AB ülkeleri Suriyeli sığınmacılara nasıl davrandı

AB ülkeleri Suriyeli sığınmacılara nasıl davrandı

TBMM Mülteci Raporu’nda, AB ülkelerinin mültecilere yönelik vicdanları sızlatan yüz karası uygulamaları tek tek sıralandı.

Türkiye büyük bölümü Suriyeli 4,5 milyon sığınmacıya kapılarını açarken, Batılı ülkelerin göçmenlere yönelik vicdanları sızlatan uygulamaları sürüyor. Her fırsatta insan hakları savunuculuğu yapan AB ülkelerinin maskesini düşüren bir çalışma da TBMM’den geldi.

Akşam gazetesinden Yelda Gökdağ’ın haberine göre, Mülteci ve sığınmacıların yaşam koşullarını araştırmak için kurulan TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu, AB ülkelerinde yaptıkları incelemeyi raporlaştırdı. Komisyon üyelerinin başta Almanya olmak üzere yurtdışındaki tespitlerinden oluşan rapor, ziyaret edilen ülkelerin yetkilileriyle yapılan görüşmeler ve göçmen dairelerinin verilerine dayanılarak hazırlandı. Raporda, Batılı ülkelerin vicdanları sızlatan yüz karası itirafları da yer aldı.

KAYIP 10 BİN ÇOCUK

AB Polis Örgütü Europol, 2014 yılından bu yana AB ülkelerinde 10 bin mülteci çocuğun kaybolduğunu açıklamıştır. Europol bu çocukların seks işçiliği ve köleliğe zorlanmış olabileceğine dikkat çekmiştir. Europol, kayıp mülteci çocukların organ mafyasının elinde olabileceğini de belirtmiştir. Almanya İstatistik Dairesi’nin son verilerine göre Almanya genelinde dört bin mülteci çocuk kayıptır. Bu bilgi, Almanya İçişleri Bakanlığı Göç ve Mültecilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Norbert Seitz tarafından da doğrulanmıştır. Berlin Marburger Mülteci Yurdu Müdürü ise bir mülteci çocuğun yurttan kaçırılarak istismar edildiği ve öldürüldüğünü itiraf etmiştir.

DİN DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALDILAR

Almanya Berlin Protestan Trinity Kilisesi Papazı Gottfried Martens’in yaptığı açıklama, ülkedeki mültecilerin yaşadığı dramın boyutunu da ortaya koymaktadır. Papaz Martens, “Müslüman mülteciler sığınma hakkı kazanıp Almanya’da kalabilmek için din değiştiriyor” demiştir. Almanya Federal Kriminal Dairesi 2015- 2016’da mülteci yurtlarına yönelik 1300 saldırı yapıldığını belirtmiştir. Aralarında kundaklamalar da yer almaktadır.

PARALARINA EL KONDU

Danimarka, mültecilerin takılarına el koyulmasını öngören yasa tasarısını 2016 tarihinde parlamentoda kabul etmiştir. İsviçre ise sığınmacıların bin İsviçre Frank’ından fazla para ve değerli eşyalarına el koymaktadır. Almanya’da sığınmacıların 350 bin eurosu alınmıştır.

ÇOCUKLAR PARİS’TE DONARAK ÖLDÜ

Fransa’ya ulaşmayı başaran mültecilerin durumu da içler acısıdır. Mülteci yüzlerce çocuk, medeniyetler beşiği olarak lanse edilen Fransa’nın başkenti Paris’te soğuktan donarak ölmüştür. Fransa’nın Calais şehrindeki mülteci kampından da 140 çocuk kaybolmuştur.

İsveç, ülke genelinde bin mülteci çocuğun kayıp olduğunu açıklamıştır. İspanya’da yakalanan mülteciler ise hapis edilmektedir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *