Hükümet çizgisindeki medyaya denetimden muafiyet

Hükümet çizgisindeki medyaya denetimden muafiyet

Macaristan’da başbakana yakın iş adamlarının maddi destekleriyle kurulan bir holdingte birleştirilen, hükümet çizgisindeki 10 medya kuruluşuna ait 476 basın organı rekabet kurulunun denetiminden muaf tutuldu.

Söz konusu ayrıcalığı düzenleyen kararname Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra başbakan Victor Orban tarafından imzalandı.

Euronews’te yer alan habere göre, Macar Gazeteciler Örgütü, başkanlığına Başbakan Victor Orban’ın sırdaşı sayılan Gabor Liszkay’ın atandığı holdingin kuruluşuna yaptıkları itirazı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Macaristan’da ve Avrupa’da pek çok yorumcu, gelişmenin, Orban hükümetinin basın özgürlüğünü ve medyada çoğulculuğu kısıtlama yönündeki sistemli çabalarının ürünü olduğunu, hiçbir Avrupa ülkesinde bu denli bir medya yapılanmasının olmadığını belirtiyor.

Hükümet yanlısı basın: Milli değerler ve kamucu ideolojiyi yaymak istiyoruz

Ulusal ve bölgesel radyo, televizyon, gazete ve internet sitelerinden oluşan medya kuruluşlarını bünyesinde toplayan Orta Avrupa Basın ve Medya Vakfı adlı holding, amacının milli değerler ve kamucu ideolojiyi yaymak olduğunu duyurdu.

Macaristan’da son yıllarda Orban’ı eleştiren yayın politikalarıyla öne çıkan pek çok dijital ve matbu yayın yapan gazete ile televizyon kanalı el değiştirdi.

Bu da ülkede muhalefetin sesinin daha az duyulmasına zemin hazırlayan bir siyasi atmosferi besliyor.

Victor Orban: Hristiyan kültürünün koruyucusuyum

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü verileri Macaristan’ı basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 71’inci sırada gösteriyor.

55 yaşındaki Macaristan başbakanı Victor Orban, kendisini Avrupa’ya yönelen Müslüman göç dalgasına karşı Macaristan’ın Hristiyan kültürünün koruyucusu olarak yansıtıyor ve son sekiz yıldır ülkeyi yönetiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *