SDG lideri Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı arasında 10 Mart’ta imzalanan anlaşma sonrası, Halep’e ilişkin 1 Nisan’da varılan anlaşma ile YPG güçleri Halep kent merkezinden çekilmeye başladı, Fırat’ın doğusuna doğru harekete geçti.
Halep’teki Şeyh Maksud ve Eşrefiyye mahallelerini 2012’de işgal eden YPG/PKK, bu mahallelere dair 1 Nisan’da imzalanan yeni anlaşma gereği Fırat’ın doğusuna çekiliyor.
Yaklaşık 250 teröristi taşıyan ve toplam 35 araçtan oluşan ilk konvoy, Halep’ten ayrıldı. Konvoyda üzerine ağır silah yerleştirilmiş askeri araçlar ve içinde silah veya mühimmat olduğu düşünülen brandalı bir kamyon yer aldı. Konvoy Suriye Savunma Bakanlığına bağlı güçlerin himayesinde Halep’ten çıktı. Çekilme işleminin ilerleyen günlerde de devam etmesi bekleniyor.
Devrik Baas rejimi, 2012’de kendisine karşı silahlı eyleme girmemesi koşuluyla ülkenin kuzeyindeki bazı bölgeleri PKK/YPG’ye bırakırken örgüt, Halep’teki Şeyh Maksud ve Eşrefiyye mahallelerini “terör” üssü olarak kullandı.
Öldürme, kaçırma, zorla silah altına alma gibi suçlar işleyen teröristler, esnaftan da vergi adı altında haraç topluyordu. Örgütün Halep’te çocukları okul çıkışı kaçırarak zorla silahlı kadrosuna katması birçok rapora yansıdı.
Örgüt, 2016’da rejim ve Rusya’nın Halep’i kuşatıp ele geçirmesinde Şeyh Maksud Mahallesi üzerinden stratejik destek verdi.
Baas rejiminin yıkılmasının ardından Halep’teki işgalini sürdüren teröristler, geçen ayın başında devrik rejim unsurlarının sahil bölgesindeki saldırılarıyla eş zamanlı harekete geçerek Halep’te ordu güçlerine saldırı girişiminde bulunmuştu.
Rejimin yıkılmasının ardından PKK/YPG söz konusu mahallere keskin nişancılar yerleştirdi. Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) raporuna göre, keskin nişancıların 30 Kasım 2024-30 Ocak 2025’teki saldırılarında en az 65 sivil yaşamını yitirdi.
250 kişiyi kapsayan esir takası yapıldı
Gazeteci Çetiner Çetin, X hesabından mesajında şu bilgileri paylaştı: “Suriye hükümeti ile terör örgütü PKK’nın Suriye kolu, Demokratik Suriye Güçleri (SDG) arasında 250 kişiyi kapsayan geniş çaplı bir esir değişimi gerçekleşti. 10 Mart’ta SDG yöneticisi Mazlum Abdi ile Suriyeli geçiş süreci Cumhurbaşkanı Ahmed Şar’a arasında imzalanan anlaşmanın ilk sonucu olarak, Şam yönetimi 140 SDG mensubunu serbest bırakırken, SDG de elindeki 100 tutukluyu teslim etti. Anlaşma kapsamında ayrıca SDG’nin Halep’teki Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden bazı güçlerini çekmeyi kabul ettiği, mutabakatın diğer maddelerinin önümüzdeki günlerde uygulanacağı bildirildi.”
SDG ile Suriye yönetimi arasında 1 Nisan’da yapılan anlaşma
Suriye yönetimi ile SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG arasında imzalanan anlaşmada, örgütün, Halep’teki Şeyh Maksud ve Eşrefiyye mahallelerinden çekilmesi ve buradaki sözde “iç güvenlik güçlerinin” tek bir yapı altında birleştirilerek İçişleri Bakanlığına bağlanması konusunda mutabakat sağlandığı bildirildi.
Terör örgütü PKK/YPG ile yapılan görüşmeye hükümet adına katılan Yarbay Muhammed Abdülgani, Halep’teki Şeyh Maksud ve Eşrefiyye mahallerindeki duruma ilişkin varılan anlaşma hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Abdülgani, “(Şeyh Maksud ve Eşrefiyye’deki) Tüm askeri güçler Suriye’nin kuzeydoğusuna çekilecek. SDG’nin askeri durumunu ele almak üzere merkezi komiteler ve Savunma Bakanlığı tarafından belirli düzenlemeler yapılacak. İki mahallede herhangi bir askeri güç varlığı kalmayacaktır. Gerekli mekanizmeler kurulacak. Bu iki mahalle askeri güçlerden arındırılacak. Taraflar anlaşmanın uygulanması konusunda uyumlu ve işbirliği içerisinde.” dedi.
Anlaşmanın “söz konusu mahallelerdeki mevcut yönetimin, sivil ve hizmet yönetiminin ilgili vilayet, belediye ve diğer resmi kurumlarla koordineli şekilde korunacağını açıkça belirten maddeler içerdiğini” belirten Abdülgani, “Yerel meclislerin entegrasyonu ve çalışma sistemlerini belirlemek için merkezi komiteler oluşturulacak.” ifadesini kullandı.
Alıkoyulan kişilerin serbest bırakılması konusunda yakın zamanda pratik adımlar atılacağına işaret eden Abdülgani, “Şu anda istatistikler düzenleniyor. (8 Aralık 2024) Kurtuluştan sonra tutuklanan herkes serbest bırakılacaktır. Bu anlaşma, Halep ili ile sınırlı olup, merkezi komite aracılığıyla tüm cezaevlerinin boşaltılması yönünde yeni anlaşmalar yapılacaktır.” diye konuştu.
Şeyh Maksud ve Eşrefiyye’de örgütün sözde güvenlik güçlerinin durumuna da değinen Abdülgani, “İç güvenlik güçlerine gelince, tek bir yapı altında birleştirilerek İçişleri Bakanlığına bağlanacak ve böylece bu mahallelerde durumu yönetmek için yardımcı olacaklar.” değerlendirmesinde bulundu.
Anlaşmanın imzalanmasıyla alıkoyma vakalarının kaydedilmediğini savunan Yarbay Abdülgani, anlaşmada ayrıca söz konusu mahallelerde barikatların kaldırılmasına yönelik bir maddenin bulunduğunu ve güvenliği doğru şekilde sağlamak için kontrol noktalarının kurulmasına yönelik komitelerin oluşturulacağını aktardı.
SDG ile Suriye yönetimi arasında 10 Mart’ta yapılan anlaşma
Ahmed eş Şara ile SDG lideri Mazlum Abdi arasında varılan anlaşmada Suriye’nin birliğine vurgu yapılarak, “sınır kapıları, havalimanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere kuzeydoğudaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin yönetimine dahil edilmesi” kararlaştırıldı.
Suriye Cumhurbaşkanlığı, SDG’nin devlet yapısına entegre edileceğini belirten anlaşmanın maddelerini yayımladı. TRT Haber’in aktardığına göre ilgili metinde “Suriyelilerin, dini ve etnik kökenlerinden bağımsız olarak, liyakate dayalı şekilde siyasi süreçlere ve devlet kurumlarına katılım ve temsillerinin güvence altına alındığı” kaydedilirken “Kürt toplumu, Suriye devletinin asli bir bileşenidir ve Suriye devleti, vatandaşlık hakkını ve tüm anayasal haklarını garanti altına alır” maddesine yer verildi.
Metinde öne çıkan diğer ifadeler ise şöyle:
– Suriye topraklarının tamamında ateşkesin sağlanması
– Kuzeydoğu Suriye’deki tüm sivil ve askeri kurumların, sınır kapıları, havaalanı, petrol ve gaz sahaları da dahil olmak üzere, Suriye devleti yönetimiyle bütünleştirilmesi
– Suriye devletinin, Esed rejiminin kalıntıları ve ülkenin güvenliği ile birliğini tehdit eden tüm unsurlara karşı mücadelesine destek verilmesi, bölünme çağrıları, nefret söylemi ve Suriye toplumunun tüm bileşenleri arasında fitne yayma girişimlerinin reddedilmesi
– Yürütme komitelerinin, anlaşmanın bu yılın sonunu aşmayacak şekilde uygulanması için çalışması.
Suriye’de önemli anlaşma: SDG, devlet kurumlarına dahil edilecek
Suriye’deki Kürt taraflar ABD-Fransa himayesinde anlaşma sağladı
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *