İngiltere’de akademisyenler iki haftadır grevde

İngiltere’de akademisyenler iki haftadır grevde

İki haftadır grev yapan profesörler emekli maaşlarını korumak için bu eylemleri yaptıklarını belirtiyorlar.

İngiltere’de üniversite ve yüksekokullarda çalışan akademisyenler iki haftadır grevde. Ders yılının sonuna yaklaşırken emeklilik kesintilerinin birden bire anlaşılmaz bir şekle büründürülmesi sendikayı harekete geçirdi. Profesörleri yollara döken sebep karşılarına anlaşılmaz bir emeklilik planı getirilmesi.

Londra caddelerini dolduran akademisyenleri Amerikanın Sesi adına Barış Çimen izledi ve röportajlar yaptı. İşte onlardan bazıları:

Londra Üniversitesi’nden Roland Copper, “Grev yapmamızın nedeni emeklilik maaşlarımız. Patronlar emeklilik planımızı değiştirmeye ve maaşlarımızı %30 ila %50’lere indirmeye karar verdi. Emekli maaşlarımızı korumak için bu eylemi yapıyoruz” diyor.

Reading Üniversitesi’nden Melanie Schroter, “Çok belirgin bir kesintiden söz ediliyor. Yeni bir hesaplama yöntemi getirmeye çalışıyorlar. Onlara güre her birimiz ayrı ayrı borsaya endeksleniyoruz. Emekli olduğumuz günün koşullarında borsaya bakıp ona göre ne alacağımız kararlaştırılacakmış. Emekli maaşlarımızla kumar oynuyor gibi olacağız. Ekonominin durumuna göre, mesela benimle aynı kariyerde olan biri sadece farklı bir zamanda emekli olması nedeniyle benden eksik ya da fazla maaş alacak,” şeklinde konuşuyor.

Londra Üniversitesi’nden Dida Mekhigbegovic, “Patronlar emekli maaşımızı kesmek istiyor. Mesela diyelim ki bir okutman yılda 22 bin sterlin maaş alacaktı, bu durumda 9 bin Sterline düşüyor. Bu insanın hayatta kalmasına yetecek bir emekli maaşı değil” diyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *