Suriye Anayasa Komisyonu kuruluyor

Suriye Anayasa Komisyonu kuruluyor

Çavuşoğlu: “Muhalefet adına elli kişilik listeyi biz verdik. Rejim adına da Ruslar verdi. Biraz gecikti. Bir de sivil toplundan oluşan bir liste var bu üç listeden 15’er kişiyi de Mistura seçiyor ve bunlardan bir anayasa komisyonu oluşturacak.”

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu çalışmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya gitmesinin ardından Türkiye Heyet Başkanı olarak New York’ta temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’ya hareketinden önce New York’ta Türk gazetecilere temaslarını değerlendirdi.

Anayasa komisyonunu de Mistura oluşturacak

Amerika’nın Sesi tarafından aktarıldığına göre, kendisine bir gazetecinin yönelttiği “Suriye’de Anayasa komisyonu için belirlenen bir takvim var mı?” sorusunu şöyle yanıtladı Bakan Çavuşoğlu:

“de Mistura takvim belirlemeye çalışıyor. Biliyorsunuz muhalefet adına elli kişilik listeyi biz verdik. Rejim adına da Ruslar verdi. Biraz gecikti. Bir de sivil toplundan oluşan bir liste var bu üç listeden 15’er kişiyi de Mistura seçiyor ve bunlardan bir anayasa komisyonu oluşturacak. Sivil toplum örgütünden oluşacak listeyle ilgili biraz tartışmalar var. Biz de burada arabuluculuk yapıyoruz. O meseleyi de kısa sürede hallettikten sonra önümüzdeki ay, en geç bu yıl içinde bu Anayasa Komisyonu’nun kurulup faaliyete geçmesini öngörüyoruz” diye yanıtladı.

BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan ortak açıklamada, “Mısır, Fransa, Almanya; Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD dışişleri bakanlarının” Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı temelinde Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki krize siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde derhal bir anayasa komisyonu kurulmasına destek verdiği ifade edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *