İslami çağrışım yapan nehir ismi değiştirildi

İslami çağrışım yapan nehir ismi değiştirildi

Çin’de Aiyi olan bir nehrin ismi İslami çağrışım yaptığı, Hz. Ayşe’yi hatırlattığı gerekçesiyle değiştirilerek Diannong ismi verildi. Değişiklik, iki milyon Müslümanın yaşadığı bölgede yapıldı.

BBC’nin haberine göre, Çin’in en fazla Müslümanın yaşadığı bölge olan Ningşia’da “Aiyi” nehrinin adı, “İslami çağrışımları” nedeniyle değiştirildi ve Çin kültürünü daha iyi yansıtacağı iddiasıyla Diannong ismi verildi.

İngiliz haber sitesi Independent’a göre, “Muhammed Peygamber’in eşi Ayşe’nin adını çağrıştıran nehrin adıyla ilgili karar, bölgede İslam’ın etkisini sınırlamak amacıyla alındı.”

Al Jazeera’nin haberine göre ise özerk Ningşia Hui hükümeti, kararın kamusal alanların adlarıyla ilgili mevzuat çerçevesinde, yerel su kaynakları biriminin talebi üzerine alındığını duyurdu.

2013’te yerel hükümet, kamusal alanlara yabancı kişi ve yerlerin adının verilmesini yasaklamıştı.

KUBBELER YIKILDI, HİLALLER KALDIRILDI

Çin’de 21 milyon, Ningşia’da ise yaklaşık 2 milyon Müslüman yaşıyor.

2 ay önce, bölgedeki Hui cemaati, inşaat izni olmadan yapıldığı öne sürülen camilerinin yıkılması kararını protesto için eylem yapmıştı.

Bölgedeki dini gruplar, yönetimin ‘halkı dinden uzaklaştırmak ve Komünist Parti’ye sadakat aşılamak için’ son dönemde baskıyı artırdığını söylüyor.

KİLİSE VE BUDİST TAPINAKLARINA DA…

Buradaki camilerin kubbeleri yıkılırken hilâl işaretleri kaldırıldı. Bölgedeki kiliseler kapatıldı ve Budist tapınaklarına çocukların gitmesi yasaklandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *