Batı dünyasını sarsan yangın

Batı dünyasını sarsan yangın

800 yıllık tarihe sahip ve hem Katolik dünyanın hem de Fransa’nın simge yapılarından Notre Dame katedralinde yangın başladığı sırada içeride 2 bin ziyaretçi olduğu bildirildi. Batı dünyası üzüntülerini bildirdi.

Fransa’nın başkenti Paris’in sembollerinden olan Notre Dame Katedrali’nde nedeni bilinmeyen bir yangın çıktı. Yangında katedralin çatısı tamamen çöktü. Yetkililer, iki kule ve binanın ise çökmekten kurtarıldığı bilgisini verdi.

Voa Türkçe’nin aktardığına göre, İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada olayda yaralanan olmadığı belirtildi. Alevlerin tehdit ettiği tarihi sanat eserlerinin kurtarılması için de yoğun bir çaba sergilendi.

İtfaiye yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre katedraldeki yangın sabah saatlerinde tamamen kontrol altına alındı. Yetkililer halen küçük çapta alevlerin olduğunu ve söndürme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Yangın başladıktan sonra katedralin tepesinden dumanlar yükselirken, itfaiye ekipleri hemen müdahale etmeye başladı. Yangın kısa sürede katedralin çatısını sardı ve görkemli kulesine de sıçradı.

Yangın haberini alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron planlanan ulusa hitap konuşmasını iptal etti. Macron yazdığı Twitter mesajıyla tüm vatanseverlerin üzüntü içinde olduğu bu gecede kendisinin de üzgün olduğunu ve düşüncelerinin tüm Katolikler’le ve Fransızlar’la olduğunu söyledi.

Fransa Başbakanı daha sonra olay yerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada da, “Notre Dame Katedrali’ni hep birlikte yeniden inşa edeceğiz” sözünü verdi ve mali destek için uluslararası kampanya başlatacağını belirtti.

Yeniden inşa için bağışlar gelmeye başladı

Cumhurbaşkanı Macron’un uluslararası bağış kampanyası başlatacakları açıklaması sonrası Fransa’nın en zengin ailelerinden biri bağış yapacaklarını belirtti.

Gucci, Yves Saint Laurent gibi ünlü lüks giyim markalarını barındıran Kering şirketinin CEO’su François- Henri Pinault, kendisi ve ailesinin Notre Dame Katedrali için 100 milyon Euro bağışlayacaklarını açıkladı.

Bina çökmekten kurtarıldı

Notre Dame Katedrali’ni söndürme çalışmalarında görev alan itfaiye görevlileri, bütün çabalarının kuzeydeki kulenin çökmesini engellemek ve sanat eserlerini kurtarmak olduğunu belirtti. Daha sonra İç Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez yaptığı açıklamada, katedralin iki kulesi ve binanın çökmekten kurtarıldığını belirtti.

Yangında birkaç itfaiye erinin hafif yaralandığı bilgisi de geldi. Yangının çıktığı anda 2 bin kadar ziyaretçinin olduğu, aralarında yaralanan bulunmadığı belirtildi.

İtfaiye ekipleri ulaşımı zor olan katedrale erişmekte başlangıçta zorluk çekti. Reuters’a konuşan tanıklar katedralin bulunduğu Seine Nehri’nin ortasındaki Ile de la Cite adasının tahliye edildiğini aktardı. Katedral yakınındaki binalar boşaltıldı. Paris sokaklarında yangını seyreden insan kalabalıkları birikti.

notre dame macron ile ilgili görsel sonucu

Ağlayarak izlediler

VOA Türkçe’nin Paris muhabiri Arzu Çakır, yangının halkta büyük üzüntüye neden olduğunu, yangını seyreden kalabalıklar içinde ağlayanlar olduğunu bildirdi. Çakır, katedralden sanat eserlerinin çıkarıldığını ve yangına havadan helikopterlerle de müdahale edildiğini aktardı. Ancak havadan yapılan söndürme çalışmaları çökme ihtimali nedeniyle temkinli yürütüldü.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan itfaiye ekipleri, yangının restorasyon çalışması sırasında çıkmış olabileceğini belirtti.

Yangını söndürmek için büyük bir operasyon yürütüldü. Yangın alanı tahliye edildi. Katedralin alt katındaki tablolar ve tüm yan binalar da boşaltıldı.

Yangın başladığı sırada katedralin içinde yaklaşık 2 bin ziyaretçi olduğunu ifade edildi.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo Twitter’dan yaptığı açıklamada “Paris’teki Notre Dame katedralinde çok kötü bir yangın yaşanıyor. İtfaiye ekibi büyük bir operasyon sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump da bir Twitter mesajıyla yangından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Trump mesajında “Paris’in Notre Dame Katedrali’ndeki büyük yangını seyretmek çok korkunç. Belki yangını söndürmek için havadan su tankerleri kullanılabilirdi. Hızlı hareket etmek lazım!” ifadelerini kullandı.

Olayın nedeni henüz kesin olarak bilinmiyor. France 2 televizyonuna konuşan polis olayı kaza olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Fransız basınına göre katedralin çatısında 6,8 milyon Dolar’a mal olacak (6 milyon Euro) bir restorasyon projesi yürütülüyordu. Bazı bronz heykeller geçen hafta çalışmalar dolayısıyla katedralden çıkartılmıştı.

notre dame ile ilgili görsel sonucu

Paris savcılığı, restorasyon sırasında çıktığı yangınla ilgili soruşturma başlattıklarını ifade etti. Restorasyon işçilerinden 15’i polisler tarafından sorgulanıyor.

800 yıllık tarih

Tarihi 12’nci yüzyıla dayanan katedral Victor Hugo’nun klasik romanı Notre Dame’ın Kamburu’na da konu olmuştu. Katedral her yıl yaklaşık 13 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Katedral aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Napoleon Bonaparte’ın taç giyme töreninin de yapıldığı katedral Avrupa’nın en çok ziyaret edilen tarihi yapısı.

Ülkelerden gelen üzüntü ve destek mesajları

İspanya

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Notre Dame yangını Fransa için bir felaket, İspanya ve Avrupa için de. Alevler 850 yıllık tarihi, mimari yapıyı yerle bir ediyor. Bunu unutmak zor olacak. Fransa bu büyük varlığının kurtarılmasında bizi hesaba katabilir.” ifadelerini kullandı.

İtalya

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de Twitter hesabından Fransızca attığı mesajda, “Fransızlar için, Avrupalı hepimiz için kalpte bir yıkım.” değerlendirmesini yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *