Siyonist katillere daha fazla silah yardımı yapılmamasını öngören bir karar tasarısı ABD Senatosuna sunuldu. Amerikan senatosu, 15 evete karşılık 82 hayır oyu ile teklifi reddetti. Öte yandan Türk doktor Mehmet Öz senatoda 43 hayıra karşılık 53 evet ile onay alarak Trump’ın ekibinde göreve başladı.
ABD Senatosu’nda Vermont eyaletini temsil eden bağımsız Senatör Sanders’in İsrail’e yapılacak yaklaşık 9 milyar dolarlık silah satışının iptalini öngören tasarısı, Senato’da oylandı.
Oylama öncesi konuşan Sanders, “ABD’nin Filistin halkının yıkımına ortak olmaya devam etmemesi gerektiğini” söyledi.
Sanders, ABD’nin geçen yıl İsrail’e 18 milyar dolar askeri yardımda bulunduğunu ve 50 bin tondan fazla askeri teçhizat ulaştırdığını hatırlattı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik ölümcül askeri saldırısını sert dille eleştiren Sanders, yüksek sivil kayıplarına ve kapsamlı yıkıma dikkati çekti.
Sanders, oylama öncesi X’ten yaptığı paylaşımda, “(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu’nun hükümeti Gazze’de 50 bin kişiyi öldürdü ve 112 bin kişiyi yaraladı. İki hafta önce ateşkesi bozdular ve o zamandan bu yana da 322 çocuğu öldürdüler ve 600 kişiyi yaraladılar. ABD, suç ortaklığına son vermeli.” ifadelerini kullandı.
Yapılan oylamada tasarıya 15 Senatör “evet” derken, 82 Senatör “hayır” dedi.
Böylece ABD yönetimi, İsrail’e her biri yaklaşık bir tonluk 35 binden fazla bomba ve bazı diğer mühimmatları kapsayan 8,8 milyar dolarlık silah satışı yapacak.
Mehmet Öz kabul edildi
Senatoda yapılan oylamada, 53 “evet” oyuna karşı 45 “hayır” oyu alan Öz, böylelikle CMS Direktörlüğüne getirildi. Ülkedeki yaşlılara ve düşük gelirli gruplara sağlık hizmeti sunan en üst kurumları yönetecek olan Öz, bu göreve getirilen ilk Türk oldu.
CMS, 160 milyon Amerikalı için yıllık 1 trilyon dolardan fazla harcamayı kapsayan sağlık sigortası işleyişini denetliyor.
ABD’de Medicare, 65 yaş üstü yaşlılara sağlık hizmetleri sunan federal bir sağlık sigortası. Medicaid ise düşük gelir grubuna sağlık sigortası hizmeti veren federal ve eyaletler arası ortak programı içeriyor.
ABD basınında Öz’ün direktörlüğünün, Trump döneminde yaşanan federal küçülme kapsamında “sağlık programlarının çalkantılı döneme gireceği” bir zamana denk geldiğine dikkati çekildi.
CMS’de, bu dönemde sağlık hizmeti maliyetlerinin düşürülmesi kapsamında yaklaşık 300 çalışanın işten çıkarılması bekleniyor.
Geçen ay Senato Finans Komitesi tarafından düzenlenen oturumdaki konuşmasında Öz, ABD’de sağlık sigortası programlarının uygulanabilirliğini sağlamanın gerekliliğine dikkati çekmişti.
Öz, “Hastaların bugün ve gelecekte hastalanmaları durumunda onları koruyacak kaynaklara sahip olmalarını sağlamak istiyorum. Medicaid’i korumanın yolu, her düzeyde uygulanabilir olduğundan emin olmaktır.” demişti.
Bir hekim olarak geçmişinden ve kazandığı 10 Emmy Ödülü’nden bahseden Öz, yönetmek istediği CMS kurumunun hedeflerini, bu çerçevede Amerikalıların yaşam beklentisini iyileştirmenin önemini vurgulamıştı.
ABD’de göçmen bir Türk ailenin çocuğu olarak 1960’ta dünyaya gelen Mehmet Öz, Harvard Üniversitesi’nden mezun olmuştu. Kariyerini Cumhuriyetçi parti içinde sürdüren Öz, obez Amerikan toplumu için geliştirdiği diyet formülleri ile ABD’de popüler bir isim olmuştu.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *