Hindistan’da Müslümanlara yönelik eylemler sürüyor

Hindistan’da Müslümanlara yönelik eylemler sürüyor

Ülkedeki “Tek Tip Medeni Kanun”a uyum çerçevesinde, Müslümanların evlilik ve boşanmalarını düzenleyen 1935 tarihli Müslüman Evlilik ve Boşanma Yasası ilga edildi. Ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisi, “Seçimlerden hemen önce hükümet, Hindu seçmenleri kutuplaştırmaya çalışıyor.” değerlendirmesi yaptı.

Hindistan’ın Assam eyaleti hükümeti sözcüsü Jayanta Malla Baruah, Assam eyalet kabinesinin, dün, 1935 tarihli Müslüman Evlilik ve Boşanma Yasası’nın yürürlükten kaldırılmasına karar verdiğini duyurdu. Jayanta Malla Baruah, Müslümanların evlilik ve boşanmalarını düzenleyen yasanın “reşit olmayan yaşlarda yapılan evliliklerle mücadeleyi destekleme çabaları” kapsamında ilga edildiğini savundu. Ayrıca Jayanta Malla Baruah, bu hamlenin eyalette Tek Tip Medeni Kanun’un uygulanmasına yönelik bir adım olduğuna dikkati çekti.

İktidardaki Bharatiya Janata Partisinin (BJP) yönetiminde bulunan Assam’da Başbakan Himanta Biswa Sarma, yasanın yürürlükten kaldırılma sebeplerinden birinin de evlilik ve boşanmaları kayıt altına alma zorunluluğunun yoksunluğu olduğunu iddia etti.

Muhalefet partileri kararı eleştirdi

Ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisinin yöneticilerinden Abdur Raşid Mandal, Müslümanların 1935 tarihli Müslüman Evlilik ve Boşanma Yasası’ndan mahrum bırakıldığını savunarak, “Seçimlerden hemen önce hükümet, Hindu seçmenleri kutuplaştırmaya çalışıyor.” dedi.

Yasanın çocuk yaşta evliliklere izin verdiği yönündeki iddiaların gerçek olmadığını kaydeden Mandal, bunun eyalette “Müslümanların evliliklerini kayıt altına alan tek mekanizma” olduğunu ifade etti.

Mandal, yasanın Hindistan Anayasası’na da uygun olduğunu savunarak, “Bu, Müslümanların yürürlükten kaldırılamayacak kişisel yasasıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Uttarakhand eyaletinde de 7 Şubat’ta azınlıklara kendi inanç ve kültürlerine göre yargılanma esnekliği tanıyan yürürlükteki yasal düzenlemenin yerine, ülkedeki yasaları tek çatı altında toplayan “Tek Tip Medeni Kanun” kabul edilmişti.

Hindistan Müslümanları için kara gün

Hindistan Müslümanlarına karşı, 6 ay içinde 250 miting yapıldı

Hindistan’ı İsrail üzerinden Avrupa’ya bağlayacak koridorda uzlaşma

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *