Amerika’da sosyalizm yayılıyor mu?

Amerika’da sosyalizm yayılıyor mu?

Amerika’da 45 kentte örgütlü Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (Party for Socialism and Liberation-PSL) delegasyonu, geçtiğimiz haftalarda Türkiye Komünist Partisi’ni ziyaret etmek üzere İstanbul’a geldi.

Bu vesileyle Sol haber, Amerikan delegasyonunda yer alan PSL Merkez Komite üyeleri Brian Becker ve Eugene Puryear’ın, International Communist Press (ICP)’nin yaptığı röportajı Türkçe’ye çevirdi. Röportajda, Amerika’da yaptıkları çalışmalardan söz eden Brian Becker, sosyalizmin Amerika’da yayıldığını, ayrıca sosyalizmin; soyut, kibirli, sosyal demokratlığın baskın olduğu bir kavram olmaktan çıkarılması gerektiğini savundu.

İlgili soruya şöyle yanıt veriyor Brian Becker:

PSL 2013’ten itibaren ABD halkı içinde sosyalist fikirlerin yaygın hale gelmesini büyük bir fırsat olarak yorumladı. Trump yönetiminin başa geldiği 2017’den beri bu durum devam etti mi? Son bir buçuk yılda sosyalizm ve işçi sınıfı mücadelesini birleştirme konusundaki deneyimleriniz nasıl oldu?

Brian: ABD’de sosyalizmi yaygınlaştırma hedefinin yakıcılığını vurgulayan stratejik bir çerçeve belirledik. Neredeyse yarım yüzyıldır sosyalizm ve işçi sınıfı iktidarı kavramları Amerika’nın siyasi sahnesinden koparılmış durumda. Bugün farklı bir uğraktayız. Sosyalizm, ABD’de yaygınlık kazanıyor. Öncü partinin tek görevi insanlara sosyalist fikirler aşılamak değil, insanlar gün geçtikçe sosyalizm hakkında daha da fazla düşünüyorlar zaten. Öncü partinin şu anki görevi sosyalizmi tanımlamak olmalı. Sosyalizmi; soyut, kibirli, sosyal demokratlığın baskın olduğu bir kavram olmaktan çıkarıp en önemli şeyin işçi sınıfının, emekçilerin, kurulu kapitalist düzende hiçbir çıkarları olmayanların iktidarı alması ve toplumun çoğunluğun çıkarına denk düşecek şekilde örgütlenmesi fikri haline getirmeliyiz. Bunun için “Herkes için bir toplum (A society for the many)” dediğimiz yeni ve eylemsel bir sloganımız var. Bununla vurguladığımız şey, bankacılığın ve sınai kalkınmaların çalışma şekillerinin, işçi sınıfının emeğiyle, gücüyle elde edilen kârın ve gelirin herkesin çıkarlarına uygun düşebileceği bir şekilde düzenlenmeleri gerektiği. Böylece yeni bir döneme girmiş oluyoruz. Sosyalizmin ne anlama geldiğiyle ilgili olarak daha keskin sınırlar çiziyoruz. Sosyalist devrimcilik, komünizm ve işçi sınıfı iktidarı fikirleriyle sosyal demokrasinin, yani kapitalizmin en kötü yanlarını törpülemeye ya da indirgemeye çalışan ama kapitalist düzeni alt etmek istemeyen bir sosyalizmin arasındaki farkları belirginleştirmeye çalışıyoruz.

‘DEVRİMCİ BİR DEĞİŞİM PARTİ OLMADAN GERÇEKLEŞEMEZ’

Diğer bir soruya verdiği cevapta ise Komünist bir parti kurma amacında olduklarını belirterek, devrimci bir değişim devrimci bir komünist parti olmadan gerçekleşemeyeceğini belirtti.

Emperyalist sistem krizdeyken, uluslararası komünist hareketin durumunu sizler nasıl değerlendiriyorsunuz ve hangi yollarla bu harekete dâhil oluyorsunuz?

Brian: Biz bir komünist partiyiz ve 14 yıldır ABD’de yeniden bir komünist parti kurma amacıyla hareket ediyoruz. Bu karmaşık ve uzun vadeli bir hareket ve belki de planlanabilecek en zor hareketlerden biri ama aynı zamanda bu acil bir ihtiyaç çünkü devrimci bir değişim devrimci bir komünist parti olmadan gerçekleşemez. Komünist bir parti olmadan zafere ulaşmak mümkün değildir. Biz ABD’nin işçi sınıfını dünyadaki komünist hareketten ayrı olarak görmüyoruz. ABD işçi sınıfının kaderini dünyanın geri kalan işçi sınıfından ayrı görmüyoruz. Zaten bu da imkânı olan bir şey değil. Bu yüzden ABD’de dünya komünist partileriyle birlikte hareket etme, koordineli çalışma ve onlardan bir şeyler öğrenme arayışı içinde olan bir komünist parti kurduk.

Brian Becker

PSL Kurucu Merkez Komite üyesi ve ANSWER Coalition kurucusu ve ulusal koordinatörü. Washington DC’de yaşıyor ve gazeteci olarak çalışıyor. Socialism and War, China: Revolution and Counterrevolution, Storming the Gates: How the Russian Revolution Changed the World gibi çok sayıda kitap ve dergi makalesinin ortak yazarı.

Eugene Puryear

PSL Kurucu Merkez Komite üyesi. 2008 ve 2016 seçimlerine PSL adına ABD Başkan Yardımcısı adayı  olarak katıldı. Shackled and Chained: Mass Incarceration in Capitalist America adlı kitabın yazarı, Washington DC’de yaşıyor ve gazeteci olarak çalışıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *