Batılı 4 yayıncı Türkçe ortak yayına başladı

Batılı 4 yayıncı Türkçe ortak yayına başladı

İngiliz yayın kuruluşu Independent’ın, Türkçe bir internet sitesi ile Türkiye’ye yönelik yayına başlamasının ardından; Amerikan, İngiliz, Alman ve Fransız yayıncılar da Türkiye yönelik ortak bir projede anlaştılar.

Tarafsız yayın iddiası

Voa News’ten Mehmet Sümer’in haberine göre, dünyanın dört önemli uluslararası yayın kuruluşu; VOA, BBC, Deutshce Welle (DW) ve France 24 kanalları, Youtube üzerinden ortak Türkçe yayın yapmak üzere biraraya geldiler.

İstanbul’da düzenlenen basın toplantısıyla 4 kurumun ortak Youtube kanalı “+90”ın duyurusu yapıldı.

Türkçe farklı içerikler sunacak olan “+90” Yotube kanalı, VOA, BBC, DW ve France 24 gazetecilerinin ürettikleri Türkiye ve dünya kaynaklı haberleri yayınlayan bir kanal olacak.

ABD-İngiliz-Alman-Fransız ortak yapımı

Basın toplantısına VOA’den Güney ve Orta Asya Programları Daire Başkan Yardımcısı Eric Philips, Deutshe Welle Genel Müdürü Peter Limbourg, BBC Dünya Servisi Direktörü Jamie Angus ve France 24 İngilizce Yayın Bölümü Yöneticisi Gallagher Fenwick katıldı.

Kanal ekonomiden, sanata, uluslararası siyasetten bilime kadar geniş bir yelpazede haberleri Türkiye’de ve dünyanın her yerinde Türkçe konuşan internet kullanıcılarına sunacak.

Youtube kanalına Türkiye’nin uluslararası telefon kodu olan +90’dan yola çıkılarak bu isim verildi.

Dünyanın hergün daha fazla dijital medyaya kaydığı bir dönemde hali hazırda her biri kendi platformlarından yayınlar yapan VOA, BBC, DW ve France 24, +90 projesine özel önem veriyorlar.

VOA Güney ve Orta Asya Programları Daire Başkan Yardımcısı Eric Philips projeyle ilgili olarak “Bu proje VOA için son derece önemli bir çalışma. Biz bildiğiniz üzere uzun yıllardır Türkiye’de varız. Halen televizyon işbirliklerimizle, Egetürk TV’yle ortaklığımızla ve son derece başarılı biçimde internette de Mynet’le işbirliğimiz sürüyor. Dolayısıyla burada olmak bizim açımızdan çok önemli. Bugün yeni ortaklarımızla duyurusunu yaptığımız “+90” projesiyle, kendileri için içerik son derece önemli olan, genç ve etkili Türk izleyicilere ulaşmayı hedefliyoruz. Biz ortaklarımızla siyaset, bilim gibi çok farklı alanlarda soyal ve kültürel konularda içerik üreteceğiz. Kullanıcıların videoların altına yorumlar yazmalarını ve burada diyalog başlatmasını istiyoruz. Böylece kullanıcılar arasında bir diyalog ve etki yaratma hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Proje 16 aydır hazırlanıyor

Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg basın toplantısında 4 kurumun biraraya gelerek ortak bir kanal oluşturması fikrinin 16 ay önce ortaya çıktığını ve çalışmalara başlandığını söyledi. Limbourg, “Alman halkı ve Almanya, Türkiye’ye karşı son derece ilgili. Bu yayınlarla daha iyi bir diyalog içerisinde olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

BBC Dünya Servisi Direktörü Jamie Angus da BBC’nin 80 yıldır Türkiye’ye yönelik yayınlar yaptığını, radyo yayınlarıyla başlayan sürecin zaman içerisinde televizyon ve internet yayınlarıyla arttığını belirtti. Bugün Türkiye’de TV ya da radyo yayını yapmadıklarını belirten Angus, “Artık devir değişti. Youtube’un gücünü ve gençlerin ilgisini biliyoruz. Bu alan kullanıcılar için çok daha cazip ve çekici” diyerek projeye verdikleri öneme dikkat çekti.

France 24 İngiliz Yayın Bölümü Yöneticisi Gallagher Fenwick de kendilerinin 15 dilde yayın yaptıklarını ve dijital yayıncılık konusunda çok büyük bir deneyimlerinin olduğunu belirtti. Fenwick, France 24’ün Türkiye’ye verdiği önemin bir göstergesi olarak bu projede yer almak istediklerini projenin bir köprü görevi göreceğini öne sürdü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *