İrlanda, Norveç ve İspanya’nın Filistin’i tanıma girişimi

İrlanda, Norveç ve İspanya’nın Filistin’i tanıma girişimi

Norveç hükümeti Filistin’i BMGK kararlarına uygun şekilde tanıyacağını, İrlanda Başbakanı Harris de ülkesinin Filistin devletini tanıyacağını duyurdu. İrlanda Başbakanı, cuma günü siyonist cumhurbaşkanı Herzog’la bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Norveç’in açıklaması

Norveç hükümeti Filistin’i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanıyacağını duyurdu. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Norveç hükümeti, Norveç’in Filistin’i bir devlet olarak tanımasına karar verdi.” dedi.

On binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğini belirten Store, bunun, “yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet” olduğunun altını çizdi.

Hükümetten yapılan açıklamada, Norveç’in iki devletli çözümü desteklediği ve ilerletmeye çalıştığı vurgulanarak Filistin’in bir devlet olarak tanınmasının, Norveç’in, Orta Doğu’daki çatışmaya kalıcı bir çözümün sadece iki devletli bir çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığı bildirildi.

Açıklamada, Filistin’in, Avrupa’daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanınacağı belirtildi.

İrlanda’nın açıklaması

İrlanda Başbakanı Simon Harris de, ülkesinin Filistin devletini tanımak isteyen devletlerle hareket ettiğini belirterek, “Niyetimiz Filistin devletini bu ay tanımak ve çok fazla bir gün kalmadı.” dedi.

İrlanda medyasında yer alan habere göre Harris, 1845-1852 yıllarında gerçekleşen Büyük Kıtlık’ın anma etkinliği için gittiği Longford’da açıklamalarda bulundu.

Harris, cuma günü görüştüğü İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un, İrlanda’nın Filistin devletini tanımasının Hamas’ın esirleri serbest bırakma ihtimalini riske atacağını ifade etmesine değindi. İrlanda’nın Filistin’i tanımasının tek taraflı bir karar olmadığını kaydeden Harris, Herzog’la karşılıklı atışma yaşamak istemediğini dile getirdi. Görüşmenin saygı çerçevesinde gerçekleştiğini anlatan Harris, “Başbakan olarak İrlanda’nın duruşunu dile getirmek, İrlanda halkı adına konuşmak benim görevim.” diye konuştu.

Harris, İrlanda’nın Orta Doğu, Gazze ve İsrail konularında duruşunun net olduğunu öne sürerek, “Acilen şiddetin durması ve engelsiz şekilde insani yardımın ulaşması gerekiyor çünkü gözlerimizin önünde insani bir facia yaşanıyor.” dedi.

“İki devletli çözüme ihtiyacımız var.” ifadesini kullanan Harris, bunun için de iki devletin varlığının kabul edilmesi gerektiğine işaret etti. Harris, “Gelecek günlerde İrlanda bunu yapmaya niyetli.” diyerek, İrlanda’nın benzeri düşünceye sahip ülkelerle çalıştığını da söyledi.

İrlanda’nın İsrail’le ilişkilerde gerginlik istemediğine de işaret eden Harris, “İrlanda, diplomatik ilişkilerin gerginleşmesini istemiyor. Bir ülkeyle görüş ayrılıklarınız olabilir, bir ülkenin hükümetiyle halkı arasında fark olabilir. İnanıyorum ki İsrail’de de Filistin’de olduğu kadar çok insan barış, güvenlik ve refah içinde yaşamak istiyor, çocuklarının yiyeceğe ulaşmasını istiyor.” diye konuştu.

Harris, kendi düşüncesi ve İrlanda’nın tutumunun bölgeye barış, istikrar ve refah getireceğine olan inancını da paylaştı.

İrlanda’nın Filistin devletini tanıma takvimine ilişkin soruyu da yanıtlayan Harris şunları söyledi:

“Diğer ülkelerle İrlanda’nın izlemesi gereken bir sistem var. Takip edilmesi gereken siyasi süreçler ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Özel güne gelecek günlerde karar vereceğiz. Niyetimiz Filistin devletini bu ay tanımak ve çok fazla bir gün kalmadı.”

İspanya’nın açıklaması

İspanya Başbakanı Sanchez, ülkesinin 28 Mayıs’ta Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı

İsrail büyükelçilerini çağırdı

Siyonist Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın Dublin ve Oslo’daki İsrail büyükelçilerini istişare için “derhal” ülkeye çağırdığı belirtildi. Büyükelçililerin, İrlanda ve Norveç’in Filistin devletini tanıyacağını duyurması nedeniyle geri çağırıldığı ifade edildi.

Yisrael Katz, İspanya’nın da Filistin devletini tanıma kararı alması durumunda benzer adımı atarak İsrail’in Madrid Büyükelçisinin de geri çağrılacağını kaydetti.

İrlanda’nın ardından Norveç Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uygun şekilde Filistin’i tanıyacağını duyurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *