Son Günler

Son Günler

Şair Cevat Akkanat’ın, 30 Aralık 2023’ten 22 Nisan 2024’e kadar tuttuğu güncesinden bir demet…

30 Aralık 2023

Dans le livre de Baudelaire, Le Spleen de Paris, il y a un texte intitulé “Le mauvais vitrier”. En fait, c’est lui le mauvais, pas le vitrier. D’ailleurs, Macron a dû prendre Charles comme exemple dans le contexte de Gaza.

“Baudelaire’in Le Spleen de Paris adlı kitabında ‘Kötü camcı’ başlıklı bir metin var. Aslında kötü olan o, camcı değil. Üstelik Macron, Gazze bağlamında Charles’ı örnek almak zorunda kaldı.”

10 Ocak 2024

10 Ocak 2023’te yazmışım. Yusuf öldü, kerim Allah…

“İlaçları emleri tutmuşsun kelepçede
Yusuf Kerim gibiyim pençesinde elinin
Kanserin ülkesinde direnir o ölüme
Adline hakim olmuş adeta fitne yine
Yokmuş hilede ölçün kılıfını bulmuşsun…
Züleyha oldun çağa cinayet sanatında
Elinde Yusuf oldum Kerim’dir ama Allah”

16 Ocak 2024

Hukuksuzluk, adaletsizlik süreçlerinde okunabilir. Tam da zamanında… İoanna Kuçuradi’nin Adaletin Gerektirdiği Hukuk adlı kitabı, Türkiye Felsefe Kulübü etiketli…

21 Ocak 2024

Şili’nin devrimci ve dinamik sesiydi… Diktatör Pinochet katletse de o yaşıyor.

Concierto Víctor Jara en Perú – 17 de Julio de 1973 (Recital Completo) https://youtu.be/UhXBrp3oAIM?si=hLiPlD-JLb00HWHZ @YouTube aracılığıyla

9 Şubat 2024

“Ütopya mı Distopya mı?” dosyasıyla 5 yıl kültür sanat sayfası editörlüğü, son 2 yıl ise bütünüyle editörlüğünü yaptığım Sebilürreşad’dan belirli gerekçelerime tabien ayrıldım.

2 Mart 2024

Dikenli teller kenti; Ulucanlar’dan Ankara Kalesi…

Bugün sahaftan… İsmet Özel’den ve onun adının altına “Artık benim…” diye yazan meçhul okurdan sonra bu kitabın üçüncü sahibi oldum: Memet Fuat, Düşünceye Saygı, De Yayınları,  1960.

8 Mart 2024

Bir dost yazarın kitabını Sakarya Caddesinde okumak… Mehmet Efe’nin Zulüm Bizden’i…

9 Mart 2024

Bugün Cumhuriyet Parkından geçerken GBT’den de geçtim. Dedim ya geçtim…

10 Mart 2024

1) Ramazan ayı pek çok olumsuzluğa kamuflaj olarak tasarlanıyor ne yazık ki muhafazakar zihinler tarafından. Oysa bu mümkün değil. Zira herkesi aldatsanız Allah’ı aldatamazsınız.

2) Kendi tercihleri ile Hakk’tan, hakikatten, adaletten, her türlü canlı ve cansıza karşı vicdani hissiyattan uzak düşmüş kişi ve kitlelere Ramazan ayının bir etkisi olabileceğini sanmıyorum. Bir aylığına yürürlüğe konulmuş sahte tövbelerin timsah gözyaşlarından bir farkı yoktur.

12 Mart 2024

Yeni Şafak’tan trollük bir haber: “Kubbealtı Lügati yenilendi. Çok okunan yazarlardan alıntılar yapılan sözlükten Elif Şafak’a ait cümleler yeni edisyonda çıkarıldı. Prof. Dr. Hayati Develi, bunun nedenini “Hanımefendinin bütün kullanımları yanlış. İngilizce düşünüyor, Türkçe yazıyor” diye açıkladı.

Birinci cümlem: STK’larınızı, derneklerinizi, yayınevlerinizi, sözlüklerinizi, dergilerinizi vesayete peşkeş çekip muterize ne kadar sansür uygularsanız uygulayın Hakk vaki olacak…

İkinci: Vesayete peşkeş. Kubbealtı Lügati de sansürleyen zehrin hizmetkârlığına dahil olmuş.

Tencere yuvarlanır kapağını bulur.” Gâsıp sıbı, sâkıt sâkıtı, kâzıp kâzıbı… (Gaspedici gaspediciyi, sefih sefihi, yalancı yalancıyı…) İyileri ayrıca değerlendirelim…

13 Mart 2024

Ahmet Hamdi Tanpınar’dan müthiş güfte… Melihat Gülses söylüyor: Mavi Maviydi Gökyüzü https://youtu.be/j9w7CDs2ZQg?si=LIlO7osYjqk2gz9y@YouTube aracılığıyla

16 Mart 2024

Beni uzun, pek uzun bir süre uğraştıran yazı… Nihayet bitti… Enis Batur’un Kakania Şiiri…

21 Mart 2024

Hilmi Yavuz şiiri üzerine yetkin bir kalemden şahane bir kitap. Erguvan Kanatlı Sözler… Okuyorum. Teşekkürler Kibar Ayaydın …

26 Mart 2024

Sabahın 05.15’inde oturdum Yannis Ritsos okuyorum Cevat Çapan çevirisi. Bir şiir anadilinde nasıl yazılır, öyle çeviriyor Ritsos’u Çapan. Küçük iki örnek: “Yalnız senin sesin – adımlıyor gecenin dehlizini”, “binlerce güvercin havalanıyor ellerinden her şafak”…

28 Mart 2024

Şair yerelde kalmayı yeğledikçe folklorik kalmayı da tercih etmiş oluyor. Dolayısıyla söz dağarcığı tezek, sıpa… gibi kelimelerden, zihin dünyası ise dini veya ladini mistifikasyonlardan ibaret kalıyor. Üstüne biraz da nasihat sosu…

Cemal Süreya’nın “Folklor Şiire Düşman” diye bir sözü var. Onun bu yaklaşımı şöyle algılanmalı: Klişeden şikayetçi o. Folklor ile kastı klişe sözler…

Günün sürprizi… Satın aldığın kitabın imzalı çıkması… Yazar ve yayınevini kutlarım… Haydar Ergülen’in Arkadaşlık Şiirdir’i…

5 Nisan 2024

Muhafazakar Aydınların İktidarla Sınavı / Prof. Dr. Adem Çaylak-Adnan Tekşen… https://youtube.com/live/hMS0ZxXNEGU?si=hCVoY8GakeSdIaFW @YouTube aracılığıyla Cuma, saat 21.00 Suları…

6 Nisan 2024

İlhan Berk’in hikâye, roman ve tiyatro eserleri ile ilgili olarak kim ne biliyor?                              

Şairin “Karanlıkların Adamı” (Hikâye), “Sevgim ve Sevgilim” (Roman) ve “Tecrübe” (Bir Perdelik Komedi) gibi eserlerinin akıbeti ne oldu?

İlhan Berk Güneşi Yakanların Selâmı! adlı kitabında “Yazanın Çıkacak Bitikleri” olarak haber veriyor bunları…

Bu bahis şimdiye kadar pek gündeme gelmemiş. Görebildiğimiz kadarıyla sadece Simurg Kitabevi, Güneşi Yakanların Selâmı!’nı tanıttığı web sayfasında yukarıda adını verdiğimiz üç kitabın adını anar:

“Şiirlere başlamadan önceki sayfada okuyuculara müjdelenen Yazanın Çıkacak Bitikleri:

Karanlıkların Adamı – Küçük Hikayeler

Sevgim ve Sevgilim – Roman

Tecrübe – Bir Perdelik Komedi”

Söz konusu bu eserlere Manisa Halk Evi ve yayınları ile ilgili kitap ve makalelerde ise hiç değinilmez. Sözgelimi Günver Güneş ile Müslime Güneş’in kaleme aldıkları “Cumhuriyet Döneminde Manisa’nın Sosyo-Kültürel Yaşamında Halkevi’nin Yeri ve Önemi” [ÇTTAD, VI/15, (2007/Güz)] başlıklı makalede Manisa Halk Evi Yayınları tarafından yayımlanan ve ilki İlhan Berk’in Güneşi Yakanların Selâmı! olan 20 kitap listelenir. Bu kitaplar arasında şairin yayımlanacağı müjdelenen üç eseri zikredilmez. Eğer bu bilgiden hareket edecek olursak, yüksek olasılıkla söz konusu bu eser yayımlanmamış, ön çalışma veya plan olarak kalmıştır.

Kuşkusuz konuyla ilgili olarak bilgilerine başvurulacak başka kaynak kişiler de mevcut. İşbu satırlarımız bu yolda bir ilk adım olarak atılmış olsun.

9 Nisan 2024

İkinci Yeni şiirinin boy attığı sokaklar… Şiir-Ankara için geziyorum.

10 Nisan 2024

“Ben ki uzak bir istasyonda durmuş bir gar saati gibiyim”

İlhan Berk (Kül, s. 23)

Halka iki çift güzel laf söyleyemeyen, dahası ötekileştirici tutumlarıyla kitlesel kırgınlık ve kederlere yol açanlar güruhuna karşı ne yapalım? Bayramlık ağızlarımızı açalım…

12 Nisan 2024

Son beş on yıl şunu öğretti: Herhangi bir “bağlanma”dan düşün, sanat, edebiyat insanı çıkmaz. İdeolojik ve fanatik bağlılıklar sanatçı, şair, yazar görünümlü seküler demagoglar, mitik hatipler, mistik imamlar üretebilir fakat gerçek sanatçı, şair, yazar çıkaramaz.

22 Nisan 2024

Bugün Eryaman metrosunda öğrencim Kübra Peker bir poşet şiir kitabı ile karşıladı beni. Nasıl teşekkür edebilirdim, bilemedim. Sabahın kitaplarla çiçeklenmesi şahane… Yenimahalle’ye kadar kitaplar ve şiir üzerine konuştuk. Yolculuklarımda bir süre bu kitapları okuyacağım. Payidar Zaraman’ın Melhame-i Kübra Veya Marilyn Monroe adlı kitabı ve “Sinamatoğrafik Balkon” şiiri ile macerama başladım.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *