Devrik lider Hasina döneminde seçilen ve Mayıs ayında İngiltere’den dönen Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, muhalefetin istifa baskısını artırması ile, görev süresinin dolmasına daha iki yıl kala, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bugün istifasını duyurdu. İngiltere başbakanı da dört gün önce istifa etmişti.
76 yaşındaki Şahabuddin, Cuma günü ulusal parlamento başkanına yazdığı mektupta, “Ciddi şekilde hastayım. […] Bu nedenle, anayasal görevimi yerine getiremiyorum” dedi.
Meclis Başkanı Hafız Uddin Ahmed istifasını kabul ettiğini söyledi.
Ahmed, Bangladeş’in geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapacak ve anayasaya göre önümüzdeki 90 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanı seçilmesi gerekiyor.
Dakka merkezli The Daily Star gazetesine göre, istifa, Şahabuddin’in bu yıl Mayıs ayında tıbbi tedavi için İngiltere’ye yaptığı ziyaret sırasında Hindistan’da yaşayan görevden alınan Başbakan Şeyh Hasina ile telefon görüşmesi yaptığı yönündeki medya haberlerinin ardından geldi.
Şahabuddin, medyada çıkan haberleri yalanladı.
İstifasının nedeni sorulduğunda Daily Star’a, “Çeşitli sağlık sorunları yaşıyorum. Şu an için ekleyecek başka bir şeyim yok” dedi.
9 Mayıs’ta Londra’ya gitmiş ve 18 Mayıs’ta geri dönmüştü.
Yasaklanmış Avami Ligi partisinin lideri Hasina, 2024 yazında öğrenci önderliğindeki bir ayaklanmanın doruk noktasında görevden uzaklaştırıldı. Hindistan’a kaçan Hasina, sivillerin öldürülmesi suçundan idam cezasına çarptırıldığı ülkesine bu yılın sonlarında döneceğini söyledi.
Bangladeş cumhurbaşkanı, parlamento üyelerinin oylarıyla seçilir.
İktidardaki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) milletvekillerinin çoğunluğuna sahip. Sonuç olarak, partinin adayının bir sonraki cumhurbaşkanı seçilme olasılığı daha yüksek.
Nisan 2023’te, Hasina’nın Avami Ligi hükümeti döneminde, Şahabuddin beş yıllık bir dönem için ülkenin 22. cumhurbaşkanı olarak seçilerek göreve başladı.
Buna göre, görev süresinin Nisan 2028’de sona ermesi gerekiyordu. Ancak, görev süresinin bitimine yaklaşık iki buçuk yıl kala istifa etti.
Hasina hükümetinin Temmuz 2024’teki kitlesel ayaklanmada düşmesinden bu yana, Şahabuddin’in istifasına yönelik talepler giderek artıyor.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *