Trump’ın New York ile çekişmesi devam ediyor

Trump’ın New York ile çekişmesi devam ediyor

New York Valisi ile arasında yaşanan ventilatör krizine ilişkin konuşan Trump, “New York’a binlerce ventilatör gönderdik. Ama New York bunların kendilerine ulaştığını bilmiyormuş.” dedi.

100 bin solunum cihazı hedefi

Başkan Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede gelecek 100 gün içinde 100 bin ventilatör üreteceklerini ya da bunları edineceklerini bildirdi.

Trump, Beyaz Saray’da Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü günlük basın toplantısında salgına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19 ile mücadelede ventilatör ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli adımlar attıklarını belirten Trump, “Önümüzdeki 100 günde 100 bin ek ventilatörü üreteceğiz ya da edineceğiz. Bu, Amerika’nın bir yıl içindeki ventilatör üretiminin 3 katı bir rakam olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Valilerle çekişme

New York Valisi ile arasında yaşanan ventilatör krizine de değinen Trump, “New York’a binlerce ventilatör gönderdik. Ama New York bunların kendilerine ulaştığını bilmiyormuş.” açıklamasında bulundu.

Trump, kendisine özel sektörün üretimini yönlendirme hakkı “Savunma Üretim Yasası”nın kullanılması konusunda da Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro’yu atadığını duyurdu.

Eyalet valilerinden bazılarının kendilerine haksızlık ettiğini savunan Trump, “Valilerden istediğim şey çok basit. Birazcık bize karşı müteşekkir olmaları. Başkan Yardımcısı Mike Pence sık sık eyalet valileriyle telefonda konuşuyor. Ona artık Washington ve Michigan valilerini aramamasını söyledim. Onlar bize olması gerektiği gibi davranmıyor.” dedi.

Trump, Kovid-19 konusunda pazartesi ya da salı günü bilim insanları ile bir araya geleceklerini ve yeni atılacak adımları görüşeceklerini belirterek, “New York’ta hayat kısa sürede normale dönecek gibi durmuyor. Ama ülkenin bazı kesimleri de virüsten çok etkilenmedi.” ifadesini kullandı.

Trump: ‘Benim önceliklerim belli’

Virüsü bir an önce yenmek istediklerini kaydeden Trump, “Benim önceliklerim belli. Önce insanların hayatı ve güvenliği, sonra ekonomi.” dedi.

Trump, ayrıca sağlık elemanı ihtiyacını karşılamak için de Savunma ve İç Güvenlik bakanlıklarına rezerv askerleri göreve çağırma yetkisi verdiğini kaydetti.

Söz konusu kararname ile, sivil hayatta sağlık alanında çalışan emekli ya da rezerv askerler en fazla 24 ay olmak suretiyle göreve çağrılabilecek.

Dünyada en çok Kovid-19 vakası Amerika’da

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı son verilere göre, Amerika’da Kovid-19 vakaları, İtalya ve Çin’i geçerek 100 binin üzerine çıkmış, salgın nedeniyle yaşamını kaybedenlerin sayısı ise 1500’ü geçmişti.

Amerika, Kovid-19 vaka sayısı bakımından dünya genelinde birinci sırada yer alıyor.

Trump, General Motors’a ventilatör ürettirmek için Savunma Üretim Yasası’na başvurdu

Trump, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan hastaların tedavisinde kullanılan ventilatörlerin üretimi konusunda anlaşmazlığa düştüğü General Motors’a karşı, kendisine özel sektörün üretimini yönlendirme hakkı “Savunma Üretim Yasası”nı devreye soktu.

Trump, yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığına, Savunma Üretim Yasası çerçevesindeki tüm yetkilerini kullanarak, General Motors’dan ventilatör üretimi için federal sözleşmeleri kabul etme, uygulama ve öncelik edinmesini istemesi talimatının yer aldığı bir Başkanlık Bildirisi imzaladım.” ifadesini kullandı.

General Motors ile Kovid-19’a karşı mücadele için gerekli ventilatörlerin üretilmesi konusunda yapılan görüşmelerin verimli geçtiğini belirten Trump, şunları kaydetti:

“Ancak virüse karşı savaşımız, anlaşma sürecinde normalde olduğu gibi bir pazarlık zamanına mahal verilmeyecek kadar acil. General Motors, vaktini boşa harcıyor. Bugün attığımız bu adım, Amerikan hayatlarını kurtarmak için ventilatörlerin çok hızlı bir şekilde üretilmesini sağlayacaktır.”

Savunma Üretim Yasası nedir?

Savunma Üretim Yasası, Kore Savaş’ından hemen önce çıkarılmıştı.

Söz konusu yasa, Amerika Başkanı’na özel sektörün ülkenin acil ihtiyacı olan ürünler üretmesini sağlaması konusunda yetki veriyor.

Başkan, gerekli gördüğü takdirde ülkenin karşı karşıya kaldığı acil durum için şirketlere belirli bazı malzemeler ürettirmek için bu yasa kapsamındaki yetkisini kullanabiliyor.

Trump ve General Motors’un “ventilatör” anlaşmazlığı

Trump, pazar günü Twitter’dan “Ford, General Motors ve Tesla, ventilatör ve diğer metal ürünleri üretmeye başlıyor, hızlı olun.” paylaşımı yapmıştı.

Öte yandan bugün yaptığı paylaşımda Savunma Üretim Yasası’nı devreye sokacağının işaretini veren Trump, “Her zaman olduğu gibi General Motors ile işler hiç yolunda gitmiyor. Bize çok hızlı bir şekilde 40 bin ventilatör vereceklerini söylediler. Şimdi nisan sonunda sadece 6 bin tane verebileceklerini söylüyorlar ve çok fazla para istiyorlar.” ifadelerine yer vermişti.

Trump, “General Motors, Ohio’da ahmakça terk ettikleri Lordstown tesisini ya da herhangi başka bir tesisi acilen açmalı ve hemen şu an ventilatör üretimine başlamalıdır. Ford, hadi hızlı bir şekilde ventilatör üretimine başlayın.” çağrısında bulunmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *