Petrol endüstrisinden yeni hamleler

Petrol endüstrisinden yeni hamleler

Petrol şirketleri koronavirüs kaynaklı talep düşüşü karşısında tampon oluşturmak için Mart ortasından beri 55 milyar dolarlık tahvil sattı, 100 milyar dolar finansman sağlanması hedefleniyor.

Küresel petrol endüstrisi, üretici ve tedarikçilerin fiyatlardaki düşüş ve koronavrüse karşı dayanabilmelerine destek olmak için yaklaşık bir ay içerisinde 100 milyar dolardan fazla finansman sağlama yolunda ilerliyor.

Exxon Mobil Corp. iki ihalede 18 milyar dolarlık yeni tahvil satışı yaparak en faal şirket oldu. Ayrıca Exxon Bloomberg tarafından derlenen verilere göre borçlanma imkanını çevirerek 7 milyar dolar edindi.

Hem BP Plc hem de Royal Dutch Shell Plc tahviller ve yeni banka finansmanı yoluyla 15 milyar dolardan fazla kaynak sağladı. Malezya’nın Petroliam Nasional Bhd.’si 6 milyar dolardan fazla tahvil satarak bu yıl Asya’nın en büyük dolar tahvili satışını gerçekleştirdi.

Petrol şirketleri virüs kargaşası en kötü kısmı hafiflediğinden beri küresel finansal bir telaşın tetikleyicisi oldu. Brent petrol bu yıl yüzde 60’a yakın değer kaybederken şirketler temettü ödemelerini desteklemek istiyorlar. Finansal gücün desteklenmesi ve daha az harcama planları, koronavirüsün seyahatleri ve küresel ekonomiyi durdurup talebi tepetaklak getirdiği bu dönemde sektöre yardımcı olabilir.

Paris’te Allianz Global Investors kıdemli portföy yöneticisi Herve Dejonghe, “Petrol şirketleri bu şokla başa çıkabilir. Bol nakitleri var ve ek nakit tamponu için önemli miktarda ihraç yaptılar.” dedi. Dejonghe, petrol ve doğal gaz şirketleri tarafından yapılan son tahvil satışlarında fazla incelemeden alım yaptığını söyledi.

Küresel çapta petrol şirketleri, Bloomberg’ün derlediği verilere göre 17 Mart’tan beri dolar, euro ve sterlin cinsinden yaklaşık 55 milyar dolarlık tahvil sattı. Yıl başından bu yana toplam rakam 83 milyar dolar oldu. Daha şimdiden 2015 yılından bu yana en yoğun ilk altı ay gerçekleşti.

(BloombergHT)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *