Anket firmalarının geçmiş seçimler karnesi

Anket firmalarının geçmiş seçimler karnesi

Yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri öncesi bir yanda kamuoyu yoklama şirketlerinin güvenilirliği tartışılırken diğer tarafta sonuca en yakın tahmini hangisinin tutturacağı merak konusu.

Anket firmalarının 31 Mart öngörüleri de ard arda açıklanıyor. Peki bu firmaların önceki seçim karneleri nasıl? Yanıtı, geçmiş dört seçimdeki performanslarını karşılaştırdığımız grafiklerde.

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde, AK Parti’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,59 oy toplayarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Muharrem İnce ise oyların yüzde 30,64’ünü almıştı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8,4, İYİ Partili Meral Akşener ise 7,29 oranında oy toplamıştı.

Kimin birinci olacağı konusunda en iyi tahmin 0,81’lik farkla ORC şirketinden geldi. Muhammerem İnce, öngörülerin üzerinde oy toplarken, CHP adayının alacağı oy oranına en yakın tahmini 1,54 puanlık farklı Gezici yaptı.

Bu seçimlerde en iyi tahmin Demirtaş’ın oy oranı için yapıldı. Yine ORC şirketi HDP’nin adayının oy oranını sadece 0,3’lük farkla tutturamadı.

24 Haziran Milletvekili seçimleri

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile aynı gün yapılan milletvekilleri seçimlerinde, Gezici ve ORC ikişer partinin oy oranlarında en yakın tahmini yaparken, tüm şirketlerin en az hata payı HDP’nin halk desteği ölçümlerinde görüldü.

AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı yüzde 53,66 oranında oy alarak sandıktan birinci çıkmıştı. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı ise yüzde 33,94 oranında oy toplamıştı. Parti bazındaysa AK Parti yüzde 42, 56, CHP yüzde 22,65, HDP 11,70, MHP yüzde 11,10, İYİ Parti yüzde 9,96 SP 1,34 oy almıştı.

Son genel seçimlerde parti bazında yapılan kamuoyu yoklamalarında en yakın tahmin ORC’nin HDP için öngörüsü oldu. En uzak tahminse Piar’ın İYİ Parti için öngördüğü oy oranıydı.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri

Haziran 2015’te yapılan genel seçimlerde AK Parti yüzde 40,87, CHP 24,95, MHP 16,29 ve HDP yüzde 13,12 oranında oy aldı.

Optimar ve Piar şirketlerinin anket verisi yayınlamadığı 7 Haziran 2015 seçimlerinde KONDA ve SONAR’ın tahminleri ile resmi sonuçlara göre AK Parti’nin aldığı oy oranı arasında sadece 0,13’lük fark vardı. Dört büyük parti için yapılan öngörüler arasında sandıktan çıkan sonuca en yakını bu iki firmanın tahminleriydi.

AK Parti için en uzak tahminde bulunan ise yüzde 5,13 puan farkıyla ORC şirketiydi.

Seçimlerin öne çıkan en önemli hususlarından biri HDP’nin beklentilerin üzerinde oy almasıydı.

30 Mart 2014 Yerel seçimleri

30 Mart 2014 yerel seçimlerinin resmi sonuçlarına göre, AK Parti ülke genelinde yüzde 42.9, CHP yüzde 26.3, MHP yüzde 17.8, HDP ile BDP’ise yüzde 6,3 oranında oy aldı.

Resmi sonuçlara göre Türkiye genelinde en yakın tahmini yapan 2 anket şirketi ORC ve SONAR şirketleri oldu.

Sonar 0,6 puanlık fark ile AK Parti’nin sonucunu en iyi tahmin eden şirket oldu. AK Parti’nin yüzde 36,3 oy alacağını öngören Metropol şirketiyse en kötü tahminde bulundu.

Öte yandan genel olarak bütün şirketler HDP ile BDP’nin aldığı sonuca yakın oranlar öngördü.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *