Halep’te halk temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor

Halep’te halk temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor

Suriye’de muhaliflerin kontrolüne geçen Halep kent merkezindeki halk, elektrik, su ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyor. Öte yandan, rejimin baskısı ile şehri terk etmek zorunda kalanlar da yavaş yavaş geri dönmeye başladı.

Esed rejimi karşıtı silahlı grupların 30 Kasım’da Halep kent merkezinin büyük bir bölümünü kontrolüne alması, bölge halkı ve yerinden edilenler için yeni bir başlangıç oldu.

Rejimin kentten çekilmesi haberini alan yerinden edilmiş Halepliler, yıllardır görmedikleri kent merkezine akın ediyor. Halep’e gelenlerin ilk uğradığı yerlerin başında tarihi Halep Kalesi geliyor.

AA muhabiri, tarihi Halep Kalesi’nin önünde sivillere düşüncelerini ve kentteki sorunları sordu.

Çobanbey Türkmenlerinden Burhan Süleyman, rejim güçlerinin kentten çıkarılmasının ardından büyük bir sevinç yaşadıklarını dile getirdi.

Süleyman, “Halep’in şu anda çok güzel olduğunu ve rejimden temizlendiğini” belirterek, “Türkiye’deki yakınlarımız ve arkadaşlarımız Halep’e gelsinler. Türkiye’deki akrabalarımızla konuştuğumuzda Halep’e döneceklerini söylediler.” dedi.

Halkın acil ihtiyaçlarının hemen karşılanması gerektiğini dile getiren Süleyman, “İhtiyaçlar elektrik, su ve temel gıda ürünleri. Şu an çok mutluyuz. Mutluluktan (devrim) bayrağı taşıyoruz. Esed rejiminden kurtulduk.” ifadelerini kullandı.

“Buraya ters göç olacak”

40 yıldır Halep’te yaşadığını anlatan Ahmet Mustafa da kentte yaşanan son gelişmelerden dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Mustafa, “Kentimizin özgürleştirilmesiyle durumlar daha iyi oldu. Neden mi daha iyi? Çünkü insanlar artık nefes almaya başladı, özgürlük için (rejime karşı) ayaklanmıştık. Buradan Türkiye ve Avrupa’daki kardeşlerime sesleniyorum; bir ay içinde geri dönüşler başlayacak. Türkiye’deki yakınlarım da dönmeyi düşünüyor. Buraya ters göç olacak. Kentimizin eski günlerine dönmesi için Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumdan destek bekliyoruz.” diye konuştu.

Halihazırda elektrik, su ve temel gıda ürünlerine acil ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Mustafa, kentin yeniden ayağa kaldırılması için sanayi sektörünün canlandırılması gerektiğini kaydetti.

“Çok mutluyum, hayatımda ilk kez kaleyi ziyaret ediyorum”

7 yaşındayken Halep’ten çıkmak zorunda kaldıklarını anlatan Ali Deleti ise uzun yıllar evlerinden uzak yaşadıklarını aktardı.

“Çok mutluyum, hayatımda ilk kez kaleyi ziyaret ediyorum.” diyen Deleti, şunları kaydetti:

“Benzersiz bir mutluluk yaşıyorum. Kentin kurtarılmasının ardından gelip bugün Halep’i görmek istedim. Çocukluğumu yaşayamadığım şehrime döndüm. İnşallah 1-2 haftaya ailemle birlikte temelli burada olacağız. Eğer bir istikrar sağlanırsa ve saldırılar olmazsa Türkiye’deki akrabalarım da dönecek, çünkü evleri ve iş yerleri burada.”

AA Halep sokaklarını görüntüledi

Halep’teki siviller, rejim ordusu ve İran destekli grupların kent merkezinden çıkarılmasının ardından normal hayata dönmeye çalışıyor.

AA, Halep sokaklarında sivillerin günlük yaşamını görüntüledi.

Halihazırda kentin güney mahalleleri ile merkezde, kuzey mahallelere kıyasla daha yoğun hareketlilik gözlemleniyor.

Trafiğin en yoğun olduğu yerlerden biri olan merkezdeki Cemiliyye Mahallesi’nde sivillerin pazara inerek alışveriş yaptığı görüldü.

Terör örgütü PKK/YPG’nin Eşrefiyye ve Şeyh Maksud mahallelerindeki işgali sürüyor ve PKK/YPG’li teröristler yüksek binalara konuşlanmış durumda. Bu nedenle siviller Leyramon, Hüllük ve Bostanbaşı gibi mahallelerdeki evlerine dönmeye çekiniyor.

Siviller, Esed rejimi ve destekçisi Rusya’nın kent merkezine düzenlediği hava saldırılarından büyük korku duyduklarını ifade ediyor.

Halep’teki hava saldırısının ardından üniversite hastanesinin hizmetleri aksıyor

Rejim karşıtı silahlı grupların Halep kent merkezinin büyük bölümünü kontrolüne aldığı 1 Aralık’ta hava saldırılarıyla hedef alınan Halep Üniversitesi Hastanesi, kısıtlı imkanlara rağmen çalışıyor.

Kent merkezinin en büyük hastanelerinden biri olarak bilinen Halep Üniversite Hastanesi’nde halihazırda sadece acil servis hizmet verebiliyor. Söz konusu saldırıda hastanenin diğer bölümleri hizmet dışı kalmıştı.

Sivil Savunma kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye rejimine ait uçakların 1 Aralık’ta Halep Üniversite Hastanesi’ne düzenlediği saldırıda 2’si basın mensubu 12 kişi hayatını kaybetmiş, 23 kişi yaralanmıştı. Yerel kaynaklar, daha önce saldırının SU-24 tipi Rus savaş uçaklarınca düzenlendiğini bildirmişti.

Suriye’deki gelişmeler

27 Kasım’da Lübnan ile İsrail arasında ateşkes ilan edilmesinin ardından, İdlib’de bulunan HTŞ liderliğindeki silahlı muhalifler, Halep’e doğru harekata başladı.

İlk olarak Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım’da, Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma çıktı.

28 Kasım’da Halep’in batı kırsalından merkeze doğru hızla ilerleyen silahlı gruplar, 30 Kasım’da Halep merkezinin büyük bölümünü ele geçirmişti.

30 Kasım’da Han Şeyhun ilçesini alarak tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlayan silahlı gruplar, Hama ilinde de çatışarak ilerleyişini sürdürüyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin desteklediği Suriye Milli Ordusunun (SMO) Halep kırsalında 1 Aralık’ta terör örgütü PKK/YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi terörden kurtarıldı.

ABD’nin desteklediği Suriye Özgür Ordusu da, 28 Kasım’da “Esad rejimine karşı kara harekatı başlattığını” duyurdu. Amerikan güçlerinin konuşlandığı Tenef’te faaliyet gösteren Suriye Özgür Ordusu, Deyrizor kent merkezinden başlayarak El-Bukemal ve Meyadin ilçelerine saldırı başlattı. Pentagon sözcüsü, Suriye’nin kuzeyinde yer alan Halep ve İdlib gibi bölgelerde yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak, Türkiye ile irtibat halinde olduklarını söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *