Yemen’deki savaşa karikatürlü direniş

Yemen’deki savaşa karikatürlü direniş

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon; Amerika, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin de desteğiyle Yemen’i bombalıyor. Krizin yaşandığı ülkedeki durum dünya basınında çok az yer buluyor.

Sana’da ailesiyle birlikte yaşayan grafik tasarımcısı Ahmed Jahaf, görsel sanatları kullanarak ülkesindeki uluslararası savaşa dikkat çekmek istiyor.

Wolfgang Spindler, Euronews: “Sayın Jahaf bize katıldığınız için teşekkür ederiz. Sana’da hayat nasıl gidiyor?”

Ahmed Jahaf, Grafik tasarımcısı:

“Sana’daki hayatı açıklamak gerçekten zor. Yemen halkı elektriksiz, susuz bir hayat yaşıyor. Burada herhangi bir hava limanı yada deniz ulaşımı yok. Gıda malzemelerine ulaşmak da zor, olan da çok pahalı.”

“Görsel sanat yoluyla geliştirdiğiniz direniş konseptini anlatır mısınız?”

Ahmed Jahaf: “Benim topraklarımda olan bitenle ilgili ellerim kollarım bağlı bekleyemezdim. Görüntüler bazen çok acılı oluyor ve bazen insanlar ona bakmayı istemiyor. Ben de mesajları kapsayıcı şekilde ve basit olarak iletmek için karikatür, grafik ve sanat yolunu seçtim.”

“Grafik tasarımcısı olarak zorluklar neler? Bir ya da iki çizimle düşüncelerinizi iletmek durumundasınız.”

Ahmed Jahaf: “Başlangıçta bazı ülkeleri ifade etmek için kullandığım sembollerle ilgili sorunlar yaşadım. Asla sembollerle hiçbir ülkeye hakaret niyeti taşımadım. Örneğin Suudi Arabistan’ı ifade ederken kılıç sembolünü kullandım.”

“Ülkenizdeki duruma duyarlı insanların sayısının arttığını hissediyor musunuz?”

Ahmed Jahaf: “Avrupalı aktivistlerden vefarklı medya organlarından çok sayıda teşvik mesajı aldım. Onların hepsine teşekkür etmek istiyorum.”

Yemeli tasarımcı Ahmed Jahaf’ın eserlerini görmek için “ajahaf.com” adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *