East-Med projesine ABD’den destek

East-Med projesine ABD’den destek

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Doğu Akdeniz havzası enerji hatlarında Türkiye’yi bypass etme amacı taşıyan Güney Kıbrıs-Yunistan-İsrail zirvesine destek verdi!

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Batı Kudüs’te yapılan, Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya ulaştırılmasını amaçlayan “East-Med” projesinin ele alınacağı, İsrail-Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin altıncı kez bir araya geldikleri üçlü zirvesine katıldı; buluşmada ‘ortak taahhütlerin’ altı çizildi.

Zirve sonrası, “Doğu Akdeniz bölgesinde barışı, güvenliği, istikrarı ve zenginliği paylaşma konusundaki’ taahhütlerin teyit edildiği bildirildi. Açıklamada, Doğu Akdeniz’de ortaya çıkabilecek tehditlere karşı mücadele edileceği konusunda mutabakata varıldığı vurgulandı.

Netanyahu, toplantıyla ilgili olarak, “Enerji alanlarında birlikte çalışıyoruz. Kıbrıs’tan Avrupa’ya uzanan bir boru hattı oluşturmayı planlıyoruz” dedi; Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, East-Med işbirliğini ‘stratejik’ olarak değerlendirdi.

East-Med projesi, Güney Kıbrıs’ ın Türkiye dışında Doğu Akdeniz’de yer alan neredeyse tüm ülkeler ile ikili enerji anlaşmaları imzalamasını içeriyor; böylece Akdeniz’deki doğal gazın denizaltı boru hattıyla Avrupa’ya taşınması amaçlanıyor. Hattın bir ucu İtalya’ ya bağlanırken güney noktasında İsrail bulunuyor.

East-Med projesinin 2025 yılında 6 milyar Euro’ya tamamlanması öngörülüyor. Fizibilite etütlerinin devam ettiği çalışmada boru hattının denizin 3,3 kilometre derinliğinde ve 2 bin kilometre olarak inşa edilmesi hedefleniyor.

Uzmanlar, bu projenin Mısır’ ı da içerecek şekilde genişlemesi halinde Orta-Doğu’dan İran-Hürmüz Boğazı üzerinden enerji nakillerine bir alternatif olabileceğini ifade ediyorlar.

Ancak fizibilete etütlerinde bölge riski ve alt-yapı maliyetleri dikkate alınarak “East-Med” projesinin verimliliği konusunda kuşkular giderilebilmiş değil!

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *