Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da enkaz altında kalan anne ve oğluna, Antakya’da ise Hikmet Yiğitbaş’a 101 saat sonra sağ olarak ulaşıldı. Depremlerde şu ana kadar tespit edilen 18 bin 342 kişi vefat etti, 74 bin 242 kişi yaralandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, deprem bölgesine giden Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yıkıntılar arasında hayatta kalanlara ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Hatay’ın Defne ilçesinde yıkılan bir apartmanın enkazından ses geldiğini tespit eden ekipler, çalışmalarını bir noktada yoğunlaştırdı. İtfaiye erleri, çalışma sonucu “Hüseyin” isimli kişiyi 98 saat sonra yıkıntıların altından kurtarmayı başardı.
Zonguldak’tan gelip Adıyaman’da kurtarma çalışmalarına katılan madenciler, Bereket Apartmanı enkazında maden ocağını andıran “domuz damı” yöntemiyle 8 metre derinliğe inerek 17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya’yı 90 saat sonra kurtardı.
Antakya ilçesi Güzelburç Mahallesi’ndeki 600 Konutlar Sitesi’nde 101. saatte enkazdaki bir kişiye sağ ulaşıldı. Termal kamera ve ses dinleme cihazları kullanan ekipler, saat 23.00’ten itibaren yoğunluk verdikleri alanda inşaat mühendisi 30 yaşındaki Hikmet Yiğitbaş’a ulaştı. Enkazdan çıkarılan Yiğitbaş alkışlarla ambulansa taşındı.
Pendik Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri (PEAK), Hatay’ın Antakya ilçesinde Ürgan Paşa Mahallesi Şehit Mehmet Duran Caddesi’ndeki Huzur Apartmanı’nın enkazında bebek sesi duyulması üzerine çalışmaları yoğunlaştırdı. Ekipler, arama kurtarma çalışmaları sonunda 1,5 yaşındaki Sela Elbarazi ile annesi, babası, kardeşi ve dayısını depremden 96 saat sonra enkaz altından sağ çıkardı.
Şehitkamil ilçesinde, AFAD, Afet Gönüllüleri Derneği, polis ve Şehit Kamil Belediyesi ekiplerince Gölgeler Apartmanı enkazında yürütülen çalışma sonucu 17 yaşındaki Adnan Korkut, 94 saat sonra göçük altından çıkarıldı.
Kahramanmaraş’ta UMKE, Polis Arama Kurtarma ve Yıldırım Belediyesi ekipleri, çalışmalarını Ali Sezai Efendi Caddesi’nde yıkılan 3 katlı apartmanın enkazında yoğunlaştırdı. Ses gelmesi üzerine enkaza yoğunlaşan ekipler, yıkıntı altında bulunan Suriye uyruklu Fatma Karuş (26) ile iletişim kurdu. Yapılan çalışmanın ardından genç kadın, 14 saatlik çalışma sonucu 99 saat sonra enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.
Kahramanmaraş’ta UMKE, Polis Arama Kurtarma ve Zonguldak Belediyesi ekipleri, çalışmalarını merkez Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesi’nde yıkılan 5 katlı Manolya Apartmanı’nın enkazında yoğunlaştırdı. Ses gelmesi üzerine enkaza yoğunlaşan ekipler, yıkıntı altında bulunan kanser hastası anne Hatice (65) ve kızı Mihriban Sultan Özçelebi (33) ile iletişim kurdu. Yapılan çalışmanın ardından Hatice ve Mihriban Sultan Özçelebi, enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.
Balıkesir’den itfaiye ekiplerinin ortak çalışmasıyla Osmaniye’de enkaz altında kalan 26 yaşındaki Murat Baloğlu’nun yeri kamera ile tespit edildi. Baloğlu, binanın enkazından 91 saat sonra kurtarıldı.
Hatay’a görevlendirilen ve şimdiye kadar birçok kişinin canlı kurtarılmasına katkı sağlayan UMKE görevlileri, bölgedeki diğer ekiplerle Odabaşı Mahallesi Gürsel Sokak’taki Prestij Asi Apartmanı’nın enkazında çalışma yürüttü. Ekipler, depremden 90 saat sonra Tolga Doğan ve 5 yaşındaki kızını sağ çıkararak çevredekilere büyük mutluluk yaşattı.
Hatay’da çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi arama kurtarma ekipleri, Yağız Ulaş isimli 10 günlük bebeği, depremden yaklaşık 90 saat sonra annesiyle enkazdan kurtardı.
Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde Çiğdem 2 Apartmanı’nın enkazında yapılan kurtarma çalışmalarında 45 yaşındaki Canan Geçeci’nin sesi duyuldu. Sesin tespitinden sonra 4 çocuğun canlı olarak kurtarıldığı bina enkazındaki çalışmalarını sürdüren ESKAT ekipleri, depremin 90. saatinde Canan Geçeci’yi kurtarmayı başardı.
Kütahya Belediyesine bağlı arama kurtarma ekibi, Antakya ilçesi General Şükrü Kanatlı Mahallesi’ndeki bir binanın enkazından gelen sesler üzerine çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırdı.
Seslerin geldiği yöne koridor açan ekipler, depremin dördüncü gününde, 4’ü aynı aileden 5 kişi, Azime ve kızları Nurgül, Damla ve Tuğba Akın ile adının Yusuf olduğu öğrenilen depremzedeyi sağ olarak çıkarmayı başardı. Kurtarılan 5 kişi, 112 Acil Sağlık ekiplerince bölgedeki hastanelere sevk edildi.
Hatay’da General Şükrü Kanatlı Mahallesi Türkmenbaşı Caddesi’ndeki bir enkazda görev yapan itfaiye ekipleri, 10 yaşındaki Hilal Sağlam’a ulaştı. Ekiplerin, çalışması sonucu Hilal Sağlam, depremin 90’ıncı saatinde enkazdan çıkarıldı.
Antalya Büyükşehir Belediyesinden İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri 10 saat süren kurtarmayla enkazdan 99. saatte sağ çıkardı. Kahramanmaraş Bahçelievler Mahallesi’ndeki bir enkazda çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, sismik ses dinlemeyle hayat belirtisi alınmasının ardından zamana karşı yarıştı. Ekipler, enkazda uzun koridor açarak 15 yaşındaki Ayfer’in bulunduğu noktaya ulaştı ve 10 saat süren çalışmayla enkazdan 99. saatte Ayfer’i sağ çıkardı. Ekipler, Ayfer’in kardeşi 13 yaşındaki Fatma’yı da aynı enkazdan 101. saatte sağ çıkararak sağlık ekiplerine teslim etti.
10 ilde toplam can kaybı 18 bin 342’ye yükseldi
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat’ta saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem ile Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük bir yıkım gerçekleşti.
Yıkılan binaların enkazı altında kalan halkı kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre bugün saat 08.30 itibarıyla 18 bin 342 kişi hayatını kaybetti, 74 bin 242 kişi yaralandı. Yıkılan bina sayısı ise 6.444 olarak açıklandı.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *