Kırılgan İsrail hükümetine sert darbe

Kırılgan İsrail hükümetine sert darbe

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, dün İsrail ile Filistinli örgütler arasında ateşkes ilan edilmesine tepki olarak hükümetten istifa ettiğini açıkladı ve erken seçim çağrısı yaptı.

Gazze’de birkaç gündür İsrail ile Hamas arasında yaşanan son 4 yılın en şiddetli çatışmaları ateşkes anlaşması ile sona ermişti. Savunma Bakanı aşırı sağcı Avigdor Lieberman Knesset’teki toplantı sonrası istifasını duyurdu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “Hamas terörüne teslim olmakla” suçladı.

BBC’nin haberine göre, Salı günü Hamas ile yapılan ateşkesin “terörizme teslim olmaktan başka türlü yorumlanamayacağını” söyleyen aşırı sağcı siyasetçi, televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, “Ulusal güvenliğimize uzun dönemde ciddi hasar verme pahasına kısa dönemlik sükuneti tercih ediyoruz” dedi.

Erken seçim çağrısı

Lieberman, istifasıyla birlikte lideri olduğu Yisrael Beitenu (İsrail Evimiz) Partisi’nin koalisyon hükümetinden ayrılacağını da açıkladı ve erken seçim çağrısı yaptı. Gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mümkün olan en kısa zamanda seçimler için bir gün üzerinde anlaşmalıyız” dedi.

Lieberman, Gazze’deki kamu çalışanlarına maaş olarak ödenmek üzere Katar’ın Hamas yönetimine verdiği 15 milyon dolar nakit yardımına izin verilmesine de karşı çıktığını söyledi. “İsrail teröristlere nakit para verdi” dedi. “Bu mantıksız ve imkansız.” Lieberman ayrıca Katar’ın finanse ettiği Gazze’ye dizel yakıt ikmaline de karşı çıktığını ve bunu yazılı bir şekilde Başbakan Netanyahu’ya ifade ettiğini kaydetti.

İsrail, Gazze’nin elektrik santraline dizel yakıt ikmaline izin vermiş, böylelikle Gazze’deki çok sayıda eve elektrik ulaştırılabilmişti.

İsrail hükümeti kırılgan

Lieberman’ın partisi İsrail Evimiz Partisi’nin hükümetten çekilmesiyle birlikte, Başbakan Netanyahu’nun hükümeti kırılgan bir konuma geldi. Netanyahu’nun Likud Partisi bundan böyle Knesset’te çoğunluğu bir koltuk farkla elinde tutuyor olacak.

İsrail’de seçimlerin ise Kasım 2019’da yapılması planlanıyordu. Lieberman’ın istifası 48 saat içinde yürürlüğe girecek.

Mısır’ın arabuluculuğu

Hamas ve İslami Cihat Hareketi’nin de dahil olduğu Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası’ndan dün yapılan açıklamada, Mısır’ın ara buluculuğunda İsrail ile ateşkese varıldığı duyurulmuştu.

Çatışmalar nasıl çıktı?

Çatışmalar, İsrail özel kuvvetlerinin hafta sonu düzenlediği operasyonda biri Hamas yöneticisi 7 Filistinlinin hayatını kaybetmesinden sonra tırmanmıştı.

Pazar gecesi gizli görevde olan bir grup İsrailli komando, sivil bir araçla Gazze Şeridi’nin 3 km içine girdi. Yapılan açıklamaya göre, operasyonun hedefinde olan 37 yaşındaki Nur Baraka, Hamas’ın askeri El Kassam Tugayları’nın komutanıydı.

Yerel gazeteci Muthana el Naccar, aralarında kadın kılığına girenlerin de olduğu sivil görünümlü İsrailli komandoların araçlarını Baraka’nın evinin dışına park ettiklerini söyledi. Gazeteci, silahlı çatışma çıkması üzerine askerlerin İsrail topraklarına geri kaçışını kolaylaştırmak ve gizlemek için hava saldırıları çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Çatışma, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus yakınlarında Hamas ile İsrail komandoları arasında çıktı. Görgü tanıklarının anlattığına göre İsrail, bölgedeki tanklarla Gazze Şeridi’ne saldırdı. Çatışmada bir İsrailli yarbay hayatını kaybetti, bir İsrailli yetkili de yaralandı.

İsrail medyası: Ters giden bir istihbarat operasyonu

İsrail’in bu operasyonu, 2014 Temmuz’undaki Koruyucu Hat Operasyonu’ndan sonra Gazze’ye yönelik ilk saldırısı oldu.

İsrail, gizli operasyonun amacının ne olduğunu açıklamadı. İsrail medyası ise görevi “ters giden bir istihbarat operasyonu” olarak tanımladı.

İsrail ordusu, operasyonun “teröristleri öldürme veya kaçırma amacıyla değil, İsrail’in güvenliğini güçlendirme amacıyla yapıldığını” açıkladı.

Ordunun uzun menzilli operasyonlardan sorumlu olan eski komutanı Tal Russo da İsrail medyasına yaptığı açıklamalarda olayın “istihbarat operasyonu olduğunu ve her cephede hemen hemen her gece yaşandığını” söyledi.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum ise Pazar günkü operasyon için “İsrail’in alçakça bir saldırısı” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *