Umman’da yapılan dolaylı görüşmelerin ilk turu tamamlanırken taraflar 19 Nisan’da yeniden bir araya gelinmesi konusunda mutabakata vardı. Beyaz Saray görüşmeler için “çok pozitif ve yapıcıydı” açıklaması yaparken, İran Dışişleri Bakanlığı da “görüşmeler karşılıklı saygıya dayalı yapıcı bir atmosferde yapıldı” açıklaması yaptı.
İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, İran-ABD arasında Umman’ın aracılığında yapılan görüşmelerin ilk turu sona erdi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un başkanlığındaki heyetlerin gerçekleştirdiği dolaylı görüşmeler, “karşılıklı saygıya dayalı yapıcı bir atmosferde” yapıldı. Taraflar, görüşmelerin gelecek hafta da devam etmesi konusunda anlaştı.
Erakçi ile Witkoff görüştü
Dolaylı müzakerelerin ilk turunun sona ermesinin ardından Erakçi ile Witkoff bir araya geldi.
İran Dışişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Erakçi ile Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Witkoff bir süre görüştü. Açıklamada, “iki buçuk saati aşkın süren dolaylı müzakerelerin ardından Erakçi ve Witkoff Umman Dışişleri Bakanı’nın (Bedr bin Hamed el-Busaidi) da bulunduğu ortamda birkaç dakika görüştü” ifadelerine yer verildi. Açıklamada karşılıklı görüşmenin tam olarak ne kadar sürdüğü, şekli ve içeriği hakkında bilgi paylaşılmadı.
Görüşmeler sonrasında İran devlet televizyonuna konuşan Bakan Erakçi, “Görüşmeler sakin ve karşılıklı saygıya dayalı bir atmosferde gerçekleşti.” ifadelerini kullandı. Görüşmelerde uygunsuz bir durum yaşanmadığını aktaran Erakçi, “Her iki taraf da karşılıklı olarak kabul edilebilir bir anlaşmaya doğru ilerlemeye istekli olduğunu gösterdi ancak bu süreç kolay değil ve her iki tarafın da gerekli iradeyi göstermesi gerekiyor. Bir sonraki toplantı anlaşma çerçevelerine odaklanacak. Hiçbir taraf zaman kaybetmeye çalışmıyor. ABD tarafı adil bir anlaşma için kararlılık göstermeye çalıştığını gösterdi.” diye konuştu.
Görüşmelerde, Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi’nin aracılığında ABD heyetiyle 4 kez mesaj alışverişi yaptıklarının bilgisini veren Erakçi, müzakerelerin şimdilik 19 Nisan’da Umman’da devam edeceğinin kararlaştırıldığını ancak başka bir yerde de görüşmelerin yapılabileceğini belirtti.
İranlı bakan, müzakerelerin tamamlanmasından sonra Amerikalı temsilci Steve Witkoff’la görüşmesine ilişkin ise çıkışta “diplomatik görgü kuralları gereği” selamlaştıklarını aktardı.
Beyaz Saray: Görüşmeler çok pozitif ve yapıcıydı
Beyaz Saray’dan görüşmelere ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise Witkoff’un, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi’nin ev sahipliğinde Erakçi ile görüşmeler yürüttüğü belirtildi. “Görüşmeler çok pozitif ve yapıcı geçti.” ifadesi kullanılan açıklamada, Witkoff’un Erakçi’ye, Başkan Trump’ın “iki ülke arasındaki meselelerin diyalog ve diplomasiyle” çözme talimatını aktardığı bildirildi.
Açıklamada, iki ülke arasındaki meselelerin karmaşık olduğu belirtilerek, Witkoff’un doğrudan iletişimin iki taraf için de faydalı sonuçlar doğuracak bir adım olduğuna işaret ettiği vurgulandı. Açıklamada, tarafların 19 Nisan’da tekrar bir araya geleceği kaydedildi.
Trump: Görüşmeler fena gitmiyor
Başkan Donald Trump da, Air Force One uçağında basına açıklamalarda bulundu.
Dünya genelinde çok sayıda çatışma bulunduğuna işaret eden Trump, “Yakın zamanda bazı çatışmalara ilişkin iyi haberlerimiz olacak.” dedi.
Trump, İran ile yürütülen görüşmelere ilişkin ise “Bence fena gitmiyor. Ancak sonuç alınmaması halinde hiçbir önemi yok.” ifadelerini kullandı. Bu nedenle konu hakkında çok konuşmayı tercih etmediğine işaret eden Trump, Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerin de “fena gitmediğini” dile getirdi.
Trump, yakın zamanda Rusya-Ukrayna görüşmeleri hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkacağını belirterek, “Bir noktadan sonra ya elini taşın altına koyman ya da susman gerekir. Ne olacağını göreceğiz ama bence şu an işler yolunda gidiyor.” değerlendirmesinde bulundu.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *