Af talebi ve 28 Şubat mağdurları

Af talebi ve 28 Şubat mağdurları

“Kimse af istemiyor çünkü af biraz da var olmayan suçları kabul etmek anlamına geliyor. Aileler eğer bir suç varsa bile bunun çok ötesinde cezalar alındığını ve bunların hukuki cezalar değil politik cezalar olduğunu söylüyor.”

Bülent Orakoğlu, MHP tarafından Meclis Başkanlığına sunulan af teklifinin “Toplum vicdanını kanatacak af istekleri olduğu gibi toplum vicdanını rahatlatacak ve adaletin tecelli etmesini sağlayabilecek”  yönleri olduğunu vurguladı. Bugün Yeni Şafak‘taki yazısında Enis Berberoğlu’na ‘neredeyse özel af’ isteyecek bir kesimin varlığından da söz eden Orakoğlu, “kanaatime göre Berberoğlu demir parmaklıklar arkasına geri dönecek” diye yazdı.

Af teklifinin kamu vicdanı açısından iyi yönünün ise, 28 Şubat davalarının yeniden görülmesi olabileceğini şu sözlerle anlattı: 

Toplum vicdanını rahatlatacak ve adaletin tecelli etmesini sağlayabilecek af istekleri ise 28 Şubat sürecinde cunta ile işbirliği içindeki FETÖ’cü hakim ve savcılar tarafından çeşitli kurmaca davalarla müebbet ve ağırlaştırılmış cezalarla mahkum edilen 28 Şubat mağdurları için istenmektedir. Ancak halen çeşitli cezaevlerinde hüküm giymiş 28 Şubat mağdurları kesinlikle af istememektedirler. Af istemek bir suçun işlenmesini veya haklarındaki suçlamaları kabul etme anlamına gelmektedir. Yönetmenliğini Kevser Çakır Demir’in üstlendiği “Derdest” isimli belgeselde, 28 Şubat döneminde tutuklanan ve hala cezaevinde olan mağdurların hikayesi ele alınıyor. Yönetmen Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinin 1990’ların başından başladığını belirterek, “Halen cezaevlerinde devam ediyor” Saptamasında bulunuyor. Demir belgesel dolayısıyla birçok mağdur aileyle görüştüklerini hatırlatarak, “Kimse af istemiyor çünkü af biraz da var olmayan suçları kabul etmek anlamına geliyor. Aileler eğer bir suç varsa bile bunun çok ötesinde cezalar alındığını ve bunların hukuki cezalar değil politik cezalar olduğunu söylüyor. Onlar adil bir şekilde yeniden yargılanmak istiyorlar” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *