İİT’den ‘Başkenti Doğu Kudüs olan devlet’ vurgusu

İİT’den ‘Başkenti Doğu Kudüs olan devlet’ vurgusu

Merkezi Suudi Arabistan’da olan İslam İşbirliği Teşkilatı, İsrail’i uluslararası hukuk ilkelerine uymaya ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasına çağırdı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) başkenti Kudüs olan Filistin devletinin tüm egemenliğinin yeniden sağlanması, bölgenin Arap kimliğinin korunması, tüm İslami ve Hristiyan mukaddesatının korunmasının güvence altına alınmasına yönelik desteğini yineledi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Suudi Arabistan’ın batısındaki Cidde’de bulunan örgüt, Mescid-i Aksa’nın yakılmasının 50. yıldönümünde yaptığı açıklamada, “ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’nın yakılmasının 50. yılında İsrail’in Mescid’e yönelik ihlalleri ve gerilimi tırmandırma eylemleri sürüyor. Örneğin Mescid’e namaz kılmak için gelenleri engelliyor, avlusunda bulunanlara saldırıyor, kapılarını kapatıyor ve yerleşimcilerin buraya baskın yapması için imkan sağlıyor. Buna ilave olarak Mescid-i Aksa’nın altında ve çevresinde kazı çalışmaları yapılıyor” ifadelerine yer verildi.

Örgüt, işgalci güç İsrail’in uluslararası hukuk ilkelerine uymaya ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasına çağırırken, İsrail’in ihlallerine son verilmesini istedi. Ayrıca Mescid-i Aksa’nın bekçisi olan Filistin halkına da övgüde bulundu. Filistin Devleti’nin başkenti olan Kudüs halkının yanında olacağını ve onlara yönelik desteğini vurguladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *