Zor Zamanda Zor Olanı Söyleyen Adam

Zor Zamanda Zor Olanı Söyleyen Adam

İktibas Dergisi yazarı Hüseyin Alan, İstanbul Şirinevler’de bulunan Kur’an Nesli Kültür Merkezi’nde “Ercümend Özkan’ın İslami Mücadeledeki Öncü Rolü” başlıklı bir konferans sundu.

Hüseyin Alan: “Geleneği eleştirmek kolaydır. Oysa modernizmi, demokrasiyi, laisizmi, Kemalizmi eleştirmek bedel gerektirir. Modern kavram ve kurumları eleştirmek, devleti karşınıza almak demektir. İşte Ercümend Özkan, en zor dönemde bunu yapmıştır.”

Ercümend Özkan’ın, gerek fikrî, gerekse fiilî mücadele alanında sergilediği net yaklaşımlarla, Türkiye’de 60’lı yılların ortalarında başlayan İslami uyanış sürecine büyük katkıları olduğunu vurgulayan Hüseyin Alan, “Dinin, Batıdaki ‘religion’ kavramıyla ifade edilen vicdan ve kişisel ahlâkla sınırlı bir değer olmanın ötesinde, hayatın bütününü konu alan ve ibadeti siyaset, siyaseti ibadet gören bir hayat nizamı olduğunu o dönemde ilk söyleyenlerden biriydi. Aynı şekilde yine o dönemde, Kur’an’ın kolay anlaşılır bir kitap olduğunu ve insanlara doğrudan kılavuzluk etmek için inzal olduğunu ilk gündeme getiren kişilerden biri oldu” diye konuştu.

Ercümend Özkan’ın önemli bir vurgusunun da “Peygamber yoksa din yoktur” ifadesiyle Hz. Peygamber’in örnekliği konusunda kendini gösterdiğini belirten Hüseyin Alan, şöyle devam etti:

“Türkiye şartlarında ilk defa Peygamber’in doğru anlaşılması gerektiğini, sünnet ve hadis kavramlarının doğru anlaşılması ve Kur’an çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getiren kişi olmuştu. Hz. Peygamber’in sünnetinin İslam ahlâkıyla ahlâklanmak olduğunu gündeme getirdi. Ahlâk konusunun da kişisel edeple sınırlı olmadığını, A’dan Z’ye hayatın tüm alanlarını kapsayan bir hayat algısı ve davranışlar bütününü ifade ettiğini dillendirmiştir.”

Ercümend Özkan’ın en önemli başarısının ise, gelenekle birlikte modernizmi de çok açık şekilde eleştirmek olduğunu ifade eden Alan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geleneği eleştirmek kolaydır. Oysa modernizmi, laisizmi, demokrasiyi, Kemalizmi eleştirmek bedel gerektirir. Modern kavram ve kurumları eleştirmek, devleti karşınıza almak demektir. İşte Ercümend Özkan, en zor dönemde bunu yapmıştır.”

Son olarak, Ercümend Özkan’ın Müslümanların ahlâki açıdan örnek olması gerektiğini ısrarla vurguladığını hatırlatan Hüseyin Alan, özeleştiri yapabilen, hatasından kolaylıkla dönmeyi bilen ve kendisini yenileyebilen yapısına dikkat çektiği Özkan’ın belki en önemli başarısızlığının çok çabalamasına rağmen örgütlenme konusunda kendini gösterdiğini ifade etti.

Konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi.

HAKSÖZ HABER

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *