Türkiye-Suriye sınırına 564 kilometrelik duvar

Türkiye-Suriye sınırına 564 kilometrelik duvar

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den bu yana bölgedeki istikrarsızlığın doğrudan yansıdığı gerekçesiyle Türkiye’nin sınıra örmeye başladığı duvar bitime yaklaştı.

TOKİ tarafından Suriye sınırına örülen duvarın yüzde 93’ü, İran sınırına örülen duvarın ise yüzde 55’i tamamlandı. Duvar tamamlandığında Çin Seddi, ABD-Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarın ardından dünyada uzunluk yönünden üçüncü duvar olacak.

Dünyadaki meşhur bir diğer sınır duvarı da İsrail’in yine güvenlik gerekçeleriyle Gazze’ye ördüğü ve Filistinlileri “dünyanın en büyük hapishanesi” olarak adlandırılan alanda ambargoya tabi tuttuğu duvar.

Suriye sınırında yapılan güvenlik duvarı ve yolu neredeyse bitmek üzere ancak güvenlik gerekçeleriyle çalışmalar yavaş ilerliyor. Modüler Betonarme Prefabrik Duvar, sınır güvenlik ve devriye yolu, muhtelif sanat yapıları, köprü, yüksek güvenlikli kapı, gözetleme kuleleri ve mayınlı sahalardan geçiş yollarının bulunduğu Suriye sınırı duvarının 564 kilometre uzunluğundaki güzergahın şu anda 538 kilometrelik kısmı kapatıldı.

Tamamlandığında Çin Seddi ve ABD-Meksika sınırının ardından dünyada üçüncü en uzun duvar olacak.

İran sınırına yapılan 144 kilometrelik duvarın yüzde 55’si bitti
Ağrı ve Iğdır’ı da içeren 144 kilometrelik İran sınırına yapılan duvarında yüzde 55’İ tamamlandı 90 kilometrelik kısmı kapatıldı. Bahar ayında da tamamen biteceği öğrenildi.  İran sınır duvarı mevsim koşullarına bağlı kış aylarında ara verilerek ilerlendiği için inşaat yavaş ilerliyor.

Sınırda acil durumlar için yüksek güvenlikli kapı inşa edildi
Sınırda acil durumlarda Suriye tarafına geçmek için güvenlik duvarı ve TOKI tarafından özel olarak imal edilen Kulekol’ların yanı sıra ‘yüksek güvenlikli kapılar da yapıldı. K12 güvenlik düzeyinde, 7 bin ton ağırlığında bir aracın 80 kilometrelik hızla çarpmasına dirençli balistik kapı kurşun geçirmiyor. 5 metre genişliğinde ve 3.20 metre uzunluğunda olan kapıdan Suriye sınırında 44, İran sınırında ise 15 adet var.

Gaziantep-Kilis sınır hattında 22 kulekol yapıldı
Suriye-İran sınırını kapsayan güvenlik hattı projesi kapsamında güvenlik duvarının yanı sıra Gaziantep-Kilis sınır hattında 22 Kulekol yapıldı. Kulekol’ların içinde askerlerin ihtiyaç duyduğu her şey yer alıyor. Sınırı daha güvenli hale getirmek ve yasadışı geçişleri önlemek için 15 metre yüksekliğinde ve 5 katlı inşa edilen Kulekol’ların, duvarları havan ve roket saldırılarına karşı dayanıklı özel bir malzemeyle örüldü. Binadaki bütün camlar kurşun geçirmez, kapıların tamamı ise çelikten yapıldı.

CNN Türk/DHA

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Sabir
    6 Eylül 2018, 14:26

    Birde nahıçivan sınırına inşa edin ordanda musluman sızıntısı olabilir. Sizi zavallılar

    REPLY