Arap Birliği, BMGK’nın ‘bağlayıcı karar’ almasını istedi

Arap Birliği, BMGK’nın ‘bağlayıcı karar’ almasını istedi

Siyonist vahşet karşısında sessiz kurumlardan biri olan Arap Birliği, sembolik bir çağrıda bulunarak BMGK’nın Gazze Şeridine yönelik siyonist saldırıları durdurması için bağlayıcı karar almasını istedi. Ayrıca Güney Afrika’nın açtığı dava takdir eden kurum, yeni davalar açılması gerektiğini bildirdi.

Arap Birliği, Filistin’de Abbas yönetiminin çağrısıyla Mısır’ın başkenti Kahire’deki genel merkezinde, Fas’ın başkanlığında daimi üyeler düzeyinde acil bir toplantı düzenledi. Toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, Arap Birliği, “BMGK’dan uluslararası barış ve güvenliğin korunması konusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini, İsrail’in Filistin halkına yönelik sistematik ve geniş çaplı suçlarını durdurmak için bağlayıcı bir karar almasını” istedi.

Açıklamada, “ABD’ye ve BMGK’da çifte standart uygulayan ve İsrail saldırganlığını destekleyen ülkelere uluslararası hukuka uygun tutum takınmaları ve Gazze’de tam ve sürdürülebilir bir ateşkes çağrısında bulunmaları” çağrısında bulunuldu.

BMGK üyesi devletlere, siyonist rejimin Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurma, Gazze Şeridi’nden çekilme, ablukasını kaldırma ve Filistin halkının göçe zorlanmasına ilişkin planları ile çabalarını önlemeye zorlayacak tavır alma çağrısı yapıldı.

Arap Birliği, Filistinlilerin mülteci kamplarının ve altyapılarının sistematik olarak yok edilmesi de dahil olmak üzere siyonist rejimin işgal altındaki Batı Şeria’da suçlarını artırmasını ve rejimin 100 günden uzun süredir Mescid-i Aksa’ya kuşatma uygulamasını kınadı.

İşgal rejiminin Mescid-i Aksa’ya uyguladığı kuşatmanın camide ibadet özgürlüğünü ihlal ettiği ve ibadet edenlerin camiye girişine engel olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kuşatmanın, kutsala saygısızlık edilmesini, Aksa’ya baskın düzenlenmesini ve içindekilerin Yahudi yerleşimciler tarafından tahrip edilmesini kapsadığı belirtildi.

Açıklamada, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanında (UAD) siyonist rejime karşı açtığı soykırım davasından duyulan memnuniyet ifade edildi ve cezadan kaçamaması için siyonist rejime karşı daha fazla dava açılması çağrısı yapıldı.

Uluslararası mahkemelere de seslenilen açıklamada, açılan davaları ve şikayetleri, dürüst profesyonel bir temelde herhangi bir siyasi düşüncenin etkisinde kalmadan hızlı bir şekilde soruşturma ve karara bağlama çağrısında bulunuldu.

Filistin’in Arap Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhenned el-Akluk, 17 Ocak’ta ülkesinin Arap Birliğine İsrail’in saldırılarına ilişkin acil toplanma çağrısı yaptığını açıklamıştı.

Güney Afrika’nın açtığı “soykırım davası”

Güney Afrika Cumhuriyeti, siyonist rejimin Gazze’ye yönelik vahşi saldırılarının Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık 2023’te UAD’de dava açarak siyonist rejim aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.

Güney Afrika, bu kapsamda UAD’den 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini istedi.

Bu kararların arasında “İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını derhal durdurması, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişimini sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması ve soykırımın delillerini muhafaza etmesi” de bulunuyor.

Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD’den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken 11-12 Ocak’taki duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başladı.

Kararın açıklanması için hakimleri bağlayan bir tarih bulunmuyor ancak UAD’nin önceki yargılamalarına bakıldığında soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olabileceği öngörülüyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *