ABD’nin vurduğu Rus askerleri “Wagner ordusu”na ait

ABD’nin vurduğu Rus askerleri “Wagner ordusu”na ait

“Rus paralı askerlerinin” 8 Şubat gecesi Deyr-i Zor yakınlarında ABD kuvvetleri tarafından öldürüldüğü bilgisinin sızdırılmasından sonra Rusya’da kamuoyunda büyük bir tartışma yaşanıyor. ABD saldırısından kurtulan Rus askerlerinin ses kayıtları ortaya çıktı.

Şarku’l Avsat, ani saldırıdan kurtulan bazı askerlerin ses kayıtlarına ulaştı. Rus makamları ise ‘saldırıdan kurtulanların olay hakkında bilgi verdiği’ kayıtları yalanlıyor. Ses kayıtlarında ABD tarafından vurulan kampın Rus paralı askerlerden oluşan özel Wagner Ordusu’na ait olduğu belirtiliyor. Şarku’l Avsat’ın konuyla ilgili haberi şöyle:

Wagner Ordusu, emekli Albay Dmitriy Utkin tarafından kurulan özel bir güvenlik şirketi. İlk olarak 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Rus ayrılıkçılara verdikleri destekle adını duyuran şirket, daha sonra Suriye’de Esed rejimiyle beraber saldırılara katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu, savaşlarda kar amacı güden kuruluşları kullanmadıklarını açıklasa da, bu şirketlerin varlıkları Rus ordusunda önemli ölçüde arttı. Suriye’de çok sayıda Rus askerinin, ‘Blackwater’ olarak bilinen katliam ordusuna çalıştığı istihbarat kaynaklarınca biliniyor.

Wagner grubunda askerlerin rütbesine göre maaş aldığı ancak maaşların oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Wagner, Kırım’ın işgali ve doğu Ukrayna’da savaş yanlısı Rus ayrılıkçıları desteklemek için de görevlendirilmişti.

2016’nın Mart ayında Tedmür ve Şam kırsalında petrol sahalarını ele geçirmek için terör örgütü DEAŞ’a karşı büyük bir operasyon başlatmışlardı.

Wagner Grubu, Rusya tarafından resmi olarak kabul edilmemiş bir kurum. Devlet politikası bu özel şirketi yalanlama yoluna gidiyor. Her ne kadar Rusların açtığı bir şirket olsa da, resmi olarak Arjantin’de faaliyet göstermekte.

Ses kayıtları çatışmalara şahitlik yapıyor

ABD bombardımanından kurtulan kişilerle yapılan 3 telefon görüşmesini içeren kayıtlarda, sağ kurtulanlar o gece yaşananları açıkça anlatıyor.

İlk kayıtta arayan kişi “Medyada yer alan saldırının Suriye ordusunu hedef aldığı bilgisi yanlış … Grubumuz şiddetli bir saldırıya maruz kaldı” diyor.

Kaydın devamında ise “Beşinci birlik tamamen tahrip edildi! … 900’den 200’ü (öldürüldü). Sıkıştık ve önümüzde yolumuz kapalıydı, saldırıya 4 helikopter katıldı! Sadece silahlarımız vardı! … uçaksavarlarımız yoktu!” ifadeleri kullanılıyor.

İkinci kayıtta ise konuşan kişi “(Amerikalılar) bizim Rus olduğumuzu biliyorlardı! Bombardıman deli gibiydi, birçok ceset vardı dedi. Yoğun çatışmalar birkaç dakika sürdü ve hiç kimse kurtulamadı. Topluluğumuz bizden bahsetmiyor, olayı duyurmaktan kaçındılar. Bize insan gibi davranmıyorlar!” diyor.

Üçüncü kayıtta konuşan kişi ise, “Adamlara seslendim. Bir sıra oluşturmuşlardı ve mevzide değillerdi… Mevziye 300-700 metre kadar mesafedeydiler. Bir müfreze ilerledi ancak tüm sıra hareket etmiyordu. O güçler ABD bayrağı salladı ve bunları hedef alan yoğun topçu ateşi başladı, sonra da helikopterler geldi. SDG o birliğe doğru top ateşi başlattı ve 200-215 Rus saldırıda hayatını kaybetti” dedi.

Çeçenistan ve Ukrayna’daki çatışmalarda aktif rol alan ve günümüzde Suriye’de savaşan Ukrayna’daki Rus ayrılıkçı savaşçıların komutanı İgor Girkin şeklinde anılan İgor İvanoviç Strelkov, “Savaşın başlamasından bu yana en kötüsü bu, bu tür zararları hiç yaşamamıştık. Beşinci hücum birliği yok edildi 644 ölü ve yaralı var” ifadelerini kullandı.

Muhalefet hesap soruyor

Olay, Rusya’da sosyal paylaşım sitelerinde yoğun tartışmalara yol açarken ülke kamuoyundan Rus Savunma Bakanlığı’na yönelik Suriye’de neler olup bittiğine dair tatmin edici açıklama talepler arttı.

Gelecek ay yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde Putin’e rakip aday olarak yarışan liberal siyasetçi Grigory Yavlinsky, 200’ü aşkın ölü olduğunu iddiasına yönelik “Eğer çok sayıda Rus vatandaşı ölüyorsa, başkumandan Putin dahil ilgili olan tüm yetkililerin ülke kamuoyunu bilgilendirmesi ve bu ölümlerin sorumlusunun kim olduğunu açıklaması gerekir” dedi.

Muhalif Rus siyasetçi açıklamasının devamında “Savunma Bakanlığı’nın, Deyr-i Zor bölgesinde ya da Rus paralı askerlerinin öldüğü diğer bölgelerde asker bulunmadığını açıklaması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Yavlinsky destekçileri de Rus parlamentosu Duma’nın iddiaları gündemine almasını ve Rus vatandaşlarının neden Suriye’de savaşa karıştığına dair Savunma Bakanlığı’nı soru önergesi vermesini talep ediyor.

Rus muhalefeti, Putin yönetiminin Suriye’den düzenli ordusunu geri çektiği açıklamasıyla yüzlerce gayri-resmî Rus askerin ölümünü ört bas ettiğini ileri sürüyor.

Kremlin ise Suriye’de gayrinizami Rus askeri varlığına dair hiçbir bilgiye sahip olmadığını söyleyerek bölgedeki Rus paralı askerlerinin öldürülmesiyle ilgisinin olmadığını vurguluyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *