En azından hafta sonları akıllı telefonu elinize almayın

En azından hafta sonları akıllı telefonu elinize almayın

İstatistiklere göre Türkiye’de insanlar her 13 dakikada bir akıllı telefonlarına ve sosyal medya hesaplarına bakıyorlarmış. Son dönemin en gözde işi haline gelen YouTube kanalı sahibi olanların da gözü 9-13 yaş aralığında.

Milliyet yazarı Özay Şendir, işte bu noktalara işaret ediyor ve diyor ki biraz dijitalden uzaklaşalım, hayatın güzelliklerine bizzat şahit olalım. Dünkü yazısının bir bölümünde şöyle diyor Şendir:

“Issız bir adaya düşecek olsan yanına almak istediğin üç şey ne olurdu?” diye bir soru sorulurdu bizim çocukluğumuzda.

Şimdi sorulmuyor, sorulsa da cevabı belli zaten, “Akıllı telefonum, şarj ve taşınabilir internet cihazım” diye cevap verecek herkes.

Artık kimsenin karşısındakiyle göz teması kuramadığı bir zaman diliminde yaşıyoruz.

Gördüğümüz her güzel şeye akıllı telefonun kamerasından bakıyoruz.

Kalabalıklar, arkadaşlar ve aile arasında olsak da, müthiş bir yalnızlık duygusu yaşıyor insanlar dijital esaret nedeniyle.

İstatistiklere göre Türkiye’de insanlar her 13 dakikada bir akıllı telefonlarına ve sosyal medya hesaplarına bakıyorlarmış.

Sadece yetişkinler değil, çocuklar için de aynı durum geçerli. Son dönemin en gözde işi haline gelen YouTube kanalı sahibi olanların gözü, 9-13 yaş aralığında.

Sayıları o kadar çok ki, kimin ne kadar popüler olacağına aslında onlar karar veriyor.

ABD’de şu an dijital, özellikle de sosyal medya bağımlılık tedavi merkezleri var, mesaj yoluyla tedavi aylık 138, online bağlantıyla terapi aylık 396 dolar.

Uzmanlara göre, sosyal medya bağımlılarını tedavi etmek, uyuşturucu ve alkol bağımlılarından daha zor, zira bu bağımlılar kötü ya da toplumun kınadığı bir şey yaptığını düşünmüyor.

Bu sene Buca’da ‘Dijital Detoks Festivali’ yapıldı ama medya nedense fazla ilgi göstermedi.

Demet Evgar’ın son üç aydır akıllı telefon kullanmadığı sözleri her tarafta haber olunca, fırsat bu fırsat yazayım dedim.

Zaman söz konusu olduğunda, “İnsan kendi yarattığı şeyin esiri oldu” diye bilgiç
laflar edilir ya, insan asıl kendi yarattığı sosyal medya ortamının esiri oldu.

Sadece gözümüze hitap eden dünyanın en güzel çiçeklerinin paylaşıldığı bir sosyal medya hesabına karşı, bir gülü koklayıp aynı anda bir sürü duyumuzu tatmin etmeyi hatırlamamız lazım.

“İlk adımı cumartesi-pazar günleri akıllı telefonunuzu elinize almayarak atabilirsiniz” diyor uzmanlar.

Bence deneyin, emin olun aileniz de özlemiştir sizinle göz göze gelmeyi…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *