Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman dün Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri’ne (KACST) yaptığı ziyaret sırasında birçok önemli projenin temelini attı.
Veliaht Prens’in temelini attığı 7 proje arasında Suudi Arabistan’daki ilk nükleer araştırma reaktörü ve uçak gövdeleri geliştirme merkezi başta olmak üzere yenilenebilir enerji, atom, su arıtma, genetik tıp ve uçak endüstrisi vardı.
Veliaht Prens’i KACST’a Enerji, Sanayi ve Mineral Kaynaklar Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih ve KACST Başkanı Prens Turki bin Suud bin Muhammed karşıladı.
Ziyaret sırasında Suudi Arabistan toplumunun ilk kez olarak genetik özelliklerini çıkarma çalışmalarına başlayan Suudi Arabistan İnsan Genomu Merkez Laboratuarı’nın açılışı yapıldı. Söz konusu genetik harita ile genetik hastalıklara neden olan mutasyonların tespit edilmesi hedefleniyor. Aynı şekilde el-Hafci’de güneş enerjisi ile çalışan su arıtma tesisinin de açılışı gerçekleşti. Tesis günlük 60 bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip. Tesisin güneş panellerinin ve bataryalarının güvenilirliğini incelemek için Uyayna’da da bir laboratuar açıldı. Tesis uluslararası standartlara uygunluk açısından ISO 9001 ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) sertifikalarının gerekliliklerini taşıyor. Veliaht Prens ayrıca ed-Dammam, el-Kasım, Medine ve Abha’da Badir programındaki inkübatörlerin ve hızlandırıcıların çalışmalarını başlattı.
Badir programı Arap ICT İnkübatörleri ve Teknoparklar Ağı (ARTECNET) ve Arap bölgesindeki Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı teknoloji şehirleri başkanlığında yürütülüyor. Proje kapsamında olan Yenbu şehrindeki güneş enerjisiyle çalışan ve günlük 5 bin 200 metreküp kapasiteli deniz suyu arıtma tesisi, soğurma teknolojisi kullanan ilk endüstriyel uygulama modeli sayılıyor. Ayrıca başlatılan yeni projeler arasında Suudi Arabistan’daki ilk nükleer araştırma reaktörü ve Uluslararası Kral Halid Havaalanı’nda uçak gövdeleri geliştirilmesi için kurulan bir merkez de yer aldı.
Veliaht Prens’e KACST’a şehrin stratejilerini ve hedeflerinin yanı sıra Suudi Arabistan’da teknolojiye yapılan yatırımları anlatan bir sunum yapıldı. Sunumda Suudi Arabistan’da bilim, teknoloji ve inovasyon için yapılan yerel faaliyetlere, teknolojinin transferi ve yerelleştirilmesi için yapılan yerel, bölgesel ve uluslararası işbirliklerine ve ortaklıklara dikkat çekildi. Sunumun ardından Veliaht Prens Ulusal Havacılık Teknolojisi Merkezi tarafından yürütülen havacılık ve radar projelerindeki son gelişmeleri gözden geçirdi. Veliaht Prens daha sonra Endüstri Yenilik Merkezi 4’e giderek gerçekleştirilen son başarıları inceledi. Merkez, sanal gerçeklik donanımlı sınıflar, bilgi güvenliğinin sağlanması, internet araçları, bulut sistemi, sistem entegrasyonu, simülasyon, otomasyon robotları ve büyük boyutlu verilerle başa çıkma gibi bir dizi ileri üretim ve işletme departmanını içeriyor.
Veliaht Prens’e ziyareti sırasında yüksek çözünürlüklü 2’inci nesil “SuudiSat 5A” ve “SuudiSat 5B” uyduları ile ilgili de brifing verildi. Prens ayrıca taktik haberleşme sistemleri için güvenli ulusal frekans, ulusal internet ağı, akademi, endüstri ve sağlık sektörleri için yüksek hızlı ağ, ileri materyaller projeleri, karbon fiber üretim tesisi ve düşük nem derecesinde havadaki suyu emebilen “MOF – 30” alüminyum nanoparçacıkları, biyoteknoloji projeleri ile enerji ve su projelerine ilişkin açıklamaları dinledi.
Enerji, Sanayi ve Mineral Kaynaklar Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih ve KACST Başkanı Prens Turki bin Suud bin Muhammed, verdiği sözleri yerine getirdiği ve KACKT’a olan ilgisini sürdürdüğü için Veliaht Prens’e teşekkürlerini sundular. Bakan Falih ve Prens Turki bin Suud bin Muhammed, bu ziyaretin şehrin ve çalışanlarının “Suudi Arabistan Vizyon 2030” hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak üzere yoluna ciddi ve profesyonel bir şekilde devam etmesi için güçlü bir destek ve motivasyon sağladığını vurguladılar. Bunun, projelerin en yüksek standartlara ve belirlenen zaman çizelgesine uygun olarak tamamlanması için önemli olduğuna dikkat çektiler.
Riyad/Şarku’l Avsat
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *