Amerika, Almanya’daki nükleer başlıklarını gizlice modernize etti

Amerika, Almanya’daki nükleer başlıklarını gizlice modernize etti

Der Spiegel, ABD’nin Almanya’da bulunan B61 nükleer savaş başlıklarını geçen sonbaharda gizlice modernize ettiğini yazdı.

Alman medyasının en ünlü yayın organlarından Der Spiegel, ABD’nin yaklaşık 20 adet B61 nükleer başlığının iki gün boyunca Büchel yakınlarındaki askeri üsten bir nakliye uçağıyla taşındığını belirtti. Bu başlıklar, modernize edilerek B61-12 versiyonuna yükseltiliyor.

Modernizasyonda bombanın 80 kilotonluk gücü olduğu gibi korunurken, bir kuyruk rotoru takılarak büyük bir hıza kavuşması sağlanıyor.

Böylece bu başlıklar taktik seviyeden stratejik seviyeye yükselmiş oluyor.

50 tanesi İncirlik’te

ABD’nin bu katliam başlıklarının 50 tanesi de İncirlik Üssü’nde bulunuyor. İncirlik’teki 50 adet B61-3/4 tipi atom bombasının da B61-12 tipi termonükleer bombalarla değiştirilmesi bekleniyor. Yeni nesil B61-12’ler ses hızını aşarak yerin altında patlarken, bunların 3.5-4 gücünde deprem etkisi yaratabileceği söyleniyor.

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, yeni nesil B61-12 bombalarıyla eski B61-3/4 arasındaki farkları Aydınlık’a şöyle anlatmıştı:

“B61-3/4 denilen ve uçaktan atılan bombalar, yüzeyde patlıyordu. Bunlar paraşütlü bombalardır. Barometrik olarak ayarlanıyor tapası, paraşütü açılıyor ve yüzeyden 250-300 metre yukarıda patlıyor. Yeni nesil B61-12’ler ise paraşütlü değil. Bunların kuyruk rotoru bulunuyor. Bu bombalar dönen bir kuyrukla ivme kazandıracak şekilde, ses hızını geçebilecek bir işleme tabi tutuldu. Bomba atıldıktan sonra kuyruk rotoru dönmeye başlıyor, büyük bir hız kazanıyor ve yerin altında patlıyor. Böylece güvenli yeraltı sığınağı kavramı da ortadan kalkıyor. Artık yeraltı sığınaklarının güvenliği kalmadığı gibi, böyle bir güç büyük, 3.5-4 gücünde bir deprem etkisi de yaratıyor.

Toplam 180 adet

Açık kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, 2009 yılında NATO’da yapılan görüşmeler sonrası nükleer caydırıcılık bahane edilerek NATO’nun bazı ülkelerinde bulunan ve eski nesil olduğu ifade edilen uçaklardan atılabilen ‘B61-3/4’ nükleer bombalarının, yeni nesil olduğu belirtilen ve yine uçaklardan atılabilen ‘B61-12’ tahrip gücü çok yüksek olan termonükleer bombalarla değiştirilmesi, bunların da Avrupa ile Türkiye’de konuşlandırılması kabul edildi. Bu plan doğrultusunda yeni nesil uçaklardan atılabilen 180 adet B61-12 termonükleer bomba 70 adet İtalya, 50 adet Türkiye, 20 adet Almanya, 20 adet Belçika ve 20 adet Hollanda olmak üzere beş NATO üyesine yerleştirildi. Ayrıca ABD’nin 8-12 milyar dolarlık bir bütçeyle 400-500 adet nükleer bombayı uçak gemilerine ve denizaltılara yerleştireceği ifade edildi.

Sığınaklar güçlendirildi

2015 yılında Alman televizyon kanalı ZDF’ye konuşan ve Pentagon belgelerine dayanarak bilgi veren Amerikan Bilimler Konfederasyonu üyesi nükleer fizikçi Hans Kristensen, ABD unsurlarının bulunduğu Türkiye’deki İncirlik Üssü’nde, nükleer modernizasyon kapsamında yeni nesil nükleer bombaların yerleştirileceği ‘21 sığınağın’ bulunduğu ‘NATO sahasının’ güçlendirildiğini ifade etti.

Nükleer bombaların Türkiye dahil Avrupa’da yerleştirilmesi düşünülen hava üslerine ilişkin gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması için altyapı inşaatlarına 2015 yılının ilk yarısında başlandığı, 2015 yılı sonlarında tamamlandığı, ABD’de devam eden uçuş test atışları biten bombaların 2017 yılı başından itibaren Türkiye’de İncirlik Üssü’ne yerleştirilmeye başlandığı anlaşılıyor.

Hiroşima’nın dört katı

Alman ZDF kanalına konuşan Hans Kristensen, kısa bir zaman içinde Avrupa ve Türkiye’de konumlandırılacak nükleer bombaların modernize edilen bombalar olmadığını, çok işlevli yeni bir nükleer silah olduğuna vurgu yaptı. Kristensen, B61-12 nükleer bombaların ‘Hiroşima’ya atılan atom bombasının asgari dört katı gücünde ortalama 50 kiloton’ yıkıcı bir güce sahip olduğunu, bu bombaların birden çok bomba işlevi gördüğünü ve yeraltı ve üssündeki hedefleri yok etme gücüne sahip olduğunu vurguladı.

F35’lerden atılabilecek

Yerleştirildikleri üslerde bulunan nükleer bombaların ABD ve bazı evsahibi ülke uçakları tarafından atılması hedefleniyor. İncirlik’te bulunan nükleer bombaların ise ABD F-15 ve F-16 uçakları tarafından atılması planlanıyor. Şimdi bunlara F35’lerde eklendi. F22’lerse Avrupa’daki bombaları kullanmayacaklar.

El koyuyorum demek yetmez

Biz, ‘Bu bombalara el koyuyoruz’ dediğimiz zaman da bunları kullanamayız. Çünkü nükleer bombalar hazır olarak beklemez. Metal yığını olarak durur. O bombaların kurulması, atışa hazır hale getirilmesi için özel bir işlem yapılması gerekir. O işlem de kendi uzman ekibi tarafından yapılır. Bu işte Türkiye’nin en ufak bir dahli de yok, kontrolü de yok. Zaten bu bombalara el koyup, uzman bir ekiple kullanılabilir hale getirseniz bile, bu sefer de bombaları uçaktan atamazsınız. Çünkü uçakların yazılımlarını da değiştirmeniz gerekir.”

(Aydınlık)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *