Türk Telekom, Çinlilere gidiyor!

Türk Telekom, Çinlilere gidiyor!

Türkiye’nin önemli stratejik kurumlarından Türk Telekom ile ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. Satışı gündemde olan Telekom için Çinlilerin devreye girdiği ve pazarlıkların son aşamaya geldiği ifade edildi.

Bir süredir borçları nedeniyle gündemde olan Türk Telekom’un satışı ile ilgili Sabah yazarı Dilek Güngör önemli bir iddia ortaya attı. Güngör’ün, kulis bilgilerine dayanarak söylediğine göre yeni talip Çinliler:

“Dün Türk Telekom ile ilgili bomba bir kulis öğrendim. Kulis dediğime bakmayın. Aslında iş epeyce ilerlemiş. Hatta sonlanmak üzere. Çok büyük bir sorun çıkmazsa şirketin yeni sahibi Çinliler oluyor…
Malum, bir süredir Türk Telekom OTAŞ kredisiyle gündeme oturmuş durumda.”

Kredi meselesine de değiniyor Güngör:

Neydi bu kredi meselesi… Kısaca anlatayım…
Şirketin yüzde 55’ine sahip olan Hariri ailesine ait Oger Telecom’un sahip olduğu OTAŞ özelleştirmeden sonra bankalardan kredi kullanmıştı. Daha sonra bunu yapılandırmak için 20 bankadan 4 milyar 750 milyon dolar almıştı. Kredi karşılığında da Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini teminat olarak göstermişti. Hariri ailesinin işleri Lübnan’da bozulunca OTAŞ kredi taksitlerini ödeyememişti. Bankalar da krediyi yakın izlemeye alıp hukuki süreç başlatmaya karar vermişti.

Avusturya’dan bir firma ile de görüşüldüğünü belirten Güngör, Çinli firma ile son aşamaya gelindiğini belirtiyor:

Öyle görünüyor ki, OTAŞ’ın bankalarla problemi devam ederken satış görüşmeleri de hızlanmış. Bir süre önce Avusturya’dan bir firmayla da masaya oturulduğunu biliyorum.
O firmayla görüşmeler sürerken, Çin’in büyük bir teknoloji şirketi Türk Telekom’un kapısını çalmış.
Şu anda Çinli firmayla pazarlıklar son noktaya getirilmiş. Yeni ortağın adı bende kalsın.

Borcuna rağmen nasıl satılıyor sorusuna ise “hala altın yumurtlayan tavuk” şeklinde cevap veriyor Güngör:

Diyebilirsiniz ki, “Türk Telekom’un bu kadar borcu var da nasıl yabancı yatırımcıların ilgi odağında.” Şöyle ki, 2017’nin 9 aylık rakamlarına bakacak olursak, şirket kârını yüzde 88 artırarak, 1 milyar 248 milyon TL’ye çıkardı. Geliri yüzde 12.5 yükselişle 13.4 milyar TL oldu. Aktif büyüklüğü 26.5milyar TL, piyasa değeri de 5.6 milyar dolar. Anlayacağız borcu olsa da hâlâ altın yumurtlayan tavuk…

Hal böyle olunca da her şartta taliplisi çıkıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *