Hürmüz Boğazı’nın İran tarafından kapatılmasına ve serbest ticaretin engellenmesine şiddetle karşı çıkan Avrupa Birliği, Avrupa’dan geri gönderilen göçmenleri almayan ülkelere ise ticari yaptırımların önünü açan bir düzenlemeyi kabul etti.
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, sığınma başvurusu reddedilen kişiler ile ekonomik gerekçelerle Avrupa’ya gelen göçmenleri geri almayan ülkelerin, Avrupa Birliği ile ticarette sahip oldukları gümrük avantajlarının askıya alınabilmesinin önü açıldı.
Söz konusu düzenleme, AB’nin gelişmekte olan ülkelere düşük gümrük tarifeleriyle ihracat yapma imkanı sağlayan Generalized Scheme of Preferences (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi – GTS) kapsamında ele alındı. Yaklaşık 50 yıldır uygulanan sistem, bu ülkelerin AB pazarına daha avantajlı koşullarda erişimini mümkün kılıyor.
Aralık 2025’te varılan uzlaşının parçası olan yeni düzenleme, “geri kabul şartı” eklenmesini öngörüyor. Buna göre, AB ülkelerinden sınır dışı edilen vatandaşlarını geri kabul etmeyen ülkelerin ticari ayrıcalıkları geri çekilebilecek.
Karar, 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Meclis’te güç kazanan sağ ve aşırı sağ grupların göç politikalarındaki etkisinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkelerle müzakerelerin tamamlanması gerekiyor.
Avrupa Birliği, serbest ticaretin engellendiği gerekçesiyle İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasına şiddetle karşı çıkıyor. Boğazdan geçişin serbest ve ücretsiz olması gerektiğini öne sürüyor.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *