Macaristan’da bir Parti’nin “Gıdaklayan Seçim konuşması”

Macaristan’da bir Parti’nin “Gıdaklayan Seçim konuşması”

Macaristan’da 8 Nisan’da yapılacak genel seçimler öncesi, devlet televizyonunda anayasal bir hak olarak tüm partilere tanınan 5 dakikalık seçim konuşmaları programında dün gece dünya seçim kampanyaları tarihine girecek türden bir olay yaşandı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Macaristan’ın küçük ama etkili partilerinden “İki Kuyruklu Köpek Partisi” temsilcisi, bir tavuk kostümüyle çıktığı televizyon programında kendine tanınan 5 dakika boyunca sorulan sorulara tek kelime etmeden, sadece “gıdaklayarak” yanıt verdi. “Gıdaklayan Seçim konuşması” doğal olarak Macaristan’da günün olayı haline geldi.

Bir grup genç tarafından kurulmuş

Macar kamuoyunun bir kısmı, parti sözcüsünün beş dakika boyunca gıdaklamasını seçimlere yakışmayan gayri ciddi bir olay olarak değerlendirirken, pek çok insana göre ise bu konuşma “sözün tükendiği” yerde yapılması gereken en anlamlı konuşmaydı.

İki Kuyruklu Köpek Partisi aslında bir grup gencin seçim sistemini, seçimlerde giderek artan ırkçılığı ve popülizmi alaylı ve mizahi bir dille kınamak için oluşturdukları bir hareket. Parti, diğer geleneksel siyasi partilerin vaatlerinin kat kat fazlasını, abartarak ve komik hale getirerek kendi programına alıyor.

Gerçek dışı vaatler insanları güldürerek partiyi kamuoyunda sürekli gündemde tutuyorlar:

Zenginlerin paralarını anlamsızca çarçur etmeyeceklerini, bunun yerine bu paraların, alt geçitlerde nakit olarak halka dağıtılacağını,
Ülkenin güney sınırlarında mültecilere karşı inşa edilen tel örgüler yerine, nasıl olsa aklı başında olan kimse bu ülkede kalmaz diyerek, ülkeyi pas geçen üst geçitler inşa edileceğini,
Hükümet çevresinin hırçın ve sürekli öfkeli tanımış simalarının hırslarının özel akülerle enerjiye çevrilip bununla ülkede enerji sorununun çözüleceğini, de vaat ediyorlar.

BBC’nin aktardığına göre “Sorumsuz vaatler” gibi görünen seçim programının gerisinde ise aslında “hınzır ve zekice” bir üslupla formüle edilen anarşist bir toplum eleştirisi yattığı öne sürülüyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *