İdlib’de saldırılar ne anlama geliyor?

İdlib’de saldırılar ne anlama geliyor?

Rejim kuvvetlerin Türk askerlerini hedef alan saldırısını Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mesut Hakkı Caşın, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi

Caşın şu değerlendirmelerde bulundu:

Bölgede durum çok hassas. Maalesef Türkiye ve Rusya arasındaki bütün istişarelere rağmen rejim kuvvetleri saldırılarını sürdürdüğü gibi, hem Rusya hem rejim güçlerine ait uçakların, topçu ateşiyle birlikte bölgeyi yoğun ateş altına aldığını biliyoruz.

TSK GEREKENİ YAPACAKTIR

Son olarak rejim güçleri Marasel Numan bölgesini ele geçirdiler. TSK’nın 9-13 ve en alttaki 10 numaralı gözlem noktalarının etrafında çok yoğun ateş olduğunu biliyoruz. Bu kabul edilemez bir durum. TSK bunun gereğini yapacaktır. Ortada ciddi bir hadise var.

AMERİKA SOÇİ MUTABAKATI’NIN FİŞİNİ ÇEKMEK İSTİYORDU

Amerikan Büyükelçisi bir şekilde Türkiye ve Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı’nın fişini çekeceğim demişti. Bu durumda fişin çekildiğini görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız “Rusya Soçi Mutabakatı’na uymuyor” diye eleştiride bulununca Rusya Sözcüsü Peskov, “Eleştirileri kabul etmiyoruz. Rusya tüm sorumluluklarını yerine getiriyor. İdlib’de durum ideal olmaktan uzak. Çok sayıda terörist grup var.” diyor. Burada Rusya’nın tutumunun değişmediğini görüyoruz. Sayın Putin ve Sayın Erdoğan’ın defalarca konuşmasına rağmen rejim güçlerinin Türkiye’ye yönelik saldırıları sürdürüyor.

Bu bölge uluslararası hukuk açıdan Türkiye’nin bulunduğu bölge Birleşmiş Milletler kapsamında barışın korunması için bulunulan bir bölge. Türkiye bir işgal kuvveti olmayıp buradaki sivilleri korumak için buradadır. Hala sınırımızda 650 bin sivil yaşamaktadır. Bu bir insanlık faciasıdır. Kimsenin sesi çıkmıyor. Ne zaman Ege’yi geçip Yunanistan’a geldiğinde bu sorun dünyanın gündemine gelmektedir.

İDLİB’DEKİ DURUM SON DERECE KRİTİK

İdlib’deki durum son derece kritik. NATO’nun Avrupa Komutanı geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye geldi. İdlib’de artan gerilim Amerikalılarla da görüşüldü. Amerika tarafı Türkiye’ye her türlü askeri desteği verebileceğini açıkladı. Rusya burada yanlış yapıyor. TSK’ya karşı bu rejim kuvvetlerini durdurmak Rusya’nın görevidir. Rusya Hava Kuvvetleri’nin de bu saldırılara katılması Türkiye Rusya ilişkilerine büyük zarar vermektedir.

GEREKİRSE TÜRK HAVA KUVVETLERİ DEVREYE GİRECEKTİR

TSK bölgeye yığınak yapılmaktadır. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar hiç bir şekilde gözlem noktalarından geri çekilmeyeceğini söyledi. Burada TSK’nın vazifesi sivilleri korumak ve Türkiye’ye karşı bir göçün önlenmesidir. Bu sadece Türkiye’nin değil BM’nin Avrupa Birliği’nin görevidir.Ben çatışmanın daha da şiddetleneceğini düşünüyorum ve gerekirse Türk Hava Kuvvetleri de devreye girecektir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *