NATO, transatlantik bölgesinin güvenliğini sağlıyor

NATO, transatlantik bölgesinin güvenliğini sağlıyor

NATO Genel Sekreteri, “NATO’nun gücü Avrupa ile Kuzey Amerika’yı bir araya getirmemizde yatmaktadır.” dedi. ABD savunma bakanı da NATO’nun transatlantik güvenliğinin sağlanmasında oynadığı role vurgu yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki karargahta yapılan toplantının açılışında, Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi, geçen yıl Vilnius Zirvesi’nde alınan kararlar doğrultusunda NATO’nun caydırıcılık ve güvenliğinin güçlendirilmesi, savunma harcamalarının artırılması konularının görüşüleceğini belirtti.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, sağlık nedenleriyle toplantıya katılmazken onun yerini NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith aldı.

Savunma Bakanlarının toplantısının ardından NATO-Ukrayna Konseyi toplanacak. Bu toplantıya davetli ülke İsveç de katılacak.

Genel Sekreterden toplantı öncesi açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın girişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Üye devletlerin bakanlarının gündeminde Ukrayna’ya desteğin sürdürülebilir şekilde devam ettirilmesi olacağını ifade eden Stoltenberg, “Desteğimiz, her gün savaş sahasında fark yaratıyor. Dün Ukrayna, Rus savaş gemisini başarılı şekilde hedef aldı. Bu, Ukrayna ordusunun yetenekleri ve kapasitesini gösteriyor.” diye konuştu.

Gazeteciler, Stoltenberg’e “Avrupalı müttefiklerin, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’nun kolektif savunmasını öngören 5’inci maddesini yalnızca yeterince savunma harcaması yapan ülkeler için aktifleştirilmesi önerisi nedeniyle endişeli oldukları ve yeniden ‘stratejik otonomi’, ‘Avrupa’ya özgü nükleer kapasite’ tartışmalarına girdiklerini” anımsatarak, “bunun NATO için Avrupa’da bir son anlamına gelip gelmediğini” sordu. Stoltenberg, şunları söyledi:

“Avrupalı müttefiklerin savunmaya daha fazla yatırım yapmalarını memnuniyetle karşılıyorum. NATO uzun yıllardır bunun için çağrıda bulunuyor. NATO ayrıca Avrupalı müttefiklerine üst düzey yeteneklere daha fazla yatırım yapmaları, daha fazla kuvvetin yüksek düzeyde hazırlıklı olması çağrısında bulunuyor. Şimdi Avrupalı müttefikler buna yanıt veriyor ancak bu NATO’nun alternatifi değil. Bu aslında NATO’yu güçlendirmenin bir yolu. Avrupa’yı Kuzey Amerika’dan ayırmaya çalıştığımızı gösteren hiçbir yola başvurmamalıyız.”

AB’ye üye olmayan müttefiklerin NATO’nun savunma harcamalarındaki payının yüzde 80 olduğuna işaret eden Stoltenberg, “Bu sadece kaynaklarla ilgili değil, aynı zamanda coğrafyayla da ilgili. Güneye bakarsanız, Türkiye var. AB üyesi değil ama güney kanadımız için önemli.” dedi.

Stoltenberg, kuzeyde Norveç, İzlanda gibi ülkeler bulunduğunu, bunların büyük askeri güçler olmasa da transatlantik bağlantı açısından önemli ve yine ABD, Kanada ve İngiltere’nin de AB üyesi olmayan ancak Avrupa’nın güvenliği için kritik ülkeler olduğunu vurguladı.

NATO Genel Sekreteri, “Dolayısıyla NATO’nun gücü Avrupa ile Kuzey Amerika’yı bir araya getirmemizde yatmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

ABD’li Bakan, toplantı öncesi Stoltenberg’le görüştü

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Pat Ryder tarafından yapılan açıklamaya göre ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bugün Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde dün Stoltenberg ile konuştu.

Görüşmede NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında dün düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nın sonuçları ve NATO’nun transatlantik güvenliğinin sağlanmasında oynadığı kritik rolü tartışan ikili, ayrıca bugün düzenlenecek Savunma Bakanları Toplantısı ve temmuz ayında Washington’da yapılması beklenen NATO Zirvesi’nin önceliklerini ele aldı.

ABD’nin NATO ittifakına tam desteğini yineleyen Austin, müttefiklerin savunma sanayisine yapılacak yatırımlar da dahil olmak üzere kolektif caydırıcılık ve savunmayı güçlendirmenin önemine dikkati çekti. İkili, müttefiklerin her türlü tehdidi caydırmak ve karşı savunma yapmak için gereken tüm kaynakları sağlama konusundaki kararlılığını ele aldı.

Austin, ayrıca Stoltenberg’in, 2024’te NATO’nun Avrupalı üyelerin savunmaya toplamda 380 milyar dolarlık kolektif yatırım yapacaklarına ilişkin açıklamasına desteğini bildirdi.

Prostat kanseri nedeniyle sürekli hastaneye kaldırılan Austin, dün taburcu edilmiş, Pentagon, bakanın çalışmalarını evinden sürdürdüğünü açıklamıştı.

Austin’in sağlık durumu ve hastaneye kaldırılışı 5 Ocak’ta ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile ilk kez gündeme gelmiş, daha sonra Başkan Joe Biden dahil üst düzey yöneticilerin yanı sıra Pentagon yetkilileri ve Kongre üyelerinin, Austin’in hastaneye kaldırıldığını günler sonra öğrendikleri ortaya çıkmıştı.

Türkiye adına Bakan Güler toplantıda

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO’daki Savunma Bakanları Toplantısı’nın birinci oturumuna katıldı. Güler, toplantının gerçekleştirildiği salona gelişinde birçok ülkeden mevkidaşıyla selamlaşarak, ayaküstü sohbet etti.

Trump: Sözlerimin arkasındayım

Eski ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası kapsamında bulunduğu South Carolina eyaletine bağlı North Charleston bölgesinde, NATO’yla ilgili sözlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Söz konusu ifadelerinin arkasında olduğunu vurgulayan Trump, “Ödeme yapmayacaklarsa biz de onları korumayacağız. Anladınız mı?” ifadelerini kullandı.

Trump, hafta sonu South Carolina eyaletinde yaptığı bir konuşmada, başkan olduğu dönemde NATO’ya karşı finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen müttefiklere yönelik herhangi bir Rus saldırısını engellememe tehdidinde bulunmuştu.

Bu sözlere, başta Biden olmak üzere NATO üyesi Avrupalı siyasiler tepki göstermişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *