Eylül ayında 459 yatırıma teşvik verildi

Eylül ayında 459 yatırıma teşvik verildi

Eylülde toplam tutarı 16.8 milyar lirayı aşan 459 adet yatırıma teşvik verildi. Teşvik alan yatırımlar içinde gemi inşa sanayii ağırlığı oluşturdu.

Teşvikli yatırımlar eylülde adeta patladı. Eylül ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 459 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Belge alan projelerin sabit yatırım tutarı 16 milyar 818 milyon 814 bin 151 lira olarak hesaplandı. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 20 bin 763 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Sıçrama yaptı

Milliyet’ten Ebru Sungur’un haberine göre, Eylül’de teşvikli yatırımlar hem bir önceki aya, hem de geçen yılın aynı ayına göre çok hızlı arttı. Sabit yatırım tutarı Ağustos 2018’e göre yüzde 52, Eylül 2017’ye göre yüzde 180 artarken bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle sağlanacak olan istihdam ise sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 30 oranlarında yükseldi.

İlk savaş uçak gemisi

En yüksek tutarlı belge, Sedef Tersanesi’ne Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi için verilen 4.5 milyar liralık teşvik oldu. Bu geminin yapımında 556 kişinin çalıştığı belirtildi. Sedef, Temmuz 2016’da da bu gemi için 1.9 milyar liralık teşvik almıştı. Türkiye’nin ilk yerli ve milli savaş uçak gemisi “Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu” 232 metre boyunda… Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, gemiyi, “Deniz Kuvvetlerimize lig atlatacak” diye niteliyor.

Gemi inşa sanayii, bu projenin dışındaki yatırımlarıyla da dikkat çekti. Eylülde toplam 8 teşvik belgesinin verildiği sektördeki yatırım tutarı Sedef hariç 1.3 milyar lirayı aştı. Sedef Tersanesi’ne Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi için verilen 4.5 milyar liralık teşvik de eklendiğinde bu rakam 5.9 milyara ulaşıyor.

İkinci sırada eğitim

Eylülde en fazla teşvik belgesi, diğer pek çok ayda da olduğu gibi enerji sektörüne verildi. 66 belge alan enerjiyi ise 54 belge ile eğitim izledi. Anaokulundan ilkokula, orta öğretime ve üniversiteye kadar geniş bir yelpazeye yayılan ve çoğu komple yeni yatırım olan kurumlarda yaklaşık 47 bin öğrencinin eğitim alması planlanıyor.

Belge sayısında eğitimi dokuma ve giyim sektörleri izledi. Bu sektördeki yatırımlar için 53 teşvik belgesi düzenlendi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *