Fransa, bağımsızlık yanlılarını bastırmaya çalışıyor

Fransa, bağımsızlık yanlılarını bastırmaya çalışıyor

Fransa’nın 170 yıldır sömürgesi olan Yeni Kaledonya’da bağımsızlık yanlılarının harekete geçmesi üzerine Fransa Cumhurbaşkanı bu ülkeye gitti, Fransa askerlerinin gerektiği kadar adada kalacağını belirterek, yollardaki barikatların kaldırılmasını istedi.

Pasifikte bir ada ülkesi ve aynı zamanda Fransa’nın yüzyıllardır sömürgesi olan Yeni Kaledonya’da, Fransız hükümetinin yerel halkın gücünü kırmaya neden olacak anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlıları, 13 Mayıs’tan itibaren harekete geçti.

Fransız hükümeti, 17 bin kilometre uzaklıktaki adaya, başta başkent Noumea olmak üzere farklı birçok noktada şiddet olaylarının tırmanmasının ardından polis ve jandarma sevk etmeye başladı.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, 15 Mayıs’ta sosyal medya platformu TikTok’un yasaklandığını ve Ada’da olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Macron adaya gitti

Diyalog misyonu kurma iddiasıyla Ada’ya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geldi.

Yeni Kaledonya’nın başkenti Noumea’daki havalimanında basına açıklamalarda bulunan Fransız Cumhurbaşkanı, Yeni Kaledonya’da önceliğin, en hızlı şekilde barışa, sükunete ve güvenliğe dönüşü sağlamak olduğunu belirtti, ziyaretinin süresine ilişkin de “sınır olmadığı” mesajını verdi.

Temaslarda bulunmak üzere Fransız Yüksek Komiserliğine geçeceğini bildiren Macron, “Bugün kararlar alınacak, duyurular yapılacak.” dedi. Macron’un ziyareti öncesi, Fransız Yüksek Komiserliği önünde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Görüşmeler Fransız Yüksek Komiserliğinde yapılacak

Macron, Fransız Yüksek Komiserliğinde yaptığı açıklamada, bağımsızlık yanlılarının harekete geçmesinin ardından Fransız hükümetinin kontrolü sağlamak için Ada’ya gönderdiği askerlerin “gerektiği kadar” sahada kalacağını kaydetti.

Yeni Kaledonya’daki olağanüstü hali (OHAL) uzatmak istemediğini öne süren Macron, ancak tüm yerel siyasi gruplardan “açıkça” barikatları kaldırma çağrısı yapmasını istediğini belirtti.

Emmanuel Macron, ilerleyen saatlerde Yeni Kaledonya’daki siyasilerle masaya oturacak.

Macron’un görüşeceği isimler arasında, bağımsızlık karşıtı cepheden Güney Eyaleti Meclis Başkanı Sonia Backes, Noumea Belediye Başkanı Sonia Lagarde, bağımsızlık yanlısı kanattan ise Yeni Kaledonya Hükümet Başkanı Louis Mapou, Yeni Kaledonya Kongresi Başkanı Roch Wamytan ve Sadakat Adaları Eyaleti Meclis Başkanı Jacques Lalie yer alıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *