‘Terör örgütleri sadece Türkiye içi yapılanmalar değil’ 

‘Terör örgütleri sadece Türkiye içi yapılanmalar değil’ 

24 TV’nin canlı yayınına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, teröristlere ilişkin takibin günden güne yapıldığını belirterek, “Haftalık görünmelerde geçen sene bu hafta 50’nin üzerinde terörist görülmesi vardı, bu sene bir.” dedi.

Terörle mücadelede gelinen noktanın ne olduğuna ilişkin soru üzerine Süleyman Soylu; PKK, PYD, YPG terör örgütlerini, sadece Türkiye içerisindeki bir yapılanma olarak değerlendirmenin eksik olacağını, örgütün Avrupa, Suriye, Irak, İran ve başka ülkelere sarkan yapılanmalarının da olduğunu ifade etti.

Teröristle mücadelenin, teröristi etkisiz hale getirebilmek, hareket kabiliyetini daraltabilmek olduğunu söyleyen Soylu, terörizmle mücadelenin ise teröristin sözde beslendiği, istismar etmeye çalıştığı alanların bir şekilde fırsat vermeyerek kapatılması olduğunu dile getirdi.

Şu anda terör örgütünün tamamen inlerine girmiş durumda olduğunu, oradan çıkamadığını belirten Soylu, şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye’de bine yakın terörist ailesiyle arkadaşlarımız görüşüyorlar ve dağdaki çocuklarının alınıp burada adalete teslim olmasını sağlıyorlar. Şimdi 2017’de 135, 2018’de 165, 2019’da toplam 32 teslim oldu bunun 20’si ikna metoduyla oldu. Birebir aileler ikna ediliyor, aileler kendisini aradığı zaman dağdaki, ona dönüyor diyor ki ‘sen buraya gel teslim ol’. Türkiye’den terör örgütüne giden sayı bunun çok altında, mesela 2019’da şu ana kadar 1,5 ay oldu, bu sürede giden insan sayısı sekiz. Gün gün takip ederiz, kaç kişi gitti. 2018’de de son 30 yılın en düşük rakamı 133.”

Terör örgütünün finansal boyutuyla ilgilendiklerini ve operasyonlar yaptıklarını dile getiren Soylu, “İnsan kazanma boyutuyla ilgileniyoruz, mesela belediyelere yapılan operasyon esas itibarıyla beşeri unsurunu ortadan kaldırmak için yapılıyor.” dedi.

Uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı

Terör örgütünün uyuşturucu konusunda kimlerle iş birliği yaptığına ilişkin bir soru üzerine Soylu, örgütün bölgedeki bütün aktörlerle işbirliği yaptığını, Suriye’deki istikrarsız alanlarda PKK’nın kimyasal uyuşturucu üretim laboratuvarları kurduğunu söyledi.

Örgütün sigara kaçakçılığından da önemli gelir elde ettiğini anlatan Soylu, şu bilgileri verdi: “Yüzde 21-21,5’tu Türkiye’ye gelen kaçak sigara, şu anda en son Ticaret Bakanımız tekrar açıkladı, yüzde 5,5. Sadece Türkiye’nin, oradan Maliye’nin geliri 4 milyar civarında. Bazen bize kızıyorlar yol kontrolleri falan yapıyoruz diye, gerek bu yol kontrolünde bu yaptığımız uygulamalarda terör örgütünü ve sigara kaçakçılarını pes ettirdik.”

“Kaçak sigaranın da fiyatı arttı.” ifadesini kullanan Soylu, İçişleri Bakanı olduğu dönemlerde 1,5-2 lira olan kaçak sigaranın fiyatının şu anda 5-7 lira bandına çıktığına işaret etti.

Terör örgütünün uyuşturucu ticaretinden yaklaşık 1,5 milyar dolarlık gelir elde ettiğini ifade eden Soylu, “FETÖ’ye, PKK’ya ve PYD’ye dışarıda yaptığımız sıkıştırmalar, bir taraftan onların oradaki varlıklarına yönelik adımlar ama bir taraftan da onların özellikle finansal elde ettikleri gelirleri engellemeye yönelik adımlar.” diye konuştu.

Avrupa’da alınan kararlar

“Mesele biraz daha bizim tarafımıza dönmeye başladı.” diyen Soylu, şunları söyledi: “Özellikle Almanya’daki PKK’nın derneklerine yönelik alınan kararlar, yürümelerine yönelik alınan kararlar, İngiltere’de alınan kararlar. Bunlara yönelik, bunların böyle meftunu olan, bunlara kendilerini borçlu hisseden, Türkiye’yi ancak bunlarla dize getirebileceklerini düşünen Avrupa ülkeleri de var. Onlarda bir hareketlenme, bir kıpırdanma söz konusu yok ama ana amiral gemilerinde bu konuda, FETÖ diyemem ama PKK konusunda ve kısmen PYD konusunda Türkiye ile ilgili ortak bir kanaat oluştu.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *