El Cezire: Sudan ordusu etnik temelde sivilleri hedef alıyor

El Cezire: Sudan ordusu etnik temelde sivilleri hedef alıyor

Katar merkezli el Cezire’nin haberine göre Sudan Ordusu, Darfur ve Kordofan’da sivilleri etnik temelde RSF (HDK) paramiliter gücü için casusluk yapmakla suçlayarak tutuklamalara, işkence ve cinayetlere yol açıyor.

el Cezire muhabiri Mat Nashed’in haberi

Aralık ayında, 24 yaşındaki Osman Arbab* ve küçük kardeşi, Sudan’ın Atbara kentinin hemen dışında bir otobüsteyken askeri istihbarat otobüsü durdurdu ve yolculardan hangilerinin Darfurlu hangilerinin Kordofanlı olduğunu sordu.

Her ne kadar yıllardır orada yaşamasalar da aslen Kordofanlı olan bu iki adam, kendilerini otobüsteki diğer iki bölgeden gelen gençlerle bir arada buldular.

Askeri istihbarat görevlileri onlara Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) paramiliter grubu için casusluk yapmakla suçlandıklarını söyledi ve onları Sudan’ın kuzeydoğusundaki Atbara’da bir tesise götürdü.

Altı gün boyunca Arbab ve kardeşi sopalarla dövülerek itirafları alınmaya çalışıldı. Birlikte götürülüyorlardı, böylece her biri kardeşine ne olduğunu görebiliyor ve duyabiliyordu. Sopalar işe yaramayınca, yedinci gün sorgucuları onları elektrik kablolarına bağladı ve şok vermeye başladı. Arbab kardeşinin çığlıklarını izlediğini ve onun için hiçbir şey yapamadığını hatırlıyor.

‘Bunu başaramayacağız’

el Cezire’ye konuşan Arbab, “Kardeşim [şeker hastası] ve buradan sağ çıkamayacağımızı düşündüğümü hatırlıyorum.” dedi, “Şöyle düşünüyordum: ‘Kardeşim ölecek. … Bizi öldürecekler’ diye düşünüyordum.”

Ordu, rakipleri RSF’nin destek bulduğu bölgelerdeki insanları RSF’nin “uyuyan hücreleri” olmakla suçlayarak baskı altına alıyor gibi görünüyor.

Ülke genelindeki bu takiplerde yakalanan kişiler zorla kaybediliyor ve çoğu zaman işkenceye maruz kalıyor ve aleyhlerinde çok az kanıt sunuluyor ya da hiç sunulmuyor. el Cezire tarafından doğrulanan videolara göre en az onlarca kişi yargısız infaz edildi.

Hayatta kalanlar ve yerel gözlemciler, güvenlik güçlerinin çoğunlukla RSF’nin kalesi olarak görülen güney Sudan’daki Kordofan veya batıdaki Darfur kökenli insanları hedef aldığını söyledi. Bazı bölgelerde, göçebe “Arap” kabilelerine mensup siviller daha savunmasız olabilir çünkü RSF ağırlıklı olarak bu topluluklardan eleman topluyor.

Arbab kendisinin de öleceğini düşünüyordu işkenceden değilse bile gözaltındaki korkunç koşullardan. Odasının buz gibi olduğunu, kendisine çok az su verildiğini ve yemek için para ödemek zorunda bırakıldığını söyledi. 12 gün boyunca hayatta kaldıktan sonra bir memur serbest bırakılması için rüşvet istemiş.

el Cezire’ye konuşan Arbab, “Kendim için 50 dolar, kardeşim için de 50 dolar verdim ve ertesi sabah bizi bıraktılar” dedi.

RSF’ye bağlı olduklarından şüphelenilen ordu askerleri bile öldürülüyor. Kordofan’da ordu taburlarının çoğu yerel “Arap olmayan” Nubyalılardan ve yerel “Araplardan” oluşuyor.

“Arap” ordu subaylarının RSF’yi gizlice desteklediğine dair geniş bir algı var ve bu da ordunun etnik çizgiler boyunca parçalanabileceğine dair korkuları artırıyor.

Bu ay ordunun Güney Kordofan’ın Dilling kentinde göçebe “Arap” kabilelerinden 10 askeri RSF ile işbirliği yapmakla suçlayarak idam ettiği bildirildi.

el Cezire’nin sosyal medyada doğruladığı bir videoya göre, askerlerden biri bir merdivene bağlandı ve infazını alkışlayan kalabalığın arasında ayaklarından asıldı. Olay sonrası çekilen bir fotoğrafta kurbanın işkenceyle öldürüldüğü görülüyor. Yerel gözlemciler ve aktivistler cinayeti “çarmıha germe” olarak tanımladı.

Etnik gerilim

Güney Kordofanlı Sudanlı araştırmacı Hafız Muhammed, “Güney Kordofan’da ordu içinde bile etnik ve aşiret temelli gerilim her zaman var olmuştur” dedi.

Muhammed, el Cezire’ye Sudan’ın önceki iç savaşlarında, çoğunlukla “Arap olmayan” isyancı gruplarla işbirliği yapmakla suçlananların Nuba askerleri ve siviller olduğunu söyledi. Şimdi ise işler değişti ve “Araplar” hedef alınıyor.

Kuzey ve doğu Sudan’da da etnik gerilimler yükseliyor.

16 Aralık’ta ordu, RSF’nin ele geçirmesinin ardından Sudan’ın ikinci büyük şehri Wad Madani’den çekildi.

el Cezire’nin doğruladığı ve ordu yanlısı hesaplar tarafından paylaşılan bir videoya göre, ordu son olarak Darfur’daki “Arap” ve “Arap olmayan” kabilelere mensup düzinelerce sivili infaz etti.

el Cezire, ordu sözcüsü Nabil Abdullah’a mesaj göndererek yargısız infazlar ve etnik temelli keyfi tutuklama ve işkence iddiaları hakkında sorular yöneltti ancak yayına kadar herhangi bir yanıt alamadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Sudan araştırmacısı Muhammed Osman el Cezire’ye yaptığı açıklamada ordunun sivilleri silahlandırma kararının daha fazla etnik temelli cinayete yol açabileceğini söyledi.

Osman, ordunun askere alımları artırmak için etnik bölünmeleri körüklediğini ve RSF’ye Darfur’da yaptığı gibi etnik hatlar boyunca misilleme yapmak için bir bahane verdiğini söyledi. Cuma günü sosyal medyada ortaya çıkan videolarda, RSF savaşçılarının geçen ay başkent Wad Madani’yi ele geçirdikten sonra tamamen ele geçirdikleri Gezira eyaletinde silahsız erkekleri gözaltına aldıkları ve öldürdükleri görülüyordu.

Kurbanların çoğunun orduyla işbirliği yapmakla suçlandığı bildirildi.

“Kimin sivil, kimin savaşçı olduğu bulanıklaşacak” diyen el Cezire’ye konuşan Osman, “Ve sivilleri savaşçı olarak dahil etmek… sivillere değil savaşçılara saldırdıklarını iddia ettiklerinde RSF’nin söylemine yardımcı olacaktır.” ifadesini kullandı.

2000’li yılların başında binlerce insan Darfur’dan kuzey ve doğu eyaletlerine kaçtı. O dönemde ordu tarafından desteklenen ve daha sonra RSF olarak yeniden oluşturulan “Arap” aşiret milisleri etnik kökene dayalı olarak sivilleri hedef aldı.

HRW’ye göre, “Arap olmayanlara” karşı yargısız infazlar gerçekleştirdiler ve genellikle isyancı grupları desteklediklerini varsayarak köylerini yakıp yıktılar. Yirmi yıl sonra, ordu bu saldırılardan kurtulanları RSF’yi desteklemekle suçluyor.

Darfur’da “Arap olmayan” bir kabileden gelen genç bir kadın olan Muzan Mabrooka*, erkek meslektaşıyla birlikte Haziran ayında tutuklandıklarını ve RSF casusu olmakla suçlandıklarını söyledi.

Sudan’ın doğusundaki bir eyalet olan Gadarif’te durduruldular ve bir gözaltı merkezine götürülerek sorguya çekildiler. Mabrooka, erkek meslektaşının ciddi şekilde dövüldüğünü söyledi.

“Beni soruşturmayı bitirdiklerinde gitmemi söylediler. Ancak iş arkadaşımın kocam olduğunu ve onu terk etmeyeceğimi söyledim. Ayrılırsam ona gerçekten zarar vereceklerinden korktum,” diyor Mabrooka el Cezire’ye.

Mabrooka’nın meslektaşı o gün sonunda serbest bırakıldı, ancak iki arkadaşı daha sonra Sudan’ın doğusundaki bir eyalet olan Kassala’da kaçırıldı ve işkence gördü. Mabrooka onların da serbest bırakıldığını ancak başlarına gelenler hakkında konuşmaktan korktuklarını söyledi. Yerel gözlemcilere göre diğer pek çok kişi hala kayıp.

‘Ordu birbiri ardına hatalar yapıyor’

Sudan konusunda insan hakları uzmanı ve Orta Doğu Enstitüsü’nde yerleşik olmayan bir araştırmacı olan Jehanne Henry, ordunun insanları etnik kökene göre hedef alarak kendisine kötülük yaptığını söyledi.

Henry, “Askeri istihbarat insanları başka müttefikler aramaya itiyor olabilir – RSF değilse bile, belki RSF ile iyi geçinen gruplar – ki bu Sudan silahlı kuvvetleri için siyasi açıdan çok tehlikeli” dedi, “Ordu birbiri ardına hatalar yapıyor.”

Mabrooka, Kordofan ve Darfur’dan sivillerin, bağlamdan bağımsız olarak, her zaman orduya karşı komplo kurduklarının varsayıldığını da sözlerine ekledi. Mabrooka, orduyu sivilleri koruduğunu iddia ederken pek çok sivili ağır ihlallere maruz bırakmakla eleştirdi.

el Cezire’ye konuşan Mabrooka, “Geçmişte RSF’yi kimin destekleyip desteklemediği önemli değil” dedi. “Şu anda [Darfur ve Kordofan’daki] tüm kabileler hedef alınıyor.”

* Kişileri korumak için isimler değiştirilmiştir.

Not: “Arap” ve “Arap olmayan” terimleri Sudan’ın pek çok bölgesinde değişken etiketlerdir. Her iki toplum da siyah ve Müslüman olup yüzyıllardır birbirleriyle evlenmişlerdir. Bu etiketler çoğunlukla toplumsal yaşam biçimlerini ifade etmektedir. “Araplar” geleneksel olarak çobanlık ve deve güderken, “Arap olmayanlar” yerleşik çiftçilerdir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *