Ekvador’da 7 hapishanede isyan: 178 gardiyan rehin

Ekvador’da 7 hapishanede isyan: 178 gardiyan rehin

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da, 7 hapishanede çıkan isyan sonucu rehin alınan gardiyan sayısının 178 olduğu bildirildi. Ekavdor’da tanklar sokağa indi.

Ülke genelinde bir süredir güvenlik kriziyle boğuşan Ekvador hükümeti, “Fito” lakaplı çete elebaşı ile birkaç mahkumun Guayas kentindeki hapishaneden kaçması ve ardından polis araçlarına bombalı saldırılar düzenlenmesi üzerine 9 Ocak’ta 60 gün sürecek OHAL ilan etmişti.

OHAL kapsamında, 23.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı duyurulmuş, OHAL kararının ardından suç örgütleri, çok sayıda polis kaçırmış ve araçları ateşe vermişti.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, çete üyelerince kaçırıldıktan sonra başlarına silah dayanan polisler, Devlet Başkanı Daniel Noboa’dan yardım isterken görülmüştü.

Cezaevlerinde isyan

Ulusal Özgürlükten Yoksun Kişilere Kapsamlı Bakım Hizmetinden (SNAI) yapılan açıklamada, organize suç örgütleri mensuplarınca 7 hapishanede 8 Ocak’taki isyanda rehin alınan gardiyan sayısının 178 olduğu kaydedildi.

İsyan çıkan Machala, Loja, Cuenca, Azogues, Latacunga, Ambato ve Esmeraldas’daki hapishanelerde gardiyanların hayatlarından endişe edildiği belirtilen açıklamada, görevlilerin kurtarılması için müzakerelerin sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Cezaevlerinin bulunduğu alanlarda geniş güvenlik önlemi alan asker ve polis yer yer operasyonlar düzenliyor.

“Fito” lakaplı çete elebaşı Adolfo Macias Salazar ile birkaç mahkumun bu isyanlar esnasında cezaevlerinden firar ettiği değerlendiriliyor.

Peru, Ekvador sınırındaki 5 bölgede OHAL ilan etti

Peru yönetimi, komşu ülke Ekvador’da meydana gelen olaylar nedeniyle kuzey sınırındaki 5 bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiğini duyurdu.

Peru hükümetinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte tarafından imzalanan kararname kapsamında, 60 gün süreyle ülkenin kuzey sınırındaki 5 bölgede OHAL ilan edildiği bildirildi.

Ekvador’da devam eden şiddet dalgasının “endişeyle” takip edildiği belirtilen açıklamada, OHAL ilan edilen Tumbes, Piura, Cajamarca, Amazonas ve Loreto bölgelerine takviye askeri birliklerin sevk edildiği vurgulandı.

Öte yandan Kolombiya hükümetinden yapılan açıklamada da komşu ülke Ekvador sınırına ilave askeri birliklerin gönderileceği kaydedildi.

Guterres, Ekvador’daki şiddet suçu içeren olayları kınadı

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yaptı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Ekvador’un BM Daimi Temsilcisiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktaran Dujarric, “Genel Sekreter, ülkede kötüleşen durumdan ciddi endişe duyuyor.” ifadesini kullandı. Dujarric, “Genel Sekreter şiddet suçu içeren olayları kınıyor ve Ekvador halkına dayanışma mesajı yolluyor.” diye konuştu. Durumla ilgili BM’den herhangi bir yardım talebi yapılmadığı belirten Dujarric, Guterres’in Ekvador hükümetinin durumun üstesinden gelebileceğine inandığını dile getirdi.

Daniel Noboa: Uyuşturucu çeteleriyle savaş halindeyiz

Euronews’un aktardığına göre, Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, ülkesinin uyuşturucu çeteleriyle “savaş halinde” olduğunu söyledi. Ülkede 20 bin civarında suç çetesi üyesi bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Noboa, Canela Radyosu’na verdiği demeçte, “Savaştayız ve bu terörist gruplar karşısında geri adım atamayız.” ifadesini kullandı.

Daniel Noboa, ülkenin cezaevlerinde kalanların sayısını ve yapılan harcamaları azaltmak için bu hafta başta Kolombiyalılar olmak üzere yabancı mahkumları sınır dışı etmeye başlayacaklarını dile getirdi.

Ekvador’daki cezaevlerinde yaklaşık bin beş yüz Kolombiyalı bulunduğunu belirten Daniel Noboa, Kolombiya, Peru ve Venezuela’dan gelen mahkumların, hapisteki yabancıların yüzde 90’ını oluşturduğunu aktardı.

Daniel Noboa, imzaladığı bir kararname ile 22 uyuşturucu çetesini “terör örgütü” olarak tanımlayarak bu grupları resmen askeri hedef haline getirmişti.

Ekvador’da güvenliği sağlayabilmek için tanklar sokağa inmiş durumda.

Operasyonlarda 329 çete üyesi gözaltına alındı

Öte yandan Ekvador Silahlı Kuvvetler Ortak Komutanlığı Başkanı Jaime Vela, düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde düzenledikleri operasyonlarda şu ana kadar 329 çete üyesini gözaltına aldıklarını, 5 çete mensubunun da öldürüldüğünü bildirdi.

Operasyonlar sırasında, iki polis memurunun hayatını kaybettiğini ve bir polisin ağır yaralandığını aktaran yetkili, isyan çıkan 5 hapishanedeki 139 gardiyanın hala mahkumların elinde rehin olduğunu sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *