Diyanet’ten nafaka açıklaması: İslam nafakaya iddet süresince müsaade eder

Diyanet’ten nafaka açıklaması: İslam nafakaya iddet süresince müsaade eder

Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Nurettin Muhtar Acar, süresiz nafakaya ilişkin açıklamasında, “Dinimiz İslam, boşanmış olan bir hanımefendinin ‘iddet’ süresince nafaka almasını süre dolduktan sonra da almaması gerektiğini emrediyor.” dedi.

Diyanet TV canlı yayınında konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Nurettin Muhtar Acar, nafakanın İslam’daki hükmünü anlattı.

‘Erkek boşandığı eşinin nafakasını iddet süresince karşılamalı’

Acar, bir izleyicinin “1 yıl evli kaldım. 16 yıldır nafaka ödüyorum ve ödediğim tüm paraları haram ediyorum. Bu haram olur mu?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Aralarındaki evlilik bağı bir şekilde sona ermiş olan insanlarla ilgili olarak dinimiz İslam çok net hükümler koymuştur. Boşanan kadının evlilik devam ederken eşi tarafından nafakası nasıl temin ediliyorsa (yiyeceği, içeceği, giyimi, oturacağı evi) ayrıldıktan sonra da ‘İddet’ süresince temin edilmelidir.”

‘İddet süresinden sonra nafaka alınamaz’

“İddet süreleri vefat ve boşanmada farklıdır. Erkek vefat ettikten sonra kadın onun malından 4 ay nafaka alır. İddet süresinden sonra nafaka almaya devam edebilir miyiz? Hayır. İslam buna onay vermiyor. Erkek boşandıktan sonra iddet süresi kadar nafaka vermekle yükümlü. Bir yıl evli kalıp 16 yıl nafaka ödemek İslam’a uygun değil. Dinimiz buna onay vermiyor.”

“Yasal düzenleme ile ilgili olan konularla ilgili bizim söyleyeceğimiz birşey yok. Ben sadece İslam’ın bu konuda ne söylediğini açıklayabilirim. Dinimiz boşanmış olan bir hanımefendinin iddeti süresince nafaka alabileceğini ve ondan sonra almaması gerektiğini söylüyor.”

Yeniakit.com.tr/Taha Emre Özdemir

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *