İngiltere Başbakanı Starmer, Londra’daki zirvede Ukrayna’nın müzakere masasına oturtulması hususunda anlaştıklarını iddia etti. Kuracakları koalisyonun da ABD’den desteğini alacağını savundu. Macron da Ukrayna’da bir aylık ateşkes önerirken, AB Komisyonu Başkanı ise Amerikalı dostlarına ‘birlikte demokrasiyi savunma’ çağrısı yaptı.
İngiliz Başbakan, ev sahipliği yaptığı Ukrayna konulu liderler zirvenin ardından basına yaptığı açıklamada, ilk önceliklerinin bu çalkantılı zamanlarda “İngiliz halkının güvenliğini ve ulusal çıkarlarını” savunmak olduğunu ileri sürdü. Savunma harcamalarında artışa gidilmesine dair geçen hafta aldığı kararı, Trump ile görüşmesini ve bugün ev sahipliği yaptığı zirveyi İngiltere’nin ulusal çıkarlarını ve güvenliğini korumak için gerçekleştirdiğini anlatan Starmer, “İngiltere, Fransa ve diğerleri ile savaşı durdurmak için Ukrayna ile bir plan üzerinde çalışacağımız, ardından bu planı ABD ile görüşeceğimiz ve bu planı daha ileri taşıyacağımız konusunda anlaştık.” diye konuştu.
İngiltere Ukrayna’ya yeni krediler açıyor
Zirvenin başlangıç noktasının, barış müzakerelerinde “Ukrayna’yı mümkün olan en güçlü konuma getirmek” olduğunu dile getiren Starmer, dün İngiltere ve Ukrayna arasında dondurulmuş Rus varlıkları ile desteklenecek 2,2 milyar sterlinlik bir kredi anlaşması imzalandığını hatırlattı.
Ayrıca Starmer, Ukrayna ve İngiltere arasında yeni bir anlaşmaya daha imza atıldığını duyurdu. Starmer, “Ukrayna’nın Belfast’te üretilecek 5 binden fazla hava savunma füzesini almasını sağlamak için 1,6 milyar sterlinlik İngiltere ihracat finansmanını kullanmasına olanak sağlayan yeni bir anlaşmayı duyuruyorum. Bu, savunma sanayimizde istihdam yaratacak.” ifadelerini kullandı.
“Geçmişin hatalarından ders çıkarmalıyız.” diyen Starmer, bu anlaşma ile sağlayacakları hava savunma desteğinin Ukrayna’daki kritik altyapıların korunmasında ve barış sürecinde bu ülkenin güçlendirilmesinde “hayati önem” taşıyacağını savundu.
İngiliz Başbakan, “Rusya’nın kolayca ihlal edebileceği Minsk gibi bir anlaşmayı kabul edemeyiz.” dedi. Yapılacak yeni anlaşmada Ukrayna’ya sağlanacak destek konusunda her ulusun “elinden geleni en iyi şekilde” yapması gerektiğini vurguladı.
İngiltere’nin Ukrayna’ya vereceği kredileri nasıl geri alacağı, faiz ödemeleri ve hangi şartlarda kredi sağlandığı konusunda bilgi verilmedi.
Zirvede uzlaşılan adımlar için de ABD desteği gerekiyor
İngiliz Başbakan, çok sayıda liderin bir araya geldiği zirvede, Ukrayna için üzerinde uzlaşılan noktaları şöyle sıraladı:
“Öncelikle Ukrayna’ya askeri yardım akışını sürdüreceğiz ve Ukrayna’yı şimdi güçlü kılmak için Rusya’ya ekonomik baskıyı artırmaya devam edeceğiz. İkinci olarak, kalıcı bir barışın, Ukrayna’nın egemenliği ve güvenliğini sağlaması gerektiği ve Ukrayna’nın (müzakere) masada olması gerektiği konusunda anlaştık. Üçüncü olarak, bir barış anlaşması durumunda, gelecekte herhangi bir işgali önlemek için Ukrayna’nın kendini savunma yeteneklerini artırmaya devam edeceğiz. Dördüncü olarak, Ukrayna’da (barış) anlaşmasını savunmak ve barışı garanti etmek için istekli olan (ülkelerden) oluşan bir koalisyon geliştirmek için ilerleyeceğiz. Her ülke katkıda bulunamayabilir ancak bu, arkamıza yaslanıp izleyeceğimiz anlamına gelmez.”
İstekli olan ülkelerin bu plana “aciliyetle yoğunlaşacağını” kaydeden İngiliz, “Ama kıtamızda barışı desteklemek ve gerçekleştirmek için bu çabanın güçlü ABD desteğine ihtiyacı var.” dedi. Starmer, zirve kapsamında alınan kararların uygulanmasının takibi açısından yakın tarihte liderler ile yeniden bir araya geleceklerini açıkladı.
Toplantıda Türkiye’yi Hakan Fidan temsil etti.
Starmer, ABD’yi güvenilmez bulmuyor
Toplantının soru-cevap bölümünde “ABD’nin güvenilmez bir müttefik olduğunu düşünmüyorum.” değerlendirmesini yapan Starmer, Trump’la yaptığı görüşmede koalisyonun ABD desteğini alacağını iddia etti. Koalisyona İngiliz askeri göndermenin Rusya’yla savaş anlamına gelip gelmeyeceği yönündeki soruya ise İngiliz başbakan, “Buradaki en önemli nokta bir anlaşma varsa barışı sürdürmektir. Barışı sürdürmek istiyorsanız barışı korumaya da hazır olmalısınız.” diye yanıt verdi.
Çatışmaların Ukrayna’dan Avrupa’ya ve İngiltere’ye sıçramasını istemediğini kaydeden Starmer, “Eğer Avrupa’da bir çatışma varsa bu bizim kıyılarımıza da vuracaktır. Son 3 yıldır Ukrayna’da yaşananların İngiltere’deki pek çok insana etkisi oldu. Faturalar yükseldi, çatışma nedeniyle ekonomimize istikrarsızlık geldi.” diye konuştu.
Koalisyona, anlaşmanın sonunda Rusya da dahil olacak
İngiliz halkının güvenliği için Avrupa’da ve Ukrayna’da savaş istemediğini vurgulayan Starmer, “Koalisyon hakkında bugün bazı ülkeler üzerine çalıştığımız planın bir parçası olmak istediklerini söyledi. Nasıl bir katkı yapacakları konusunda açıklamaları kendilerine bırakacağım.” ifadelerini kullandı.
Starmer, bazı ülkelerin katkıda bulunmak istememesini de anlayışla karşıladığını belirtirken, Avrupa dışında yer alan Kanada’nın, koalisyon konusunda önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi.
Rusya’nın “düşmanları tarafından imzalanan bir anlaşmayı” kabul edip etmeyeceği yönündeki soruyu da yanıtlayan Starmer, “Anlaşmanın sonunda Rusya da dahil olacak. Ancak buna herhangi bir anlaşma olmadan Rusya’nın bize güvenlik garantileri dayatması temelinde yaklaşamayız.” dedi.
Starmer, savunulabilecek bir anlaşma yapılmasının öncelik olduğunu belirterek, geçmişte Rusya’nın bazı anlaşmaları ihlal ettiğini kaydetti, “Bugün buradayız çünkü Avrupa’nın güvenliği için nesilde bir kez yaşanan bir an ve hepimizin Ukrayna için iyi sonuç elde etmeye çalışması gerekiyor.” dedi.
Trump-Zelenskiy kavgası
Londra’ya gitmeden önce Washington’a giden ve Beyaz Saray’da Trump tarafından kabul edilen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Oval Ofis’te 28 Şubat’ta yapılan görüşmede Trump’la tartışmış, bunun üzerine ortak basın toplantısı iptal edilerek Zelenskiy, Trump’ın izniyle Beyaz Saray’dan ayrılmış, İngiltere’ye geçmişti.
Tartışma sırasında Trump, Ukrayna liderinin tutumunu eleştirirken Zelenskiy de ülkesine yönelik destek beklentisini dile getirmişti. Tartışma üzerine, nadir toprak elementleri anlaşması da imzalanmamıştı.
Trump, tartışmanın ardından Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Zelenskiy’nin barışa henüz hazır olmadığını belirtmişti.
Zelenskiy ise Fox News’a verdiği mülakatta, Trump’tan özür dileyip dilemeyeceği yönündeki soru üzerine özür dilemesini gerektirecek yanlış bir şey yapmadığı savunmuştu.
Başta Almanya olmak üzere Avrupalı liderler tartışmanın ardından Ukrayna’ya destek verirken, ABD’den Zelenskiy’ye tehditler peş peşe geldi.
von der Leyen: ABD ile demokrasiyi birlikte savunalım
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna konulu zirvenin ardından toplantının düzenlendiği İngiliz Dışişleri Bakanlığının tarihi Lancaster House yerleşkesinde bekleyen gazetecilere açıklama yaptı. Toplantıda, Ukrayna’da barışla alakalı konuları görüştüklerini anlatan von der Leyen, Ukrayna için güvenlik garantilerini de ele aldıklarını belirtti.
Von der Leyen, bu güvenlik garantilerinin Ukrayna’yı hem güçlü pozisyona getirecek hem de gelecekte kendisini korumasını sağlayacak şekilde kapsayıcı olması gerektiğinin altını çizdi. Toplantıda Avrupa’da savunma alanında atılacak adımları masaya getirdiğini kaydeden von der Leyen, “Masaya getirdiğim diğer unsur, Avrupa’yı acilen yeniden silahlandırmamız gerektiğidir.” dedi.
Bu konuda bir planı Avrupalı liderlere 6 Mart’ta sunacağını söyleyen von der Leyen, “Savunma harcamalarımızı artırmalıyız. Gerçekten büyük bir adım atmalıyız.” diye konuştu. Von der Leyen, silahlanma konusunda Avrupa’nın ortak bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu da vurgulayarak, savunma alanının uzun süredir bütçelerde daha az yer tuttuğunu kaydetti.
ABD’ye “Sizinle birlikte demokrasiyi savunmaya hazırız.” ifadesini kullanan von der Leyen, hukukun üstünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.
Von der Leyen, Londra’daki toplantıya Türkiye, Norveç ve Kanada gibi AB dışındaki ülkelerin de katıldığını hatırlatarak, “Daha geniş bir konseptte, Amerikalı dostlarımızla da birlikte ortak çıkarlarımız için adım atıyoruz.” iddiasında bulundu.
Macron’dan bir aylık ateşkes önerisi
Londra’nın ev sahipliğinde düzenlenen liderler zirvesine katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna konulu zirveye ilişkin Fransız gazetesi Le Figaro’ya açıklamalarda bulundu.
Macron, Avrupa kıtasının, Ukrayna’da sağlanacak barışta söz sahibi olmasını ve müzakerelerde Washington-Moskova hattının gerisinde kalmamasını istediğini belirtti. Ukrayna’da Amerika ile Rusya arasında imzalanacak ateşkes anlaşmasının Rusya tarafından korunabileceğine inanmadığını dile getiren Macron, Rusya’nın olası ateşkeste eylemlerini izleyebilmek amacıyla İngiltere Başbakanı ile birlikte Ukrayna’da hava ve deniz saldırıları ile enerji altyapılarına yönelik saldırıları kapsayan bir aylık ateşkes önerisinde bulunduklarını kaydetti.
Macron, Ukrayna’ya asker gönderilmesine ilişkin, bunun erişilebilir ateşkes sağlandıktan ve haftalar sürecek müzakerelerinin ardından barış anlaşması imzalandığında gerçekleşebileceğini ifade etti. “Barış istiyoruz. (Güvenlik) Garantisiz bir barışı ne pahasına olursa olsun istemiyoruz.” iddiasını paylaşan Macron, Avrupa’nın savunma yatırımlarını artırması gerektiğini vurguladı ve GSYH’lerinin yüzde 3-3,5’unu savunmaya ayırma hedeflerini yineledi.
İngiltere ve Fransa, savaşı bitirecek bir planı çalışmak üzere Ukrayna ile anlaştı
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa ve 1-2 ülkeyle birlikte savaşı bitirecek bir plan üzerinde çalışmak için Ukrayna ile anlaştıklarını, bunun daha sonra ABD ile de görüşüleceğini ifade etti.
BBC’ye verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında Washington’da yaşanan tartışmayı ofisinde izlediğini anlatan Starmer, “Kimse bunu görmek istemez. O gün telefonla hemen Başkan Trump ve Başkan Zelenskiy’yi aradım. Çünkü bana göre Avrupa ve İngiltere’nin de güvenliği ve savunması için önemli olan Ukrayna’da kalıcı barışa odaklanmamız gerekiyor.” dedi.
Starmer, kameralar karşısında tansiyonun yükseldiği bir tartışmayı kimsenin görmek istemediğini yineleyerek, o gün Trump ve Zelenskiy dışında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüştüğünü de aktardı.
Görüşmelerdeki amacının taraflar arasında bir köprü vazifesi üstlenmek olduğuna işaret eden Starmer, “İngiltere, Fransa ve muhtemelen 1-2 ülkeyle birlikte, savaşı durduracak bir plan üzerinde çalışmak için Ukrayna’yla anlaştık. Bu planı daha sonra ABD’yle de görüşeceğiz.” diye konuştu.
Trump-Zelenskiy tartışmasından rahatsızlık duyduğunu dile getiren Starmer, birkaç kere yüz yüze ya da telefonda görüştüğü Trump’ın da Ukrayna’da savaşı bitirme arzusunda olduğunu söyledi.
Keir Starmer, buna, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dışında herkesin inandığını da belirterek, “Bu nedenle dün akşam bir adım attık ve savaşı bitirecek plan üzerinde çalışmaya başladık. Daha sonra ABD’yle görüşeceğimiz bu plan, cuma günü (Trump-Zelenskiy tartışmasının yaşandığı gün) kaldığımız yerden ileriye doğru atılacak önemli bir adımdır.” değerlendirmesinde bulundu.
“Putin’e güvenmem, bu yüzden güvenlik garantisi istiyorum”
Başta Ukraynalılar olmak üzere kimsenin savaşın devamını arzulamadığını kaydeden Starmer, “Bu bizim ulusal çıkarlarımıza da uygun değil.” ifadesini kullandı.
İngiltere Başbakanı Starmer, Trump’ın Ukrayna’da savaşı sona erdireceğini savunduğu anlaşmasının kalıcı barışı hedeflediğini söyleyerek, kendisiyle bu anlaşmayı geçen haftaki görüşmelerinde ele aldıklarını anlattı.
Starmer, herhangi bir anlaşma hakkında Zelenskiy’nin endişelerine de yer vererek, “Bozulacak bir anlaşma yapamazsınız. Başkan Zelenskiy’nin de endişesi bu. Gayet de açıkça bunu söylüyor. Bundan önce Minsk Anlaşmaları vardı ancak sözler tutulmadı. Zelenskiy, uyulacak bir anlaşma olması konusunda haklı. Bir anlaşma yapılacaksa bu anlaşmanın korunması için gereken garantileri genişçe ele aldık.” dedi.
Ukrayna hakkında bir görüşmenin Ukrayna’sız yapılamayacağını tekrarlayan Starmer, “Bir anlaşma olacaksa bu anlaşmanın çatışmaları durdurması ve korunması gerek. Eğer geçici bir duraklama olacaksa Putin geri gelecektir. Geçmişte yaşandı. Bu riskin bulunduğunu düşünüyorum. Bu yüzden anlaşmanın kalıcı olduğundan, geçici olmadığından emin olmalıyız.” sözlerini sarf etti.
“Putin’e güvenmem, bu yüzden güvenlik garantisi istiyorum.” ifadesini kullanan Starmer, Putin’in “daha önce tekrar saldırıya geçtiğini kanıtladığını” dile getirdi.
İngiltere Başbakanı Starmer, “Birkaç ay veya yıl sonra bozulacak bir anlaşmanın hiçbir anlamı yok.” açıklamasında bulundu.
“ABD ve Avrupa ilişkilerimizi sürdürmemiz gerekiyor”
Öte yandan Zelenskiy ve Trump’a barış anlaşmasının sağlanması konusunda güvendiğini dile getiren Starmer, son dönemdeki çelişkili söylemlerine rağmen Trump’ın “motivasyonunun kalıcı barış olduğuna inandığını” belirtti.
Starmer, ABD ve İngiltere arasındaki ilişkilere de değinerek, “ABD ile İngiltere arasındaki ilişki dünyanın herhangi iki ülkesi arasındaki en yakın ilişkidir; savunmamız, güvenliğimiz, istihbaratımız dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyen bir şekilde birbirine bağlıdır.” diye konuştu.
Son dönemde ABD-İngiltere ilişkileri bağlamında kamuoyunda bir “endişenin” olduğunu kabul eden Starmer, birçok kişinin kendisine “Avrupa veya ABD arasında bir seçim yapması gerektiğini” söylediğini kaydetti. Starmer, sözlerine şöyle devam etti:
“(ABD-Avrupa arasında seçim yapmak) Ülke olarak yanlış bir seçim (olur). İşçi Partisi olarak bunu hiç yapmadık ve şimdi de yapmamalıyız. ABD ile özel bir ilişkimiz, Avrupa ile güçlü bir ilişkimiz var. Her ikisini de sürdürmemiz gerekiyor.”
Ayrıca Starmer, 3 yıldır devam eden savaşta Ukrayna’ya çok fazla para ve eğitim desteği sağladıklarını belirterek, bir kez daha Avrupa’nın savunma harcamalarına yatırımı artırması gerektiğini vurguladı.
Ukrayna’ya sağlanacak güvenlik garantileri kapsamında “istekli” olan Avrupa ülkelerinden oluşacak bir koalisyonun kurulma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkati çeken Starmer, Fransa ve İngiltere’nin bu konuda adım atmaya oldukça arzulu olduğunu aktardı.
Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte koalisyonun oluşturulması planı üzerine çalışacaklarını ve daha sonra bu konuyu ABD ile görüşeceklerini ifade etti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *