‘Muhafazakar Giyim pazarı merakla beklenen bir akım haline geldi’

‘Muhafazakar Giyim pazarı merakla beklenen bir akım haline geldi’

Her yıl küresel muhafazakâr giyimin trendini belirlemesi ve ticarete yön vermesi hedeflenen buluşma fuarı, T.C. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle bu yıl ikinci kez düzenleniyor.

Fuarın proje müdürü Birkan, “Modada Paris ve Milano gibi yerler bizim coğrafyamız insanından uzak bir noktada duruyor. Biz bu ihtiyacı tek bir çatı altında toplamak istiyoruz.” diyor.

Bu yıl ki fuarda 500’den fazla uluslar arası alıcı ile 100’ü aşkın ihracatçı firma bir araya gelecek. 15-17 Şubat tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Lifestyle-Turkey 2018 Muhafazakâr Giyim Fuarı üzerine Life Style Turkey Proje Müdürü Deniz Birkan, Star gazetesinin soruları yanıtladı. İşte o söyleşi:

– Bu yıl ikincisi düzenlenecek Muhafazakâr Giyim Fuarı’nın ortaya çıkış hikayesi nedir?

Muhafazakâr giyim son dönemlerde dünya ve Türkiye’de gündemde olan bir konu. Kariyerinde önemli yer edinmiş tasarımcılar markaların yeni dönem kreasyonlarına ciddi anlamda ağırlığını koyuyor. Ülkemizde alanında oldukça başarılı tasarımcılar var. Tasarımcılarımız muhafazakâr giyim modasına yön veriyorlar. Bilindiği gibi dünyadan da muhafazakâr giyim modasına ilgi çok yüksek ancak, modada Paris ve Milano gibi yerler bizim coğrafyamız insanından uzak bir noktada duruyor. Biz bu ihtiyacı tek bir çatı altında toplamak istiyoruz. Bahsettiğim nedenlerden ötürü ekip olarak bu fuarı yapma isteği bizde uyandı ve ilkinde başarılı olduk. Bu arada birçok tasarımcının gözdesi olan muhafazakâr giyim pazarı dünyanın da merakla takip ettiği bir akım haline geldi. Türkiye ise muhafazakâr giyim konusunda dünyada modayı yöneten ülke olmaya devam ediyor.

– Bu sene fuarda neler, kimler var? 

Durduğumuz noktadan düşündüğümüzde; geçmişte ne yaptık bugün ne yapıyoruz gelecekte ne yapmalıyız. Tasarımcısından üreticisine, bu alanda yetişmekte olan öğrencisinden pazarlamacısına, lojistikten nihai tüketiciye kadar sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiriyoruz. Bu yıl Türkiye’den dört bin, Avrupa, Körfez ülkeleri ve Ortadoğu gibi yaklaşık 30 ülkeden bin civarı alım gücü yüksek mağaza ve butik ağırlamayı hedefledik. Öte yandan İstanbul Kongre Merkezi’nde sektör liderleri üç gün boyunca muhafazakâr giyim endüstrisine yön verecek tasarımları paylaşma anlayışı çerçevesinde yeni işbirlikçilerine imza atmaya hazırlanıyor.

– Bundan sonra muhafazakâr moda konusunda yeni başlangıçlar olacak mıdır?

Türkiye’de de muhafazakâr giyim alanında eksiği tespit ederek yola çıktık. Uluslararası arenada da yerli muhafazakâr tasarımcılarımızı ve birbirinden şık ürünlerini tanıtacağız. 2023 hedeflerimiz çerçevesinde dünya markası haline gelmek en önemli hedefimiz. Dünya pazarlarında, ülkemizde hem üretim kapasitesi hem de ürün kalitesi çok yüksek olan üretici ve tasarımcılarımız var. Bu noktada Türk firmalarının markalaşmasına ve katma değerli ihracat yapmalarına katkı sağlamak, gelen firmaları, tasarımcıları ve profesyonel ziyaretçileri tek bir çatı altınca toplayarak bu alanı büyütmek istiyoruz.

Muhafazakâr giyim günümüzde bir stil olarak karşımıza çıkıyor. Bu stil ise kişinin kendini ifade edebileceği pek çok tarzı ve tasarımı bünyesinde barındırıyor.

Renklerin kadınlar üzerindeki ahengi 2018 tesettür giyim modasında da fazlasıyla görülebilir. Cıvıl cıvıl tasarlanan tunik modelleri rahat ve tesettüre uygun  en iyi tercihlerin başında gelecek. Hem gündelik yaşamda şık ve rahat edecek tasarımlar hem de önemli gün ve gecelere uygun abiye ve kıyafet modelleri yer alıyor.Kadınların alışverişle ilgili kaygılarının en önemlisi alternatif eksikliği. 2018 tesettür giyim koleksiyonlarında mükemmel bir çeşitlilik de tesettürlü kadınlara sunuluyor. Dolayısıyla herkesin kendi stiline ve tarzına en uygun kıyafet tasarımlarını kolayca keşfedebilecekleri kombinler sunuluyor.

– Fuarın ortaya çıkma sebebi bu alanda sektörel bir açık olması mıydı?

Elbette önemli ölçüde açık var. Muhafazakâr giyim günümüzde bir stil olarak karşımıza çıkıyor. Bu stil, kişiye göre kendini ifade edebileceği pek çok tarzı ve tasarımı bünyesinde barındırıyor. Çeşitliliğin fazla olması beraberinde görselliği dolayısıyla pazarda güzelliği getiriyor. Kendine bu tarzı benimsemiş bütün kadınlara hitap ederken, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri pek çok seçeneği sunuyoruz. Muhafazakâr giyim kendi içinde pek çok tarzı olan bir alan. Mevsimlere göre kullanılan kumaşlar çok önemli. Kadınlar, kullanışlı ve rahat olmasına, ardından gösterişten uzak ufak aksesuarlar ve kesim tarzlarıyla sade şıklığı tercih ediyorlar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *