Davos’ta Devlet Başkanları “Ticari korumacılık”tan şikayet etti

Davos’ta Devlet Başkanları “Ticari korumacılık”tan şikayet etti

İsviçre’nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda liderler “korumacılık politikaları”nın ve “ulusal egoizm”in yükselişinden kaygı duyduklarını söylediler.

Almanya: Korumacılık doğru yanıt değil

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “ulusal egoizmin” yükselişinden duyduğu sıkıntıyı dile getirdi.

Amerikanın Sesi’nin verdiği habere göre Merkel, bu yılki Davos zirvesinin mottosu olan “Bölünmüş bir dünyada ortak bir gelecek kurmak” hedefinin 2018 için çok doğru bir hedef olduğunu kaydetti.

Merkel, “Yalnızlık politikasının bizi ileriye taşıyacağına inanmıyoruz. İşbirliği yapmamız gerekiyor, korumacılık doğru yanıt değil” diye konuştu.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de aynı konudaki kaygısını dile getirdi. Gentiloni, Trump’ın ‘Önce Amerika’ düşünce yapısını anladığını, ancak bunun serbest ticaretle çelişmemesi gerektiğini kaydetti.

Gentiloni, “Her birimizin kendi iç pazarındaki bazı piyasaları koruma kaygısı meşrudur, ancak bunu korumacılıkla karıştırmamak gerekir” dedi.

‘Trump Yönetimi ikili ticaret anlaşmalarını destekliyor’

Amerika Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Trump yönetiminin ikili ticaret anlaşmalarının yararına inandığını, ancak ABD’nin fırsatlarının da diğer tarafların fırsatlarıyla eşit olması gerektiğini düşündüğünü vurguladı.

Mnuchin, Amerika’nın büyümesinin dünya için olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti ve Başkan Trump’ın “Önce Amerika” politikasıyla başka ülkelerle ortak çalışmanın birbiriyle çelişmediğini söyledi.

“Trudeau ABD’ye baskı yapıyor”

Öte yandan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Salı günü zirvede konuşan Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun ABD’nin Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması NAFTA’ya yeniden katılması için baskı uyguladığını savundu.

Trudeau, konuşmasında Trans-Pasifik Ortaklığı’nın ABD’den sonra kalan 10 üyesinin ticaret anlaşmasını yeniden gözden geçirdiklerini söylemiş ve Başkan Donald Trump’ı NAFTA’nın yararları konusunda ikna etmek için çok çalıştığını kaydetmişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, hasta olduğu için bu yılki Forum’a katılamıyor.

Mart 2019’da Avrupa Birliği’nden çıkmaya hazırlanan İngiltere’yle Avrupa Birliği ticaret ilişkileri konusunda görüşmelerin yakında başlaması bekleniyor. Juncker’in Komisyonu görüşmelerde kilit rol oynamaya hazırlanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *