Erdoğan ile Trump telefonda görüştü

Erdoğan ile Trump telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in davetlisi olarak gittiği Moskova dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan-Trump görüşmesinde ise Suriye’deki son durum değerlendirildi.

‘Boşuna gelmedik buraya’

Rusya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan bazı açıklamalarda bulunurken, “Su-35 ve Su-57” uçakları ilgili soruya cevaben “Niye olmasın boşuna gelmedik buraya” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Su-57, F-35’e alternatif mi?

Niye olmasın? Boşuna gelmedik buraya… Bir defa şunun bilinmesi lazım; biz hiçbir zaman kendi bağımsızlık mücadelemizi birilerinin dudaklarının arasına bırakamayız. Bu bağımsızlık mücadelemiz için uçak olsun, çeşitli savunma sistemleri olsun, helikopter olsun, bugüne kadar biz bunların teminini yaptık. Burada eğer ABD bizimle ilgili kararını verirse, bir defa buradaki 8-9 ülkenin her birine uçak başına nereden bakarsanız bakın 8-9 milyon dolar maliyet bindiriyor. Bunu da tabi kendilerinin düşünmesi lazım. Biz şu anda beklemedeyiz. Nihai kararlarını bekliyoruz. Onların nihai kararını da öğrendikten sonra adımlarımızı atacağız. Yani biz şu endişeyi taşımıyoruz; “Acaba bu olmazsa ne olur” diye bir şey yok. Her şey olur. Temin edebileceğimiz pazarlar çok.

Fırat’ın doğusu

Görüşmelerden sonra en sonunda onlar Obama’nın söylediği 20 milin dışında bir teklifle arkadaşlarımızın karşısına geldiler. Yani derinliği daha da daralttılar. Bunun üzerine ben Hulusi Paşa ve ekibine dedim ki “Burada bunu şöyle böyle yapmanıza gerek yok. Biz bunu bu şekilde bir başlatalım ve bu süreci sürdürelim. Daha sonra da zaten gereği yapılır” dedik ve adımı attık. Şu anda bu süreç bir şekilde işliyor ama biz tabi asla rehavete kapılıp da hazırlıklarımızı bir kenara koymadık. Bütün personel, zırhlı taşıyıcılarımız hepsi sınırda. Yani her an her şeyi yapabilecek durumdayız. ABD, DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle terör örgütü PYD-YPG ile kurduğu ilişkisine son vermeli, bu örgüte meşruiyet kazandıracak ve alan açacak adımlardan kaçınmalıdır.

Gözlem noktaları

Geçenlerde bizim gözlem noktamıza yapılan saldırıda bir şehidimizin olmasının, daha sonra yine bir saldırı yaşamış olmamızın bizi millet olarak ciddi manada rahatsız ettiğini kendisine ifade ettik. Onun da özellikle söylediği şey şu; “Biz burada dostumuz Türkiye’nin ve bu gözetleme kulelerinin çevresinde görev yapan Türk askerlerinin zarar görmesini istemiyoruz.” Beraber çalışmanın devam ettirilmesi şarttır…. 12 gözlem noktamız İdlib’de çok önemli bir vazife icra ediyor. 16 Eylül’de Ankara’da yapacağımız Üçlü Zirve’de bu konuları da Sayın Putin ve Sayın Ruhani ile ele alacağız.

Kadına şiddet

Partimdekiler de dahil burada benim gönlüm açık ve net söylüyorum idamdan yanadır. Ben parlamento bu işi müzakere eder, tartışır, kararını verirse kesinlikle onaylarım. Vicdanımın sesine de bu noktada inanıyorum.

THK tartışması

Şu anda bir olay daha çıktı ortaya; Türk Hava Kurumu meselesi. THK’nın arkasında kim var? CHP’li milletvekili. Onun arkasında CHP. Bunu savunuyorlar ve “Bakanlık neden THK ile çalışmıyor” diyorlar. Yahu bu adam zaten mezarlığa dönüştürmüş THK’yı. Oradaki uçakların motorları, pervaneleri yok. Şimdi büyük ihtimalle şurada birkaç gün içerisinde orayı da masaya yatıracağız.

Trump ile görüşme

Rusya dönüşü, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, görüşmede ikili meselelerin yanı sıra Suriye’de yaşanan son gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fransa’da gerçekleştirilen G-7 Zirvesi’nde İran konusunda atılan adımlar ile ABD Büyükelçisi David Satterfield’ın görevine başlamasından duyduğu memnuniyeti muhatabıyla paylaştığı ifade edildi.

İki liderin, ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılması hususunda kararlılıklarını yeniden teyit ettiğinin de belirtildiği açıklamada, ayrıca rejim saldırılarının sürdüğü İdlib’de sivillerin korunması ve yeni insani krizlerin önlenmesi amacıyla iş birliğinin devamı kararlaştırıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *