Afrika İslam ülkelerinde NATO’cu generaller dönemi

Afrika İslam ülkelerinde NATO’cu generaller dönemi

Kara kıtada faaliyet gösteren bir çok ABD firması yerel yönetimlerle çalışıyor. Son 10 yıllık dönemde, Batı ve Orta Afrika’daki ABD petrol yatırımları 40 milyar doları aştı.

Afrika İslam ülkelerinde NATO’cu generaller dönemi başladı!

Ömür Çelikdönmez

Usta yönetmen Bernardo Bertolucci’nin 1990 yapımı ‘The Sheltering Sky / Çölde Çay’ filmini izleyenler için Afrika egzotik bir coğrafya görülebilir.

Herhalde ‘Arap Baharı’na “Yasemin Devrimi” denilmesi de bu filmden esinlenme.

ABD ve Fransa’nın Afrika’ya yönelik niyet ve eylemleri filmin kahramanlarının hikâyesine ne de çok benziyor.

Araplar için “Mart’ın sonu bahar” olmadı!

Büyük umutlarla sokaklara dökülen Arap halklarının güvendiği dağlara kar yağdı.

“Arap Baharı”; “Arap Cehennemi”ne ve orada var olduğu sanılan gayya kuyusuna dönüştüğünden ne yazık ki Mart’ın sonunda baharı göremediler.

Bir diktatör gitti, bin diktatör geldi.

Amerika ve Fransa, Afrika’yı birlikte paylaşıyor…

africom ile ilgili görsel sonucu

2007’de kurulan AfriCom (ABD’nin Afrika Komutanlığı) hiçbir zaman karargahını kıta üzerinde kuramadı.

Kamuoyunu yanıltmak için her zaman başvurulduğu gibi terörle mücadele kapsamında, AFRICOM‘un temel askeri görevlerinden biri; “Afrika’da faaliyet yürüten El Kaide ve diğer aşırıcı şiddet yanlısı örgütleri yıldırmak veya yenilgiye uğratmak ve güvenli bölge oluşturmalarını engellemek.”

ABD ve Fransa, Afrika’da müşterek çalışıyor. Hatta öyle ki bu yapı Almanya’dan itibaren, Sahel (sehavil) bölgesinde Fransa’nın da katkısıyla, terörle mücadele harekâtlarını yürütüyor.

Bunun karşılığında “al takke, ver külah”, ABD’li ve Fransız uluslararası şirketler,Afrika’nın hammaddelerine ayrıcalıklı erişimlerini koruyabiliyor. Kara kıtayı sömürmeye devam.

Bu şu demek, Afrika’nın altında üstünde doğusunda batısında kuzeyinde güneyinde gerçekleştirilen askeri operasyonlar, politik gelişmeler, halk hareketleri ABD ve Fransa patentli. Büyük oranda Made İn CIA.

Bir batı klasiği; terörle mücadele bahane petrol şahane…

Arap Baharı veya “Yasemin Devrimi” Moritanya’dan Çin’e 22 ülkenin değiştirilmesi, bölünmesi, sınırlarının kanla yeniden çizilmesi BOP operasyonunun bir parçasıydı.

AfriCom (ABD’nin Afrika Komutanlığı), küresel emperyalizmin Afrika’da yatırım ve enerji güvenliğini tehdit eden (dönem dönem anti-Amerikancı olabilen) el-Kaide ve diğer radikal İslamcı güçlerle mücadele amaçlı kuruldu ama bir diğer gerekçe de işbirlikçi rejimlerin devamlılığını sağlamak.

Çünkü Kara kıtada faaliyet gösteren bir çok ABD firması yerel yönetimlerle çalışıyor.

Mesela Cezayir’in en büyük petrol üreticisi Amerikan Anadarko şirketidir.

Mısır’da da büyük ABD yatırımları mevcut.

Hess, Marathon ve ConocoPhillipsLibya’da eski yatırımlarını güncellerken, Exxon Mobil, Occidental ve Chevron, Libya’da yatırım yapıyor.

Son 10 yıllık dönemde, Batı ve Orta Afrika’daki ABD petrol yatırımları 40 milyar doları aştı.

2004 yılında ABD petrol ithalatının yüzde 15’i Afrika’dan sağlanırken, 2006’da bu oran yüzde 22’ye yükseldi. Şimdi kimbilir ne kadar?

ABD’nin kısa vadedeki hedefi, toplam petrol ithalatının dörtte birinin Afrika’dan karşılanmasına yönelik.

ABD, Afrika’da 35 ülkeye yaymayı planladığı askeri varlığını, kıtadaki El Kaide ve türevleri (Boko Haram, El Şebab vs.) gibi oluşumlarla mücadeleyle gerekçelendiriyor.

ABD’nin, Afrika ülkelerinden Kenya, Cibuti, Etiyopya, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan’da askeri üsleri, Cezayir, Nijer, Moritanya, Çad, Nijerya, Mali, Burkina Faso, Fildişi Sahili ve Senegal’de de askeri birlikleri bulunuyor.

ABD’nin, merkezi Almanya’da bulunan Afrika Komutanlığı’na (AFRICOM) bağlı bu ülkelerdeki faaliyetlerinde 5 binin üzerinde askeri var.

africom ile ilgili görsel sonucu
ABD ve diğer Batılı güçlerin Afrika’da artan bir askeri mevcudiyetle karşılık verdikleri Çin varlığı, her şeyden önce ekonomiktir ve bir kaç yer hariç Çin askeri unsurlarından ayrışmıştır.

Vicenze’deki Ederle Kışlası’nda U.S. Army Africa (ABD Afrika Ordusu) ve Gaeta’da üslenen 6ncı Filo’ya bağlı savaş gemilerinden oluşan, karargahı Napoli’dekiCapodichino Üssü’nde yer alan U.S. Naval Forces Europe-Africa (Avrupa ve Afrika ABD Deniz Kuvvetleri) olmak üzere, İtalya’da iki önemli alt komutanlığa sahip olanAfriCom (ABD’nin Afrika Komutanlığı) tarafından yürütülen operasyonların yoğunlaştırılması bu yüzdendir.

Türkiye, U.S. Army Africa (ABD Afrika Ordusu)’nu yakından takipte…

16 Mayıs 2017’de 1. TCG GÖKÇEADA (F-494), Amerika Birleşik Devletleri Afrika Komutanlığı (AFRICOM) tarafından 08-17 Mayıs 2017 tarihleri arasında Cartagena/İspanya’da icra edilen PHOENIX EXPRESS-2017 Tatbikatına iştirak etmişti. TatbikataTürkiye’nin yanı sıra ABD, Cezayir, Fas, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Moritanya ve Tunus da katılmıştı.

Tatbikat kapsamında; TCG GÖKÇEADA’da görevli bulunan Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (Maritime Security Center of Excellence – MARSEC COE) Mobil Eğitim Timi (5 SAT Komandosu ve 1 Amfibi Deniz Piyade) tarafından, Moritanya Deniz Kuvvetleri Gemiye Çıkma (Boarding) Timine eğitim verilmişti.

ABD Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Cezayir’de işbaşında…

2013‘te felç geçiren ve sağlığı giderek zayıflayan Buteflika, son 7 yılda gözlerden uzak yaşadı; çünkü İsviçre’de bir hastanede tedavi görüyordu.

Buteflika’nın en sert muhalifleri için o ‘yaşayan ölü’ydü.

Ancak iktidar ve para söz konusu olunca bizdeki Deniz Baykal gibi yarı mefluc olanButeflika, 5. dönem cumhurbaşkanlığına adaylığını koymaktan ise geri kalmadı.

Dikta rejiminin beslediği tarikatlar, adaylığına destek verdi…

Cezayir‘de sufi tarikat şeyhleri, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın ‘onurunun korunması‘ çağrısı yaptı. Cezayir‘de etkinliğe sahip tekkeler ve dini tarikatlar, 1999’da göreve geldiğinden bu yana Buteflika’yı destekleyen tutumuyla biliniyor.

africom ile ilgili görsel sonucu

Afrika’da NATO’cu generaller kuşağı…

Mısır’da Sisi:

İhvancı Mursi’nin çok güvendiği Mısır Genelkurmay Başkanı SisiObama yönetiminin onay ve desteğiyle askeri darbe gerçekleştiğinde bu süreç çoktan başlamıştı.

Libya’da Hafter:

Libya’da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nce desteklenen ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin komutanı General Halife Hafter, ABD ve Fransa‘nın desteği ile ayakta.

Bir kaç gün önce General Halife Hafter, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulazizve sonrasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü.

Sudan’da general Kemal Abdulmaruf Mahi Beşir:

Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, önce Orgeneral Kemal Abdulmaruf Mahi Beşir’i, Genelkurmay Başkanlığına getirdi.

Sonra; hükümeti fesh ve ülkede 1 yıl süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

18 eyaletin başına ordudan isimleri atarken bakanların çoğunu değiştirdi.

Etiyopya’da askeri istihbaratçı Abiy Ahmed:

Oromo Halk Demokratik Örgütü’nün (OPDO) başkanılığından Etiyopyabaşbakanlığına atandı.

Çocukluk soyadı olan Abiyot, ‘Devrim’ manasına geliyor. Bilgisayar mühendisi.Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetleri’nde, Yarbay rütbesini aldığı bir asker olarak görev yaptı.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih:

13 Ocak 1940 yılında Cezayir’in beşinci büyük şehri Batna’nın Ayn Yakut ilçesinde doğan Salih, 17 yaşında Fransız sömürgeciliğine karşı bağımsızlık mücadelesine katıldı.

Ağustos 1957‘de katıldığı orduda 21, 29 ve 39’uncu birliklerin komutanlıklarına getirildi.

Rusya’daki askeri bir akademiden mezun olan Salih, orduda çok sayıda görev aldıktan sonra 1993 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti.

1994 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. 2004 yılında ise Genelkurmay Başkanlığı’na getirildi. 2006 yılında Tuğgeneralliğe yükseldi.

15 Eylül 2013’te Milli Savunma Bakan Yardımcılığı görevindeydi.

Birçok madalyası da bulunan Salih, evli ve yedi çocuk babası. Ülkede hem sivil hem de askeri sistemin temel direği olarak kabul ediliyor.

Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’ya güçlü bağlılığıyla tanınan Gaid2004 yılındaButeflika’nın ikinci kez seçilmesine itiraz eden Muhammed el-Amari‘nin yerineGenelkurmay Başkanı olarak atandı.

Amari, görev süresinin uzatılması konusunda Buteflika ile aynı fikirde değildi ve araları bozulmuştu.

Kaderin cilvesine bakın ki, Salih’in kınadığı başına geldi.

Önce Buteflika’nın adaylığına sıcak baktı, sonra Cezayir Savunma Bakanı Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih, ağırlığını protestoculardan yana koydu, “asil niyetlerini” ifade ettiklerini söyledi.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih, yaklaşık altı haftadırCumhurbaşkanı’nın istifasının talep edildiği halk hareketinin yanında olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika‘yı istifaya çağırdı.

Cezayir Genelkurmay Başkanlığı’nın ardından Demokratik Ulusal Birlik Partisi de (RND) Cumhurbaşkanı Buteflika’nın istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Kayd Salah, ülkede krizin çözülebilmesi için Cumhurbaşkanlığı makamının boşaltılması ve Cumhurbaşkanının görevden alınmasını gerektiğini söyledi.

20 yıldır ülkeyi yöneten Buteflika‘nın sağlık durumu nedeniyle yaşanan siyasi krizin aşılması için Anayasa’nın 102’inci maddesine işaret etti.

İlginç olan bu açıklamasını askeri bir ziyaret sırasında yapmasıydı.

Cezayir Genelkurmay Başkanı’nın bu çıkışı ‘yaklaşan darbenin habercisi’ olarak yorumlandı.

Son söz;

Amerika, Afrika’da kendisine yakın “Generaller kuşağı” oluşturuyor.

Benzer iddialar Türkiye için de gündeme getiriliyor olasa da şimdilik Avrasya çizgisidaha kalın gibi.

Haber-Sanliurfa.com

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *