Keriman Halis kazanırken kim kaybetti?

Keriman Halis kazanırken kim kaybetti?

Belçika’da düzenlenen güzellik yarışmasının Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ilan kapağında, “Müsabakaya her namuslu Türk kızı iştirak edebilir” ifadelerine yer verilmişti.

1932 yılında Belçika’da düzenlenen güzellik yarışmasına Türkiye’yi temsilen Keriman Halis Ece katılırken, Batılılar Ece’yi Fransa’da dansa engel olan Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu diye takdim etti. Yarışma jürisinin başkanı, Keriman Halis Ece’nin yarışmayı kazanması sonrası kürsüye gelerek “Sayın jüri üyeleri, bugün Avrupa’nın, Hıristiyanlığın zaferini kutluyoruz. 1400 senedir dünya üzerinde hâkimiyetini sürdüren İslamiyet artık bitti.” ifadelerini kullandı.

Jüri başkanının bu sözleri asıl hedeflerinin Batı ve Hıristiyan kültürünü İslam coğrafyasına empoze ederek İslamiyet’i ortadan kaldırmayı amaçladıklarının adeta bir itirafı olurken ne yazık ki ülkedeki kimi çevreler bu yaşananları ‘Modernleşme ve çağdaşlaşma’ diye yuttu.(Yeni Akit)

Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması olan ve Miss Turkey olarak bilinen organizasyonun 1932 yılındaki birincisi seçilmişti. Ardından, 31 Temmuz 1932 tarihinde Belçika‘nın Spa kentinde yapılan ve yirmi sekiz ülkenin delegelerinin katıldığı, dönemin en prestijli yarışması, Dünya Güzellik Yarışmasında birinci olarak “Dünya Güzellik Kraliçesi” seçilmiştir. Keriman Halis’e, 1934’te çıkan Soyadı Kansından sonra bizzat Atatürk tarafından kraliçe anlamına gelen “Ece” soyadı resmî olarak verilmiştir.(biyografi.net)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Sabir
    15 Eylül 2018, 11:51

    O guçler, Adem atamızı nesiller boyu takib etmiştir, mesele sizin ne istedigiz, dunyaya hizmet etmekmi, hidayet yolunu takib etmekmi?

    REPLY