Fidan: Gazze’de başlayan savaş sarmalı büyük bir girdaba dönüşecek

Fidan: Gazze’de başlayan savaş sarmalı büyük bir girdaba dönüşecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Şu anda Kızıldeniz’de olanlar, Irak’ta olanlar, Suriye’de olanlar; bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların, Gazze’de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek.” ifadesini kullandı.

Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman ile Bakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’de 24 binden fazla Filistinlinin katledildiğini ve bunun uluslararası toplumun gözü önünde cereyan ettiğini söyledi.

Sürecin başında “ya büyük bir savaş ya da daha büyük bir barış çıkacağını” söylediğini hatırlatan Hakan Fidan, belli ülkelerin bunu bir savaş ortamına götürme konusunda tereddüt etmediğini, Türkiye’nin ve diğer dostlarının yaptığı yoğun çalışmalarla bir barış dili oluşturulması konusunda ciddi mesafeler katedildiğini aktardı.

İki millet vurgusu

Hakan Fidan, bu krizin iki devletli bir çözümle sonuçlanmasının esas olduğu fikrinin neredeyse herkes tarafından kabul edildiğini savunarak, “Her iki millete, Filistinlilere ve İsraillilere eşit oranda güvenlik, eşit oranda egemenlik olmadan bunun çözülme şansının olmayacağını, kalıcı bir barış ve güvenliğin olmayacağını biz defaatle ilgili toplumlarda ve ortamlarda ifade ettik. Sadece İsrail’in güvenliğini ve pozisyonlarını, menfaatlerini önceleyen yaklaşımların, Filistinlilerin güvenliğini ve egemenliğini öteleyen yaklaşımların barış getirmeyeceğini, uzun vadede sürekli bir kriz alanında olacağımız konusunda artık bu görüşü inkar eden hiç kimse yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Savaşla da ilgili ciddi risklerin olduğuna dikkati çeken Hakan Fidan, “Gazze’deki katliam devam ederken bölgesel yaygınlaşma riskini de biz çoğu zaman dile getirmiştik. Herkes bölgesel yaygınlaşmanın Lübnan’dan başlayacağı beklentisi içindeyken diğer yerlerden bu olay çıktı. Şu anda Kızıldeniz’de olanlar, Irak’ta olanlar, Suriye’de olanlar; bu türden saldırıların, karşılıklı pozisyon almaların, Gazze’de başlayan savaş sarmalının giderek daha büyük bir girdaba dönüşeceğinin ön habercisi olduğunu görmek yanıltıcı olmasa gerek. Biz hem barış konusundaki çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz hem de İsrail’in yaptığı katliamlardan uluslararası toplumda hem siyasi olarak hem adli olarak gerekli karşılığı bulması için her türlü çabayı göstereceğiz.” dedi.

Pençe Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan askerlere Allah’tan rahmet dileyen Hakan Fidan, “Terörle kararlılıkla mücadele eden ülkemiz, başta müttefiklerimiz olmak üzere uluslararası toplumdan da aynı duyarlılığı, aynı azmi sergilemesini beklemektedir.” ifadesini kullandı.

Balkanlarda yaşananlar

Balkanlar’da yaşanan gelişmelerin Türkiye ve Hırvatistan’ı doğrudan etkilediğine dikkati çeken Hakan Fidan, şöyle devam etti:

“Bölgede barış ve istikrarın korunması, refahın artması ülkelerimizin yararınadır. Hırvatistan’ın sınır komşusu Bosna Hersek, bizim için de önemli bir ülke. Bosna Hersek’in barış, istikrar ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle bildiğiniz gibi vurgulamaktayız. Aynı iradeyi Hırvatistan tarafından da görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bölgede barış ve istikrar için doğrudan üst düzey temasların devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Hakan Fidan, 2010’da kurulan Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan Üçlü Danışma Mekanizması’na büyük önem verdiklerini vurgulayarak bu mekanizmanın müteakip toplantısının en kısa zamanda yapılması konusunda mutabık kaldıklarını ve bu yıl içerisinde gerçekleşmesini umduğunu söyledi.

Mevkidaşıyla öne çıkan bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Hakan Fidan, şunları kaydetti:

“Rusya-Ukrayna Savaşı ve Filistin’de yaşanan insanlık trajedisini de ele aldık. Her iki çatışma da ne yazık ki hala devam etmekte. Yakın coğrafyamızdaki bu çatışmaların bir an evvel sona ermesini arzu ediyoruz. Bu konularda yürüttüğümüz girişimler hakkında mevkidaşımı ilk elden bilgilendirdim.

İsrail’in insanlık dışı katliamının derhal durdurulması ve Gazze’ye uygulanan yasa dışı ablukanın kaldırılması gerektiğini bu vesileyle bir kez daha yineliyorum. Gelişmeleri hem ikili hem de çok taraflı platformlardan aktif şekilde takip etmeye devam ediyoruz. Tüm uluslararası toplumu bir kez daha kalıcı ateşkes çabalarına ciddiyetle destek olmaya davet ediyoruz.”

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman: Bizim için Türkiye, AB’nin anahtar partneri olarak kalacaktır

Grlic Radman, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Bakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Hakan Fidan ile Türkiye-AB ilişkilerini de konuştuklarını ve Türkiye’nin AB’ye aday ülke pozisyonunda olduğunu belirten Grlic Radman, “Bizim için Türkiye (AB’ye) aday ülkedir ve AB’nin anahtar partneri olarak kalacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Grlic Radman, AB’nin Türkiye ile yapıcı bir diyalog gerçekleştirmesi için ellerinden gelen çabayı hiçbir zaman esirgemeyeceklerini kaydetti.

Ankara’da bulunmaktan dolayı memnun olduğunu söyleyen Grlic Radman, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan askerler için ülkesi adına başsağlığı diledi.

Grlic Radman, Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin “çok içten ve yapıcı” olduğunu vurgulayarak “Görüşmeler sayesinde her iki ülke, karşılıklı iyi ilişkileri geliştirmedeki iyi niyeti ve iradeyi göstermiş oldu.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hırvatistan’ı ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren Grlic Radman, “Bu ziyaret sırasında 3 anlaşma imzaladı. Çok güzel diplomatik ilişkiler tesis edildi. Bu diplomatik ilişkiler, 32 yıldır devam ediyor ve bu süre içerisinde 50’den fazla karşılıklı anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar iki dost ülke arasında çok büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.

Grlic Radman, ikili ekonomik ilişkiler ve ticaret hacmindeki artış dolayısıyla duyulan memnuniyeti vurgulayarak 2022’de ilk defa ticaret hacminin 1 milyar doları aştığını ve bu miktarın 2023’te de korunduğunu aktardı.

Türk iş adamlarının Hırvatistan’da yatırım yapmasından memnuniyet duyduklarının altını çizen Grlic Radman, yatırımcıların Hırvatistan’da hoş karşılandığını söyledi.

Grlic Radman, ülkesinin birçok alanda potansiyele sahip olduğuna işaret ederek Türkiye’ye Hırvatistan’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Ülkesinin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Konseyi ile yürüttüğü süreçte desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Grlic Radman, konunun ülkesi için önem arz ettiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki dayanışmaya vurgu

Grlic Radman, Türkiye ile Hırvatistan’ın kültürel alanda da “çok güzel bir işbirliğine” sahip olduğunu vurgulayarak iki ülkenin deprem gibi doğal afetler sırasında da dayanışma gösterdiğini belirtti.

Barış, istikrar ve refahın sağlanmasının herkes için önem arz ettiğinin altını çizen Grlic Radman, Rusya-Ukrayna Savaşı, Filistin’deki durum ve Batı Balkanlar gibi konuların iki ülke için ortak menfaat arz ettiğini söyledi.

Grlic Radman, Türkiye ile Hırvatistan’ın iki önemli müttefik ve NATO üyesi olduğuna, ülkelerin Avrupa’daki rolüne işaret etti.

Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan Üçlü Danışma Mekanizması’nın çok önemli olduğunu belirten Grlic Radman, bunun daha geliştirmesi ve kurumsal olarak kullanılması gerektiğini kaydetti.

Grlic Radman, ülkesinin Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne ve ülkedeki halkların eşit şartlarda yaşamasına önem verdiğinin altını çizerek “Ülkemiz bu konuda barış, istikrar ve refah içeren geleceği arzu etmektedir.” dedi.

Hırvatistan’daki depremde Dışişleri Bakanlığı binasının zarar gördüğünü söyleyen Grlic Radman, binanın yenilenmesinde Türk firmasının görev yaptığını vurguladı.

Grlic Radman, Bakan Fidan’ı binanın açılışına davet etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *